Ανησυχία στους κόλπους της πολιτικής σκηνής των ΗΠΑ προκαλεί μια νέα υπόθεση ψηφιακής πλαστοπροσωπίας, καθώς άγνωστοι, χρησιμοποιώντας λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης, μιμήθηκαν τη φωνή και το ύφος του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο κι επικοινώνησαν μέσω φωνητικών και γραπτών μηνυμάτων με υπουργούς Εξωτερικών, έναν Αμερικανό κυβερνήτη και μέλος του Κογκρέσου.

Διαβάστε: Αποκαλύφθηκαν περιοδικά που βασίζονται σε τεχνητή νοημοσύνη και ψεύτικους αρθρογράφους για τα διαδικτυακά τους άρθρα

Σύμφωνα με ανώτερο Αμερικανό αξιωματούχο και εμπιστευτικό τηλεγράφημα που επικαλείται η Washington Post, οι Αρχές θεωρούν ότι στόχος των απατεώνων ήταν η χειραγώγηση κυβερνητικών στελεχών για να αποκτήσουν πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες ή λογαριασμούς. Όλα ξεκίνησαν στα μέσα Ιουνίου, όταν ο δράστης δημιούργησε λογαριασμό στην κρυπτογραφημένη εφαρμογή Signal, χρησιμοποιώντας ως όνομα προβολής το πλαστό email “Marco.Rubio@state.gov”. Έτσι, ήρθε σε επαφή με ανυποψίαστους ξένους και εγχώριους αξιωματούχους.

Στο τηλεγράφημα, αναφέρεται ότι ο πλαστογράφος άφησε ηχογραφημένα μηνύματα σε τουλάχιστον δύο στόχους και έστειλε προσκλήσεις για συνομιλία στο Signal, ενώ άλλοι υπάλληλοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ φέρονται επίσης να έχουν πέσει θύματα μέσω email.

Οι αμερικανικές Αρχές δεν αποκάλυψαν τα ονόματα των αξιωματούχων που στοχοποιήθηκαν, ούτε το περιεχόμενο των μηνυμάτων, τονίζοντας ότι έχει ξεκινήσει πλήρης έρευνα. «Θα προχωρήσουμε σε εις βάθος διερεύνηση και θα ενισχύσουμε τα μέτρα ασφαλείας ώστε να αποτραπούν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον», δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.


Τι λέει καθηγητής ψηφιακής εγκληματολογίας για την υπόθεση

Ο καθηγητής ψηφιακής εγκληματολογίας στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ, Χάνι Φαρίντ, επισήμανε ότι τέτοιες επιχειρήσεις δεν απαιτούν υψηλή τεχνογνωσία. «Χρειάζεσαι μόλις 15-20 δευτερόλεπτα ηχητικού δείγματος, κάτι εύκολο στην περίπτωση του Ρούμπιο. Μετά το ανεβάζεις σε μια υπηρεσία, πατάς ένα κουμπί και γράφεις τι θέλεις να πει», εξηγεί. Ιδιαίτερα αποτελεσματικά είναι τα ηχητικά μηνύματα, καθώς δεν επιτρέπουν διάλογο που θα μπορούσε να εκθέσει τον απατεώνα.

Η χρήση της εφαρμογής Signal από στελέχη της κυβέρνησης Τραμπ, παρά τα περιστατικά διαρροών, συνεχίζεται λόγω της αξιόπιστης κρυπτογράφησης, αν και ο Φαρίντ προειδοποιεί ότι η ανεπαρκής ασφάλεια δεδομένων διευκολύνει τέτοιες επιθέσεις.

Τον περασμένο Μάιο, το FBI είχε προειδοποιήσει για «κακόβουλη εκστρατεία» που χρησιμοποιεί AI για να αποσπάσει πληροφορίες ή χρήματα από ανώτερα κυβερνητικά στελέχη.

Όπως αναφέρει η Washington Post, η νέα ψηφιακή απειλή δεν περιορίζεται στις ΗΠΑ. Στην Ουκρανία, οι μυστικές υπηρεσίες αποκάλυψαν προσπάθειες Ρώσων πρακτόρων να στρατολογήσουν πολίτες μέσω πλαστοπροσωπίας. Στον Καναδά, οι Αρχές κατήγγειλαν αντίστοιχες απόπειρες με χρήση τεχνητής νοημοσύνης, με στόχο την υποκλοπή ευαίσθητων δεδομένων και την εισαγωγή κακόβουλου λογισμικού.