Μία από τις πιο πρόσφατες αεροπορικές επιδρομές που σημειώθηκαν την Κυριακή οδήγησε στον θάνατο έξι παιδιών και άλλων τεσσάρων ανθρώπων κοντά σε σημείο διανομής νερού στο κέντρο της Γάζας, σύμφωνα με το Νοσοκομείο Al-Awda. Βίντεο από το σημείο κατέγραψαν τραυματίες καλυμμένους με αίμα, ανάμεσά τους και παιδιά. Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι η επίθεση είχε στόχο μέλος της Ισλαμικής Τζιχάντ, όμως η βόμβα έπληξε περιοχή σε απόσταση «δεκάδων μέτρων» από τον αρχικό στόχο. Το περιστατικό βρίσκεται υπό διερεύνηση.

Διαβάστε: Γάζα: Τουλάχιστον 798 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στα σημεία διανομής βοήθειας

Παράλληλα, τουλάχιστον 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 40 τραυματίστηκαν όταν ισραηλινή επίθεση έπληξε πολυσύχναστη διασταύρωση, ενώ μεταξύ των νεκρών βρίσκεται ο διακεκριμένος γιατρός Αχμάντ Καντίλ, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας. Η Κυριακή ήταν η πιο αιματηρή ημέρα από τις 2 Ιουλίου, με 139 νεκρούς μέσα σε 24 ώρες, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας. Συνολικά, από την 7η Οκτωβρίου 2023, οι νεκροί στη Γάζα ανέρχονται σε 58.026.

Το Σάββατο, 27 άνθρωποι σκοτώθηκαν κοντά στη Ράφα στα νότια όταν ισραηλινές δυνάμεις άνοιξαν πυρ σε σημείο διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας. Το Ίδρυμα Ανθρωπιστικής Βοήθειας της Γάζας (GHF), που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ, αρνήθηκε ότι συνέβη περιστατικό κοντά στις εγκαταστάσεις του. Ωστόσο, η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού δήλωσε ότι το νοσοκομείο της δέχθηκε 132 τραυματίες, 25 από τους οποίους ήταν νεκροί κατά την άφιξη και άλλοι 6 υπέκυψαν αργότερα. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων από την έναρξη λειτουργίας του νοσοκομείου τον Μάιο του 2024. Άλλες επιθέσεις το Σάββατο και την Κυριακή σημειώθηκαν σε καταυλισμούς και σε αστικά σημεία, με θύματα κυρίως παιδιά και άμαχο πληθυσμό.

Γάζα: Οι διαπραγματεύσεις σε τέλμα, η αιματοχυσία συνεχίζεται

Την ώρα που η αιματοχυσία συνεχίζεται, οι διαπραγματεύσεις στη Ντόχα για νέα κατάπαυση πυρός και ανταλλαγή ομήρων έχουν σταματήσει. Ο Αμερικανός απεσταλμένος Στιβ Γουίτκοφ δήλωσε αισιόδοξος για συμφωνία εντός εβδομάδας, αλλά η πραγματικότητα είναι διαφορετική.

Το βασικό σημείο διαφωνίας αφορά τη μερική αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Γάζα — και συγκεκριμένα σε ποιες περιοχές και με τι χρονοδιάγραμμα. Οι χάρτες αναδιάταξης που πρότεινε το Ισραήλ φαίνεται να είναι το βασικό αγκάθι. Ανώτατο στέλεχος της Χαμάς ανέφερε πως το Ισραήλ προσέθεσε νέες απαιτήσεις στις διαπραγματεύσεις, περιπλέκοντας τη διαδικασία. Αντίθετα, Ισραηλινή πηγή υποστηρίζει ότι η χώρα δείχνει «ευελιξία», κατηγορώντας τη Χαμάς για αδιαλλαξία.

Σημειώνεται πως ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αναμένεται να συναντηθεί με τους ακροδεξιούς υπουργούς Μπεν Γκβιρ και Σμοτριτς, που ζητούν την κλιμάκωση του πολέμου και την πλήρη εξόντωση της Χαμάς αντί για συμφωνία. Δημοσκοπήσεις στο Ισραήλ δείχνουν ότι η πλειοψηφία του πληθυσμού (74%) επιθυμεί τον τερματισμό του πολέμου με αντάλλαγμα την επιστροφή όλων των ομήρων. Μόλις 8% υποστηρίζουν τη σταδιακή λύση που προωθεί η κυβέρνηση

Η Χαμάς ζητά πλήρη απόσυρση του ισραηλινού στρατού και διαρκή κατάπαυση πυρός, ενώ ο Νετανιάχου επιμένει ότι η χώρα του διατηρεί το δικαίωμα να επιστρέψει στη μάχη μετά από μια παύση 60 ημερών. Η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά ρευστή, με τις πιθανότητες για άμεση συμφωνία να μειώνονται καθώς αυξάνονται οι ανθρώπινες απώλειες.

Πληροφορίες από CNN, Guardian