Γαλλία: Αθωώθηκαν οι δύο γυναίκες που διέδιδαν ότι η Μπριζίτ Μακρόν είχε γεννηθεί άνδρας
Οι φήμες περί αλλαγής φύλου
Ισχυρίστηκαν ότι η Μπριζίτ Μακρόν, το πατρώνυμο της οποίας είναι Τρονιέ, «δεν υπήρξε ποτέ» αλλά ο αδελφός της, Ζαν-Μισέλ Τρονιέ, άλλαξε φύλο και όνομα

Αθωώθηκαν οι δύο γυναίκες που διέδιδαν στο διαδίκτυο τη φήμη ότι η πρώτη Κυρίας της Γαλλίας, Μπριζίτ Μακρόν, είχε γεννηθεί άνδρας από το Εφετείο του Παρισιού. H «ψευδής είδηση» που δημιούργησαν οι δύο γυναίκες έγινε viral σε όλο τον κόσμο, με δημοσιογράφους και podcasters να ερευνούν το τι ίσχυε πραγματικά.
Διαβάστε: Γιατί η Μπριζίτ Μακρόν ήταν τόσο απόμακρη στο Λονδίνο - Η απώλεια του αγαπημένου της προσώπου
Συγκεκριμένα, οι πρωτοδίκως ένοχες Νατάσα Ρεΐ και Αμαντίν Ρουά, απαλλάχθηκαν σήμερα για τα 18 άρθρα για τα οποία η σύζυγος του Ενανουέλ Μακρόν και ο αδελφός της είχαν κινηθεί νομικά εναντίον τους. Ωστόσο, μόνο μια παράγραφος, που αναφερόταν σε «αρπαγή ανηλίκου» παραβιάζει τον νόμο περί Τύπου, όμως το δικαστήριο τις αθώωσε και για αυτήν, εκτιμώντας ότι ενήργησαν καλόπιστα.
Να σημειωθεί ότι ο δικηγόρος που εκπροσωπούσε την Μπριζίτ Μακρόν, Ζαν Ενοκί δήλωσε αναφορικά με την απόφαση: «Θα δούμε με τους πελάτες μου τι θα κάνουμε αλλά προφανώς δεν συμφωνούμε».
Παράλληλα, ο συνήγορος της κατηγορουμένης, Φρανσουά Ντανγκλεάν σχολίασε: «Η Νατάσα Ρεΐ καταδιώχθηκε, καταδικάστηκε, αλλά τελικά απαλλάχθηκε», απευθυνόμενος σε περίπου 30 υποστηρικτές της νεαρής γυναίκας.
Οι ισχυρισμοί των δύο γυναικών για την Μπριζίτ Μακρον
Τονίζεται ότι, στην πρώτη δίκη, τον Σεπτέμβριο, οι δύο γυναίκες καταδικάστηκαν σε πρόστιμο 500 ευρώ με αναστολή και καταβολή αποζημίωσης ύψους 8.000 ευρώ στην Μπριζίτ Μακρόν και 5.000 ευρώ στον αδελφό της, τον Ζαν-Μισέλ Τρονιέ. Στο επίκεντρο της υπόθεσης ήταν μια κατασκευασμένη «είδηση» που κυκλοφορεί σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης από το 2017, τη χρονιά που εξελέγη πρόεδρος της Γαλλίας ο Εμανουέλ Μακρόν. Σύμφωνα με αυτή τη φήμη, η Μπριζίτ Μακρόν, το πατρώνυμο της οποίας είναι Τρονιέ, «δεν υπήρξε ποτέ» αλλά ο αδελφός της, ο Ζαν-Μισέλ Τρονιέ, άλλαξε φύλο και υιοθέτησε αυτό το όνομα.
Οι δύο γυναίκες διέδωσαν τη φήμη το 2021, μέσα από μια «συνέντευξη» κατά την οποία η Αμαντίν Ρουά, που δηλώνει «μέντιουμ» ρωτούσε στο κανάλι της στο YouTube τη δεύτερη, την «αυτοδίδακτη ανεξάρτητη δημοσιογράφο» Νατάσα Ρεΐ, για το πώς ανακάλυψε αυτήν την «απάτη», το «κρατικό ψέμα». Έδειξαν φωτογραφίες της Μπριζίτ Μακρόν και της οικογένειάς της, αναφέρθηκαν στις χειρουργικές επεμβάσεις στις οποίες υποτίθεται ότι υποβλήθηκε ο Ζαν-Μισέλ Τρονιέ, υποστήριξαν ότι δεν είναι η μητέρα των τριών παιδιών της και έδωσαν προσωπικές πληροφορίες για τον αδελφό της.
Σημειώνεται ότι, πολλές γυναίκες πολιτικοί σε όλον τον κόσμο έχουν πέσει θύματα ψευδών πληροφοριών τρανσφοβικού χαρακτήρα: η πρώην πρώτη κυρία των ΗΠΑ Μισέλ Ομπάμα, η πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις, ακόμη και η πρώην πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Ζασίντα Άρντερν.