Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας , Πιτ Χέγκσεθ, δεν ενημέρωσε τον Λευκό Οίκο πριν εγκρίνει το «πάγωμα» των αποστολών όπλων στην Ουκρανία την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με πέντε πηγές που επικαλείται το CNN. Η κίνηση αυτή προκάλεσε σύγχυση στην κυβέρνηση, καθώς τα μέλη της δεν ήταν σε θέση να κατανοήσουν την απόφαση ούτε να εξηγήσουν στο Κογκρέσο και στην ουκρανική κυβέρνηση τα κίνητρα, σύμφωνα με το αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υπογράμμισε χθες, Τρίτη, ότι δεν ήταν υπεύθυνος για την κίνηση. Μάλιστα, όταν ρωτήθηκε κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου εάν ενέκρινε το «πάγωμα» των αποστολών, ο Τραμπ αρκέστηκε να αναφέρει ότι «οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να στέλνουν αμυντικά όπλα στην Ουκρανία». Οταν δέχθηκε πίεση να απαντήσει ποιος ενέκρινε την απόφαση, ο Τραμπ απάντησε: «Δεν ξέρω, γιατί δεν μου λέτε εσείς;».

Το επεισόδιο, όπως αναφέρει το CNN, υπογραμμίζει «τη συχνά τυχαία διαδικασία χάραξης πολιτικής εντός της κυβέρνησης Τραμπ, ιδίως υπό τον Χέγκσεθ στο υπουργείο Αμυνας». Ηταν η δεύτερη φορά φέτος που ο Χέγκσεθ αποφάσισε να σταματήσει τη ροή αμερικανικών όπλων προς την Ουκρανία, αιφνιδιάζοντας ανώτερους αξιωματούχους εθνικής ασφάλειας, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Πρώτη φορά συνέβη τον Φεβρουάριο και η απόφαση ανατράπηκε γρήγορα, σύμφωνα με τρεις από τις πηγές, ενώ και τη Δευτέρα το βράδυ ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι οι αποστολές όπλων θα συνεχιστούν παρά την απόφαση του Χέγκσεθ.

Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στην Ουκρανία Kιθ Κέλογκ και ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο, ο οποίος είναι επίσης σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Τραμπ, δεν ενημερώθηκαν εκ των προτέρων και έμαθαν για το «πάγωμα» από δημοσιεύματα στον Τύπο, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της κυβέρνησης και δύο από τις πηγές.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου Κίνγκσλεϊ Γουίλσον δήλωσε στο CNN πως «ο υπουργός Χέγκσεθ παρείχε το πλαίσιο στον πρόεδρο για την αξιολόγηση των αποστολών στρατιωτικής βοήθειας και την εκτίμηση των υφιστάμενων αποθεμάτων», προσθέτοντας ότι «η προσπάθεια συντονίστηκε σε όλο το εύρος της κυβέρνησης».

Οταν ρωτήθηκε αν ο Χέγκσεθ ενημέρωσε τον Λευκό Οίκο πριν εγκρίνει την αναστολή των αποστολών, η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Κάρολαϊν Λέβιτ ανέφερε ότι το Πεντάγωνο διενήργησε έλεγχο «για να διασφαλίσει ότι όλη η υποστήριξη που παρέχεται σε όλες τις ξένες χώρες συνάδει με τα συμφέροντα των ΗΠΑ». Πρόσθεσε, δε, ότι ο Τραμπ «αποφάσισε να συνεχίσει την παροχή αμυντικών όπλων στην Ουκρανία για να σταματήσει η σφαγή σε αυτόν τον βίαιο πόλεμο, κάτι για το οποίο το Πεντάγωνο έχει δηλώσει ότι εργάζεται ενεργά». Ανέφερε ακόμη ότι «ο πρόεδρος έχει πλήρη εμπιστοσύνη στον υπουργό Αμυνας».


Πώς «ξεπάγωσαν» οι αποστολές

Λίγο μετά την ενημέρωσή του για το «πάγωμα» την περασμένη εβδομάδα, ο Τραμπ κάλεσε τον Χέγκσεθ να ξαναρχίσει τις αποστολές τουλάχιστον κάποιων από τα πυρομαχικά – συγκεκριμένα, πυραύλων αναχαίτισης για τα συστήματα αεροπορικής άμυνας Patriot, τα οποία έχουν διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στην ουκρανική άμυνα έναντι των ρωσικών επιθέσεων.

Πολλά από τα πυρομαχικά βρίσκονται ήδη στην Πολωνία και θα μπορούσαν να μεταφερθούν γρήγορα στο Κίεβο, δήλωσε ο ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης στο CNN. Το πακέτο όπλων είχε διατεθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και ήταν ήδη καθ’ οδόν προς την Ουκρανία όταν δόθηκε η εντολή για «πάγωμα» της αποστολής.

Επιπλέον, ο Τραμπ φέρεται να εξετάζει την προμήθεια ακόμη μιας συστοιχίας του συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας Patriot στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, εξαιτίας της κλιμάκωσης των ρωσικών αεροπορικών επιδρομών, ανέφερε χθες Τρίτη η εφημερίδα Wall Street Journal, επικαλούμενη δυο πηγές της στην κυβέρνησή του.

