Σε νέα εκτίμηση της κατάστασης ασφαλείας στην Ερυθρά Θάλασσα προχώρησε η επιχείρηση ΑΣΠΙΔΕΣ, απευθύνοντας επίσημη ενημέρωση προς τον ναυτιλιακό τομέα. Η ενημέρωση έχει αποσταλεί από τη Λάρισα, έδρα του αρχηγείου της επιχείρησης, και βασίζεται στις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή, με αφορμή τις επιθέσεις των Χούθι και τις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά υποδομών που ελέγχονται από την πολιτοφυλακή.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται: «Η απειλή για το θαλάσσιο περιβάλλον έχει πλέον αλλάξει».

Η επιχείρηση ΑΣΠΙΔΕΣ διαχωρίζει πλέον την επικινδυνότητα σε τρία επίπεδα για τα πλοία που διέρχονται από την περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας, του Στενού Μπαμπ Ελ Μαντέμπ και του Κόλπου του Άντεν.

  • Κρίσιμο επίπεδο επικινδυνότητας για πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ, η εκτίμηση είναι κρίσιμη. Πρόκειται για την υψηλότερη κατηγορία απειλής, λόγω των στοχευμένων επιθέσεων από τις δυνάμεις των Χούθι, που έχουν εντείνει τις εχθροπραξίες στη θαλάσσια ζώνη.
  • Mέτριο επίπεδο επικινδυνότητας για πλοία με σύνδεση με τις ΗΠΑ, η εκτίμηση παραμένει μέτρια, όπως και πριν. Τα πλοία αυτά εξακολουθούν να θεωρούνται πιθανοί στόχοι, όμως όχι με την ίδια ένταση που καταγράφεται για τα ισραηλινά συμφέροντα.
  • Χαμηλό επίπεδο επικινδυνότητας για πλοία που δεν έχουν σύνδεση ούτε με τις ΗΠΑ ούτε με το Ισραήλ, η επικινδυνότητα εκτιμάται ως χαμηλή. Ωστόσο, η επιχείρηση επισημαίνει ότι αυτό δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να υπάρξουν επιθέσεις και εναντίον ουδέτερων εμπορικών πλοίων στο μέλλον.


Επιχείρηση ΑΣΠΙΔΕΣ: Σύσταση στα πλοία να μην μπαίνουν στα χωρικά ύδατα της Υεμένης

«Προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν παράπλευρες απώλειες, συνιστούμε σε όλα τα πλοία να αποφεύγουν την είσοδο στα χωρικά ύδατα της Υεμένης. Συνιστούμε επίσης να πλέουν πιο κοντά στις αφρικανικές ακτές και να ακολουθούν άλλες επίσημες οδηγίες, συστάσεις και βέλτιστες πρακτικές», αναφέρεται στην ενημέρωση.

Συνιστά μάλιστα πως πριν από κάθε διέλευση από την περιοχή «πρέπει να διεξάγεται μια αξιόπιστη αξιολόγηση κινδύνου», σε αυτήν την «Περιοχή Υψηλής Απειλής».

Στην επιστολή τονίζεται πως η επιχείρηση ΑΣΠΙΔΕΣ «παρακολουθεί συνεχώς την εξέλιξη της απειλής και τον πιθανό αντίκτυπο αυτής στην θαλάσσια ασφάλεια». Υπογραμμίζεται πως «η επιχείρηση παραμένει αφοσιωμένη στην αμυντική της αποστολή και προσφέρει δωρεάν υποστήριξη στην περιοχή».

Δίνονται μάλιστα συγκεκριμένες οδηγίες προς τους καπετάνιους προκειμένου να επωφελούνται από τις δομές υποστήριξης της επιχείρησης ΑΣΠΙΔΕΣ.


Ενέργειες και από το υπουργείο Ναυτιλίας

Tο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ενημερώνει πως παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας και βρίσκεται σε ετοιμότητα να συνδράμει, εφόσον απαιτηθεί, για την αντιμετώπιση προβλημάτων πλοίων Ελληνικής Σημαίας και των ναυτικών τους, αλλά και Ελλήνων ναυτικών σε ελληνόκτητα πλοία, μέσω της Διεύθυνσης Ναυτικής Εργασίας.

Ως εκ τούτου και δεδομένης της σοβαρής κλιμάκωσης των επιθέσεων από τους Χούθι κατά ελληνόκτητων πλοίων που διαπλέουν την Ερυθρά Θάλασσα το τελευταίο διήμερο, το υπουργείο έχει προβεί στις εξής ενέργειες:

Παρέμβαση στο Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό.
Με πρωτοβουλία της Ελλάδας, το ζήτημα τέθηκε στην υπό εξέλιξη σύνοδο του Συμβουλίου του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ). Η χώρα μας ζήτησε συμπόρευση της διεθνούς κοινότητας για την αποκατάσταση της έννομης τάξης στην περιοχή, με πλήρη σεβασμό της Διεθνούς Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) και της Σύμβασης για Ασφάλεια στη Θάλασσα (SOLAS).

2. Συνεχής επικοινωνία με την Ευρωπαϊκή Επιχείρηση ASPIDES.

Οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου βρίσκονται σε αδιάλειπτη επιχειρησιακή επαφή (24/7) με την Ευρωπαϊκή Επιχείρηση ASPIDES, η οποία μεριμνά για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στην προαναφερόμενη θαλάσσια περιοχή.

3. Συνεχής ενημέρωση και συστάσεις προς τη ναυτιλιακή κοινότητα.

Έχουν αποσταλεί αναλυτικές κατευθυντήριες οδηγίες και συστάσεις προς τη ναυτιλιακή κοινότητα, για τον ασφαλέστερο δυνατό διάπλου της περιοχής, με λήψη των απαραίτητων προληπτικών μέτρων.

4. Συστάσεις για την προστασία Ελλήνων ναυτικών.

Αποδίδοντας απόλυτη προτεραιότητα στην προστασία των Ελλήνων ναυτικών, οι συστάσεις του υπουργείου επικοινωνούνται - μέσω των ναυτιλιακών φορέων - και στα ελληνόκτητα πλοία με σημαία άλλης χώρας, δεδομένης της πιθανής απασχόλησης Ελλήνων ναυτικών και σε αυτά.

«Το ΥΝΑΝΠ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην περιοχή με κύριο γνώμονα την προστασία, με κάθε μέσο, της ποντοπόρου ναυτιλίας μας», σημειώνεται στην σχετική ανακοίνωση.