Ως ο πιο θερμός μήνας που έχει καταγραφτεί ποτέ στη δυτική Ευρώπη καταγράφηκε ο φετινός Ιούνιος, καθώς «ακραίες» θερμοκρασίες έπληξαν την ήπειρο σε δυο αλλεπάλληλα κύματα θερμικής πίεσης, ανακοίνωσε η ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus. Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο μήνας ήταν ο τρίτος θερμότερος στην ιστορία, μετά τον Ιούνιο του 2024, που ήταν 0,2° Κελσίου θερμότερος, και σχεδόν στο ίδιο επίπεδο με τον Ιούνιο του 2023 (-0,06° Κελσίου), σηματοδοτώντας για τρίτη συνεχόμενη χρονιά ιστορικά υψηλές μέσες θερμοκρασίες, αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης υπερθέρμανσης του πλανήτη λόγω κλιματικής αλλαγής.

Διαβάστε:Γαλλία: Ιστορικό υψηλό για τη θερμοκρασία στην επιφάνεια της θάλασσας λόγω της έντασης του καύσωνα

Copernicus: Ο Ιούνιος του 2025 ήταν ο θερμότερος μήνας που έχει καταγραφεί ποτέ στη ιστορία της δυτικής Ευρώπης 

Σύμφωνα με υπολογισμούς του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένους στα δεδομένα της υπηρεσίας Copernicus, 12 χώρες και περίπου 790 εκατομμύρια κάτοικοι του πλανήτη έζησαν τον πιο ζεστό Ιούνιο που γνώρισαν ποτέ. Αυτό ισχύει για την Ιαπωνία, τη Βόρεια και τη Νότια Κορέα, το Πακιστάν και το Τατζικιστάν. Οι θερμοκρασίες ήταν επίσης ιδιαίτερα «ακραίες» στην Ευρώπη, που θερμαίνεται δυο φορές ταχύτερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο. Ειδικότερα, τον Ιούνιο καταγράφτηκαν δυο κύματα ζέστης, από τη 17η ως την 22η, κατόπιν από την 30ή Ιουνίου, που χαρακτηρίζονται «εξαιρετικά», τόνισε, σύμφωνα με ανακοίνωση της υπηρεσίας, η Σαμάνθα Μπέρτζες, κλιματολόγος του Κοπέρνικου.

Εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, της υπερθέρμανσης του πλανήτη, «τα κύματα ζέστης είναι πιθανό να γίνουν πιο συχνά, πιο έντονα και να πλήττουν περισσότερους ανθρώπους απ’ άκρου σ’ άκρο της Ευρώπης», πρόσθεσε. Κατά τόπους οι θερμοκρασίες ξεπέρναγαν συχνά τους 40° Κελσίου σε διάφορες χώρες κι έφθασαν ως ακόμη και τους 46° Κελσίου στην Ισπανία και στην Πορτογαλία. Την 30ή Ιουνίου, καταγράφτηκε νέο ημερήσιο ρεκόρ: επρόκειτο για μια «από τις πιο θερμές ημέρες που καταγράφτηκαν ποτέ» στη Γηραιά Ήπειρο.

Ακραία θερμική καταπόνηση στους στους 48° Κελσίου στη βόρεια Λισαβόνα  

Όμως αυτοί οι μέσοι όροι δεν είναι τίποτα αν συγκριθούν με τη λεγόμενη αίσθηση θερμοκρασίας, που μετρά τον αντίκτυπο στο ανθρώπινο σώμα, συνυπολογίζοντας το επίπεδο υγρασίας και τους ανέμους. Στη βόρεια Λισαβόνα, ο δείκτης θερμικής καταπόνησης (UTCI) έφθασε ως ακόμη έφθασε ως ακόμη και τους 48° Κελσίου, δηλαδή σε επίπεδο «ακραίας θερμικής καταπόνησης», τόνισε η υπηρεσία Κοπέρνικος.

Οι τροπικές νύχτες, κατά τη διάρκεια των οποίων η θερμοκρασία δεν πέφτει κάτω από τους 20° Κελσίου, θέτει τους ανθρώπινους οργανισμούς σε σκληρή δοκιμασία. Στην Ισπανία καταγράφτηκαν 24, με άλλα λόγια 18 περισσότερες σε σύγκριση με οποιονδήποτε φυσιολογικό Ιούνιο. Σε κάποιες περιοχές της Μεσογείου, ήταν 10 ως 15, έναντι μηδέν συνήθως οποιονδήποτε Ιούνιο, σημείωσε.

Καταστροφικές οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης 

Καταστροφικές πυρκαγιές σε τομείς του Καναδά και της νότιας Ευρώπης, φονικές πλημμύρες σε περιοχές της μεσημβρινής Αφρικής, της Κίνας και του Πακιστάν: οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής ήταν δραματικές σε όλο τον κόσμο τον περασμένο μήνα. Ειδικότερα, τον Ιούνιο ωστόσο υπήρξε μικρή ανάπαυλα έπειτα από δυο χρόνια που έσπασαν διαδοχικά ρεκόρ, το 2023 και το 2024. Ήταν κατά μέσον όρο 1,3° Κελσίου πιο θερμός από οποιονδήποτε Ιούνιο της προβιομηχανικής εποχής (1850-1900), και «μόλις ο τρίτος τα τελευταία 24 χρόνια που η θερμοκρασία στον πλανήτη έμεινε χαμηλότερα από 1,5° Κελσίου πάνω από το προβιομηχανικό επίπεδο», κατά την υπηρεσία.

Το  2025 αναμένεται να είναι το τρίτο πιο θερμό έτος στην ιστορία.

Μάλιστα, με τα έως τώρα δεδομένα, το 2025 προκειται να είναι το τρίτο πιο θερμό έτος παγκοσμίως. Σε παγκόσμια κλίμακα «το κλίμα είναι περίπου 1,35 ως 1,4° Κελσίου πιο θερμό από την προβιομηχανική εποχή, τόνιζε στα τέλη Ιουνίου η κυρία Μπέρτζες στο Γαλλικό Πρακτορείο, καθώς το παρατηρητήριο προβλέπει πως το φράγμα του 1,5° Κελσίου θα σπάσει, με τον τρέχοντα ρυθμό, το 2029. Τον Ιούνιο του 2025 σημειώθηκε επίσης θαλάσσιος καύσωνας στη δυτική Μεσόγειο, με τη θερμοκρασία επιφάνειας να αυξάνεται πολύ στην αρχή του μήνα και να φθάνει σε επίπεδο-απόλυτο ρεκόρ, 27° Κελσίου, την 30ή Ιουνίου.

Οι θερμοκρασίες-ρεκόρ στα ύδατα της Μεσογείου «μειώνουν την πτώση της θερμοκρασίας του αέρα τη νύχτα κατά μήκος των ακτών και αυξάνουν την υγρασία, επιδεινώνοντας έτσι (...) τη θερμική καταπόνηση», σύμφωνα με το παρατηρητήριο Κοπέρνικος. Έχουν επίσης καταστροφικά αποτελέσματα για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα και σοβαρό αντίκτυπο στην αλιεία και της ιχθυοκαλλιέργειες.