Σκάλα του Μιλάνου: "Πόρτα" σε όσους φοράνε σορτς και σαγιονάρα - Η ενδυμασία θα πρέπει να "συνάδει με τον χαρακτήρα του θεάτρου"
Τί ίσχυε πριν το 2015
Με απαγόρευση της εισόδου και χωρίς επιστροφή του αντιτίμου του εισιτηρίου θα έρχονται αντιμέτωποι οι επισκέπτες που δεν ακολουθούν το dress code του θεάτρου

Αυστηρή υπενθύμιση στο dress code κάνει η Σκάλα του Μιλάνου σε θεατές που εμφανίζονται με ενδυμασία που δεν «συνάδει με τον χαρακτήρα του θεάτρου», απαγορεύοντας την είσοδο σε όσους φορούν φανελάκια, σορτς και σαγιονάρες.
Συγκεκριμένα, η διοίκηση του περίφημου θεάτρου, υπενθυμίζει το ενδυματολογικό πρωτόκολλο στους επισκέπτες - θεατές μια πινακίδα στην είσοδο, η οποία καλεί τον κόσμο να επιλέγουν «ένδυση που να συνάδει με τον χαρακτήρα του θεάτρου», προειδοποιώντας ότι όσοι φορούν «φανελάκια, σορτς ή σαγιονάρες» δεν θα γίνονται δεκτοί ενώ δεν θα τους επιστρέφεται ούτε το αντίτιμο του εισιτηρίου. Επιπλέον, προειδοποίηση περιλαμβάνεται πλέον και στα εισιτήρια, αλλά και στην ιστοσελίδα της όπερας.
Σκάλα του Μιλάνου: Το αυστηρό ενδυματολογικό πρωτόκολλο
Να σημειωθεί πως, η πολιτική αυτή εφαρμόζεται ήδη από το 2015. Αφορμή της εφαρμογής της στάθηκε η επιθυμία της διοίκησης να αποτρέψει τη περίπτωση εμφάνισης των θεατών -μεταξύ των οποίων και τουριστών- με μαγιό, καθώς θα η Σκάλα θα παρέμενε ανοιχτή όλο το καλοκαίρι λόγω της Παγκόσμιας Έκθεσης στο Μιλάνο.
Τονίζεται ότι, μέχρι σήμερα δεν είχε τηρηθεί με αυστηρότητα, κυρίως λόγω της πιο ανεκτικής στάσης του πρώην διευθυντή του θεάτρου, Ντομινίκ Μέγιερ. «Οι κανόνες πρέπει πλέον να τηρούνται, ιδιαίτερα λόγω των υψηλών θερμοκρασιών», δήλωσε εκπρόσωπος του θεάτρου, σημειώνοντας ότι «ορισμένοι θεατές ενοχλούνται όταν βλέπουν άλλους να κάθονται δίπλα τους με σαγιονάρες σε έναν χώρο όπου οι θέσεις είναι τόσο κοντά».
Ωστόσο, η απαγόρευση δεν αφορά γυναικεία αμάνικα φορέματα ή μπλούζες. Επιπλέον, σύμφωνα με την Corriere della Sera, οι Ιάπωνες επισκέπτες με κιμονό και παραδοσιακά υποδήματα δεν αποκλείονται από την είσοδο.
Σκάλα του Μιλάνου: Ο άγραφος κανόνας
Σημειώνεται ότι, πριν από το 2015 και την εφαρμογή πολιτικής ενδυματολογικού πρωτοκόλλου, υπήρχε απλώς η σύσταση για «σακάκι και γραβάτα», χωρίς υποχρεωτική εφαρμογή. Παρόλα αυτά, παρέμενε άγραφος κανόνας η κομψή εμφάνιση. «Δεν είναι σωστό να λες σε κάποιον πώς να ντυθεί, αλλά πρέπει τουλάχιστον να είναι ντυμένος», τόνισε ο εκπρόσωπος.
Παράλληλα, η υπενθύμιση για την ενδυμασία εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο ανανέωσης των κανόνων συμπεριφοράς στο θέατρο. Πλέον απαγορεύεται η κατανάλωση φαγητού και ποτού, η φωτογράφιση και η λήψη βίντεο κατά τη διάρκεια των παραστάσεων, ενώ απαγορεύεται επίσης η τοποθέτηση κινητών τηλεφώνων στα κιγκλιδώματα των θεωρείων, καθώς υπήρξε περιστατικό πτώσης συσκευής σε θεατή.