Αισιοδοξία στους κόλπους της ΕΕ επικρατεί αναφορικά με το ενδεχόμενο μίας αμοιβαία επωφελούς εμπορικής κοινής δήλωσης ανάμεσα σε ΕΕ και ΗΠΑ για τους δασμούς. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επιτύχει καλή πρόοδο στο πλαίσιο της εμπορικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ και ενδέχεται να υπάρξει μια συμφωνία εντός των επόμενων ημερών, δήλωσε ο Επίτροπος Εμπορίου Μάρος Σέφκοβιτς.

Διαβάστε: Politico: Πρόταση Τραμπ στην ΕΕ για βασικό δασμό 10% και εξαιρέσεις σε "ευαίσθητους τομείς"

Ο Επίτροπος είπε σε ευρωβουλευτές ότι ελπίζει οι Ευρωπαίοι μεσολαβητές να ολοκληρώσουν σύντομα το έργο τους, έχοντας πλέον και πρόσθετο χρόνο στη διάθεσή τους, αφού οι ΗΠΑ παρέτειναν την αρχική διορία που είχαν δώσει, από τις 9 Ιουλίου στην 1η Αυγούστου. «Ελπίζω να πετύχουμε ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα, πιθανότατα ακόμη και εντός των επόμενων ημερών», είπε ο Σέφκοβιτς.

Αναβολή δασμών ΗΠΑ μέχρι την 1η Αυγούστου

Η κυβέρνηση Τραμπ ανακοίνωσε την Κυριακή την αναβολή της επιβολής των εκτεταμένων δασμών μέχρι την 1η Αυγούστου, δίνοντας έτσι περιθώριο σε χώρες που διαπραγματεύονται νέες εμπορικές συμφωνίες με τις ΗΠΑ. Οι δασμοί για τις χώρες που δεν θα καταλήξουν σε συμφωνία θα επανέλθουν στα επίπεδα της 2ας Απριλίου.

Η αποστολή των σχετικών ειδοποιήσεων ξεκίνησε τη Δευτέρα με την Νότια Κορέα και την Ιαπωνία, οι οποίες θα βρεθούν αντιμέτωπες με δασμούς 25% από την 1η Αυγούστου εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία.

Διαπραγματεύσεις ΕΕ με την κυβέρνηση Τραμπ

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Εμπορίου, Μάρος Σέφτσοβιτς, βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με την αμερικανική κυβέρνηση, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο πρόεδρος Τραμπ και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν την Κυριακή. Διπλωμάτες ανέφεραν ότι ο Σέφτσοβιτς ενημέρωσε τους πρέσβεις της ΕΕ τονίζοντας ότι η Επιτροπή δεν αναμένει να λάβει μία από τις επιστολές με τους νέους δασμούς.

Το πλαίσιο της εμπορικής συμφωνίας παραμένει ασαφές και οι διπλωμάτες υπογραμμίζουν πως οτιδήποτε συμφωνηθεί, θα πρέπει να έχει την τελική έγκριση του Τραμπ.

Ευαίσθητοι τομείς στις εμπορικές διαπραγματεύσεις

Η Ουάσινγκτον δεν έδωσε καμία ένδειξη για το αν σκοπεύει να εξαιρέσει πολιτικά ευαίσθητες βιομηχανίες, όπως:

• Αυτοκίνητα
• Χάλυβας και αλουμίνιο
• Φαρμακευτικά προϊόντα

Αντιθέτως, χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Ιρλανδία αναμένεται να ικανοποιηθούν από πιθανές εξαιρέσεις σε αεροσκάφη και οινοπνευματώδη ποτά στη νέα εμπορική συμφωνία.