Η φρικτή δολοφονία ενός σκύλου διάσωσης στην Ιταλία, ο οποίος βοήθησε στην ανεύρεση εννέα ανθρώπων κατά τη διάρκεια της καριέρας του, εξόργισε τους Ιταλούς και προκάλεσε ποινική έρευνα για την ανεύρεση των δολοφόνων του σύμφωνα με το Associated Press και ιταλικές πηγές.

Ο Μπρούνο, ένα 7χρονο λαγωνικό βάρους 88 κιλών, βρέθηκε νεκρός το πρωί της Παρασκευής στο σπιτάκι του στο νότιο Τάραντα της Σικελίας. Ο εκπαιδευτής του, ο Αρκάντζελο Καρέσα , δήλωσε ότι τον είχαν ταΐσει με κομμάτια σκυλοτροφής με καρφιά. Σε συνέντευξή του την Τρίτη, ο Καρέσα δήλωσε ότι υποψιάζεται ότι η δολοφονία ήταν εκδίκηση εναντίον του, και όχι εναντίον του Μπρούνο, για το εθελοντικό έργο του στη διάσωση ζώων.



Ο Καρέσα διευθύνει μια εθελοντική δημόσια οργάνωση διάσωσης ζώων, την ENDAS, η οποία, μεταξύ άλλων, διασώζει σκύλους από κυνομαχίες. Είπε ότι η υπηρεσία αυτή λειτουργούσε παλαιότερα από εταιρείες και δήλωσε ότι υποψιάζεται ότι οι ανταγωνιστές του βρίσκονταν πίσω από τη δολοφονία του Μπρούνο.

«Ήταν σκόπιμα μια φρικτή πράξη για να προκληθεί στο σκύλο έντονος πόνος, επειδή το να τον ταΐζεις με μπουκιές γεμάτες καρφιά σημαίνει ότι διαλύεις τα σωθικά του, διαλύεις τον οισοφάγο και τα εσωτερικά του όργανα και προκαλείς αφόρητο πόνο», δήλωσε ο Καρέσα.



Οι πρώτες αντιδράσεις και ο νόμος για την προστασία Ζώων στην Ιταλία

Η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, η οποία φωτογραφήθηκε με τον Μπρούνο μετά από μία από τις ηρωικές διασώσεις του, δήλωσε ότι η σφαγή του ήταν «άθλια, δειλή, απαράδεκτη». Η βουλευτής Μικαέλα Βιτόρια Μπραμπίλα, επί μακρόν ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των ζώων, κατέθεσε μήνυση στους εισαγγελείς στο πλαίσιο ενός νέου νόμου που βοήθησε να περάσει, ο οποίος αυστηροποιεί τις ποινές για όποιον σκοτώνει ή κακομεταχειρίζεται ένα ζώο.

«Τους τελευταίους μήνες δεχθήκαμε απειλές, πράξεις δίωξης, δυσφήμισης και συκοφαντίας από ορισμένα άτομα που έχουν ήδη ερευνηθεί στο παρελθόν και είναι γνωστά στις δικαστικές αρχές, τα οποία προσπαθούν με κάθε τρόπο να αναλάβουν αυτή την υπηρεσία διάσωσης με κατάπτυστα μέσα», δήλωσε ο Καρέσα στο Associated Press.

Ο νέος νόμος για την προστασία των ζώων, γνωστός ως νόμος Μπραμπίλα, τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιουλίου και προβλέπει ποινή φυλάκισης έως και τέσσερα χρόνια και πρόστιμο 60.000 ευρώ, με τις αυστηρότερες ποινές να επιβάλλονται εάν η κακομεταχείριση διαπράττεται μπροστά σε παιδιά ή βιντεοσκοπείται και διαδίδεται στο διαδίκτυο.



Ιταλία: Ο σκύλος "ήρωας" που είχε κάνει περισσότερο καλό στην χώρα από τους περισσότερους πολίτες

Ο εκδότης της εφημερίδας Il Giornale, Βιτόριο Φέλτρι, εξέφρασε την οργή του, λέγοντας ότι ο Μπρούνο είχε κάνει περισσότερο καλό στην Ιταλία από ό,τι οι περισσότεροι Ιταλοί πολίτες.

Ο Φέλτριδήλωσε ότι η ποινή πρέπει να είναι ακόμη μεγαλύτερη από τέσσερα χρόνια, λέγοντας ότι τα ζώα πρέπει να γίνονται σεβαστά «ειδικά όταν συμπεριφέρονται ηρωικά» όπως ο Μπρούνο. Ο Καρέσα είπε ότι ο Μπρούνομπορεί να φαινόταν αδέξιος και υπέρβαρος, αλλά ήταν δυνατός, ισχυρός και αφοσιωμένος στη δουλειά του.

«Ήταν ένας γίγαντας», δήλωσε ο Καρέσα . «Όταν έβγαινε σε μια έρευνα και του έβαζες την εξάρτυσή του, δεν υπήρχε κανείς άλλος σαν αυτόν. Ξεκινούσε, μύριζε το άτομο που ψάχναμε και έτρεχε σαν τρένο μέχρι να το βρούμε».

Επισήμως, το ρεκόρ του ανέρχεται σε εννέα άτομα που βρέθηκαν: Πέντε άνθρωποι που ήταν ζωντανοί και τέσσερις των οποίων τα πτώματα ανασύρθηκαν, είπε. «Αλλά το σύνθημα για εμάς τους διασώστες είναι πάντα το ίδιο: Φέρτε τον αγνοούμενο στο σπίτι του σε κάθε περίπτωση, γιατί πάντα υπάρχει κάποιος μεταξύ των συγγενών του που τον ψάχνει», είπε.