Αν προχωρήσει η παράδοση, θα πρόκειται για την πρώτη φορά που ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος εγκρίνει την παράδοση σημαντικού οπλικού συστήματος στις δυνάμεις του Κιέβου, πέραν εκείνων που είχαν εγκριθεί επί των ημερών του δημοκρατικού προκατόχου του Τζο Μπάιντεν.

Μέχρι σήμερα οι ΗΠΑ έχουν διαθέσει στην Ουκρανία τρεις συστοιχίες Patriot· η Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες την προμήθευσαν με άλλες πέντε. Ετσι, πιστεύεται πως οι ένοπλες δυνάμεις του Κιέβου έχουν στη διάθεσή τους συνολικά οκτώ.

Σε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι την Παρασκευή, ο Τραμπ φέρεται να υποβάθμισε τον ρόλο του στην απόφαση να σταματήσει η ροή όπλων.

Ωστόσο, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Δευτέρας ότι θα ξαναρχίσει τις αποστολές κατόπιν οδηγιών του προέδρου – αφού ο Τραμπ είχε δηλώσει δημοσίως νωρίτερα το βράδυ ότι οι Ουκρανοί χρειάζονταν τα αμυντικά όπλα για να προστατευθούν.

Ο Τραμπ επανέλαβε αυτή τη θέση χθες, Τρίτη, στον Λευκό Οίκο.

«Οι Ουκρανοί, είτε θεωρείτε άδικο που δώσαμε όλα αυτά τα χρήματα είτε όχι, αποδείχθηκαν πολύ γενναίοι, γιατί κάποιος έπρεπε να χειριστεί αυτά τα όπλα», τόνισε, ενώ πρόσθεσε: «Πολλοί άνθρωποι που γνωρίζω δεν θα τα χειρίζονταν, δεν θα είχαν το θάρρος να το κάνουν».

Ο Τραμπ δεν φαίνεται διατεθειμένος να δώσει στη Ρωσία «νίκη» αυτή τη στιγμή, σταματώντας τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, ανέφεραν δύο από τις πηγές. Τις τελευταίες εβδομάδες φέρεται να έχει δυσαρεστηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.


Το παρασκήνιο

Η απόφαση του Πενταγώνου να αναστείλει τις αποστολές όπλων –συμπεριλαμβανομένων των πυραύλων αναχαίτισης Patriot και των πυρομαχικών πυροβολικού– ήρθε έπειτα από αίτημα του Τραμπ προς τον Χέγκσεθ τον περασμένο μήνα, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, να του παράσχει αξιολόγηση των αποθεμάτων όπλων των ΗΠΑ, σύμφωνα με μία από τις πηγές που μίλησαν στο CNN. Το Ιράν και το Ισραήλ βομβάρδιζαν το ένα το άλλο και ο Τραμπ ήθελε να βεβαιωθεί ότι οι αμερικανικές δυνάμεις στην περιοχή είχαν επαρκή πυρομαχικά.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Σον Πάρνελ επιβεβαίωσε την περασμένη εβδομάδα ότι το υπουργείο διεξήγαγε «αναθεώρηση των δυνατοτήτων… για να διασφαλίσει ότι η αμερικανική στρατιωτική βοήθεια ευθυγραμμίζεται με τις αμυντικές μας προτεραιότητες».

Ωστόσο, ο Τραμπ φέρεται να μην έδωσε συγκεκριμένη εντολή στον Χέγκσεθ να σταματήσει τις αποστολές όπλων στην Ουκρανία στο πλαίσιο αυτής της αναθεώρησης, σύμφωνα με τις πηγές του CNN. Η σύσταση αυτή φέρεται να προήλθε από τον υφυπουργό Αμυνας Ελμπριτζ Κόλμπι, σύμφωνα με τις πηγές, ο οποίος εδώ και καιρό είναι επιφυλακτικός όσον αφορά την αποστολή μεγάλων ποσοτήτων αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία.

«Μια πολιτική που δίνει προτεραιότητα στην Ευρώπη δεν είναι αυτό που χρειάζεται η Αμερική σε αυτή την εξαιρετικά επικίνδυνη περίοδο. Πρέπει να επικεντρωθούμε στην Κίνα και την Ασία – αυτό είναι σαφές», έγραφε ο Κόλμπι στο X πέρυσι.

Ο Χέγκσεθ έδωσε την τελική έγκριση, θεωρώντας ότι συνάδει με τις προτεραιότητες του Τραμπ, καθώς και με την ιδέα «Πρώτα η Αμερική», σύμφωνα με μία από τις πηγές.

Αφότου ο Λευκός Οίκος έμαθε για την παύση, αξιωματούχοι του ενημέρωσαν τον Χέγκσεθ και το υπουργείο Αμυνας ότι θα παρείχαν προσωρινά «κάλυψη» για την απόφαση, σύμφωνα με δύο από τις πηγές. Ωστόσο, ο Λευκός Οίκος τόνισε ότι το Πεντάγωνο θα έπρεπε να αιτιολογήσει την κίνηση στο Κογκρέσο, το οποίο επίσης δεν είχε ενημερωθεί εκ των προτέρων.

Στη συνέχεια, αξιωματούχοι του Πενταγώνου εξήγησαν στα μέλη του Κογκρέσου ότι η κίνηση ήταν απαραίτητη «λόγω ελλείψεων στα αποθέματα των ΗΠΑ», σύμφωνα με τις πηγές του CNN.