Έτοιμος να διαπραγματευτεί μια «μόνιμη κατάπαυση του πυρός» στη Λωρίδα της Γάζας κατά τη διάρκεια της 60ήμερης εκεχειρίας δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου υπό την προϋπόθεση, όμως, ότι ο παλαιστινιακός θύλακας θα αποστρατιωτικοποιηθεί.

Διβάστε: Νετανιάχου: "Μεγάλη πιθανότητα να έχουμε κατάπαυση πυρός" στη Γάζα - Ειρήνη μέσω στρατιωτικής ισχύος

«Στην αρχή της εκεχειρίας (των 60 ημερών) θα ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις για το οριστικό τέλος του πολέμου» δήλωσε ο Νετανιάχου σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα που είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας, εν μέσω των έμμεσων συνομιλιών με τη Χαμάς. Ωστόσο, έθεσε πλήθος όρων: «η Χαμάς πρέπει να καταθέσει τα όπλα, η Γάζα να αποστρατιωτικοποιηθεί, η Χαμάς να μην έχει πλέον στρατιωτικές ή κυβερνητικές δυνατότητες».

«Εάν αυτά μπορούν να επιτευχθούν με διαπραγμάτευση, τόσο το καλύτερο. Διαφορετικά, θα τα επιτύχουμε με άλλα μέσα, με την ισχύ του ηρωικού στρατού μας», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν ενώ συνεχίζονται για πέμπτη ημέρα οι διαπραγματεύσεις στην Ντόχα για την επίτευξη μιας εκεχειρίας και την απελευθέρωση όλων των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα.

Tην ίδια ώρα, συγγενείς των ομήρων ζητούν να απελευθερωθούν όλοι μαζί, όμως ο Νετανιάχου είπε ότι αυτό δεν εξαρτάται από το Ισραήλ. «Διαπραγματευόμαστε με μια βάναυση τρομοκρατική οργάνωση και θέλουμε να τους απελευθερώσουμε όλους ταυτόχρονα. Αλλά αυτό δεν είναι στο χέρι μας», είπε σε αυτό το μήνυμά του.

Από τους 251 ανθρώπους που απήχθησαν στις 7 Οκτωβρίου 2023 από τη Χαμάς, οι 49 παραμένουν στη Λωρίδα της Γάζας αλλά ο ισραηλινός στρατός εκτιμά ότι οι 27 από αυτούς είναι νεκροί.