Τουλάχιστον 31 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους την Δευτέρα (8/7) σε μαζικές διαδηλώσεις που συγκλόνισαν πολλές πόλεις της Κένυας, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που ανακοίνωσε σήμερα η Εθνική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (KNCHR).

Η ίδια έκθεση αναφέρει 107 τραυματίες και 532 συλλήψεις, αποτυπώνοντας την ένταση και τη βία που κυριάρχησαν στις κινητοποιήσεις.

«Η KNCHR καταδικάζει απερίφραστα όλες τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ζητά την απόδοση ευθυνών στους υπαίτιους, ανεξαρτήτως ιδιότητας ή φορέα, συμπεριλαμβανομένων των σωμάτων ασφαλείας», τονίζει στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα εξέφρασε επίσης έντονο προβληματισμό για τη χρήση δυσανάλογης βίας από τις αρχές. Εκπρόσωπός της δήλωσε: «Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, οι δυνάμεις ασφαλείας δεν πρέπει να καταφεύγουν σε θανατηφόρα βία, παρά μόνο όταν είναι απολύτως απαραίτητο για την προστασία ζωών από άμεση και σοβαρή απειλή».


Κένυα: Διαμαρτυρίες κατά του προϋπολογισμού και της διαφθοράς

Το κύμα κοινωνικής αναταραχής έχει τις ρίζες του στις μαζικές διαδηλώσεις που ξέσπασαν τον Ιούνιο του 2024, μετά την ανακοίνωση του νέου προϋπολογισμού της κυβέρνησης του προέδρου Ουίλιαμ Ρούτο, ο οποίος προέβλεπε αυστηρή φορολογία και περικοπές.

Οι διαδηλωτές, όμως, δεν περιορίστηκαν σε οικονομικά αιτήματα. Κατήγγειλαν επίσης, εκτεταμένη διαφθορά, αστυνομική βία και αυθαιρεσία, εξαφανίσεις ακτιβιστών και πολιτών και καταστολή θεμελιωδών δικαιωμάτων


Το σημείο καμπής

Η κατάσταση κορυφώθηκε στις 25 Ιουνίου 2025, όταν αρχικά ειρηνικές κινητοποιήσεις εξελίχθηκαν σε αιματηρά επεισόδια, με τουλάχιστον 19 νεκρούς και περίπου 500 συλλήψεις.

Η κυβέρνηση Ρούτο ισχυρίστηκε ότι «απετράπη απόπειρα πραξικοπήματος», ωστόσο οργανώσεις δικαιωμάτων και διεθνείς φορείς κάνουν λόγο για ακραία καταστολή και παραβίαση των συνταγματικών ελευθεριών.