Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει στην Κίνα το νέο viral βιντεοπαιχνίδι «Revenge on Gold Diggers», το οποίο κατηγορείται ότι παρουσιάζει τις γυναίκες ως «χρυσοθήρες» και ενισχύει επικίνδυνα έμφυλα στερεότυπα.

Στο παιχνίδι, ο παίκτης αναλαμβάνει τον ρόλο ενός άντρα που προσπαθεί να «πάρει εκδίκηση» από γυναίκες που τον εκμεταλλεύονται οικονομικά και συναισθηματικά. Οι χαρακτήρες των γυναικών περιγράφονται ως ύπουλοι, υλιστικοί και συναισθηματικά χειριστικοί, ενώ φράσεις όπως «Πιο υπάκουος κι από σκύλο… Αν έρχονταν κι άλλοι τόσο χαζοί» ενισχύουν τη ρητορική του μισογυνισμού.

Η αντίδραση στα κινεζικά social media ήταν άμεση και πολωμένη. Κάποιοι υποστήριξαν ότι το παιχνίδι «προειδοποιεί» για τις συναισθηματικές απάτες, ενώ άλλοι έκαναν λόγο για καθαρό σεξισμό και επικίνδυνη κανονικοποίηση προκατειλημμένων αντιλήψεων για τις γυναίκες.




Υπό την πίεση της δημόσιας κατακραυγής, οι δημιουργοί αναγκάστηκαν να αλλάξουν το όνομα του τίτλου σε «Emotional Anti-Fraud Simulator». Ωστόσο, η αρχική εικόνα είχε ήδη αποτυπωθεί στη δημόσια σφαίρα. Ο σεναριογράφος του παιχνιδιού, Μαρκ Χου, αποκλείστηκε από πολλές πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, ενώ οι πωλήσεις του τίτλου σημείωσαν εντυπωσιακή άνοδο.

Η καλλιτέχνις Σου Γικούν, σχολιάζοντας στο BBC, υποστήριξε πως τέτοιες προσεγγίσεις βασίζονται στην πρόκληση και τον διχασμό: «Είναι ο πιο κλασικός τρόπος να πουλάς. Αν έχεις πλούσιο γκόμενο, σε λένε χρυσοθήρα. Αν βάλεις ωραίο φόρεμα, το ίδιο. Ακόμα κι ένα ποτό να δεχτείς, θα σε πουν έτσι».


Κίνα: Οι φωνές που τάσσονται υπέρ του βιντεοπαιχνιδιού

Δεν είναι όμως όλοι κατά. «Δεν λέει ότι όλες οι γυναίκες είναι έτσι -και άντρες και γυναίκες μπορούν να εκμεταλλεύονται άλλους» σχολιάζει ο 31χρονος Ζουάνγκ Μενγκσένγκ. Το παράδοξο, βέβαια, είναι πως στο παιχνίδι όλοι οι «απατεώνες» είναι γυναίκες: influencers, CEO, «γκόμενες πολυτελείας», που θέλουν να τσεκάρουν πόσο θα ξοδέψει ο ανυποψίαστος άντρας. «Θες να ξέρεις αν σ’ αγαπάει; Δες πόσα χαλάει για σένα» λένε οι ηρωίδες.

Η τοπική δημοσιογραφία διχάστηκε: άλλοι το χαρακτήρισαν «σεξιστική ταμπέλα» για ολόκληρο το φύλο, άλλοι μίλησαν για «ευρηματικό gameplay», που θίγει ένα αληθινό πρόβλημα. Οι συναισθηματικές απάτες στην Κίνα κοστίζουν δισεκατομμύρια γουάν κάθε χρόνο. Και, όσο αυξάνεται η κριτική, τόσο ανεβαίνουν οι πωλήσεις: το παιχνίδι βρέθηκε στην τοπ-10 λίστα της χώρας, ξεπερνώντας ακόμη και τίτλους, όπως το «Black Myth: Wukong».

Για πολλούς, η μεγαλύτερη πληγή είναι το κλισέ της «γυναίκας-παράσιτου», που συντηρεί το χάσμα ανάμεσα στα φύλα. «Το μόνο που κάνει είναι να ρίχνει κι άλλο λάδι στη φωτιά του μίσους» λένε οι επικριτές του.

Στην Κίνα του 2025, όπου οι γυναίκες εξακολουθούν να πιέζονται από τις οικογένειές τους και την κοινωνία, προκειμένου να κάνουν έναν «καλό γάμο», αντί να κυνηγούν καριέρα, τέτοια «παιχνιδάκια» δείχνουν πόσο μακριά είναι ακόμη η ουσιαστική ισότητα.