Πλήρωσαν 160 δολάρια για ένα γεύμα λόγω των… κρυφών χρεώσεων – Δεν γνώριζαν τι σημαίνει η ένδειξη ΜΚΤ (Βίντεο)
Το βίντεο με 19 εκατομμύρια views
Το περιστατικό πυροδότησε ευρύτερη συζήτηση για τις κρυφές χρεώσεις στα εστιατόρια

Η ένδειξη “MKT” στο μενού ήταν κάτι άγνωστο για τρεις νεαρές αδελφές που πήγαν να φάνε σε ένα εστιατόριο και κατέληξαν να πληρώσουν 160 δολάρια. Η έκπληξή τους αποτυπώθηκε σε ένα βίντεο στο TikTok που έχει συγκεντρώσει πάνω από 19 εκατομμύρια προβολές.
Η 20χρονη Αριμπέλα Μένολντ και οι αδερφές της επισκέφθηκαν το εστιατόριο Moonrakers στην παραθαλάσσια πόλη Μπόφορτ, όπου παρήγγειλαν δύο μπριζόλες New York strip 340 γραμμαρίων, πιστεύοντας ότι η τιμή τους κυμαινόταν μεταξύ 20 και 30 δολαρίων, όπως αναφέρει η nypost. Ωστόσο, η συντομογραφία “MKT” σημαίνει “μέση τιμή αγοράς”, δηλαδή η τιμή καθορίζεται ανάλογα με τη διαθεσιμότητα και το κόστος των υλικών — κάτι που τελικά κόστισε στις αδερφές 52 δολάρια ανά μπριζόλα.
Ο τελικός λογαριασμός ανήλθε σε 159,14 δολάρια και περιλάμβανε επίσης μια σαλάτα με λάχανο και κοτόπουλο αξίας 39 δολαρίων, ένα παιδικό τοστ με τυρί για 10 δολάρια και ένα αναψυκτικό για 3 δολάρια. Η επιβάρυνση με κάρτα (3%) πρόσθεσε 4,35 δολάρια και ο φόρος πωλήσεων (6,75%) άλλα 9,79 δολάρια.
«Νομίζαμε ότι θα ήταν γύρω στα 20 με 30 δολάρια», δήλωσε η Μένολντ στο Newsweek, ενώ στο βίντεο στο TikTok γράφει: «POV: Δεν ήξερες τι σημαίνει “mkt” στο μενού της μπριζόλας και τώρα το πληρώνεις». Ευτυχώς για τις τρεις αδερφές, ο παππούς τους ανέλαβε τον λογαριασμό, κάτι που η Μένολντ χαρακτήρισε «πολύ γλυκό».
@aribella_menold we don’t get out much #bigfamily #family #siblings #justgirlythings #justagirl #girlmath #lol #summerlooks ♬ Original Sound - Unknown
Οι αντιδράσεις στα social media μετά το βίντεο
Οι αντιδράσεις στα social media ήταν ανάμεικτες. Κάποιοι σχολίασαν πως αν διαιρεθεί το ποσό ανά άτομο, δεν είναι τόσο υπερβολικό, ενώ άλλοι έμειναν άναυδοι από την τιμή της σαλάτας. Υπήρξαν και επικριτικά σχόλια για την έλλειψη ενημέρωσης από τον σερβιτόρο, με χρήστες να επισημαίνουν ότι θα έπρεπε να είχε εξηγήσει τι σημαίνει η συντομογραφία και ποιο είναι το κόστος.
Το περιστατικό πυροδότησε ευρύτερη συζήτηση για τις κρυφές χρεώσεις στα εστιατόρια. Πριν λίγο καιρό, ένας πρώην εργαζόμενος σε εστιατόριο της Καλιφόρνια είχε καταγγείλει ότι χρεώσεις που αφορούν το προσωπικό, δεν διανέμονται απαραίτητα στο προσωπικό της κουζίνας. Σε αντίστοιχο περιστατικό, πελάτης ανέβασε απόδειξη με αναγκαστική χρέωση για το προσωπικό, προκαλώντας οργή στα κοινωνικά δίκτυα.
Στη Νέα Υόρκη, η νομοθεσία είναι ξεκάθαρη: δεν επιτρέπεται καμία επιπλέον χρέωση πάνω από τις αναγραφόμενες τιμές φαγητού και ποτού, εκτός αν πρόκειται για νόμιμη χρέωση εξυπηρέτησης που έχει γνωστοποιηθεί σαφώς πριν από την παραγγελία.