Ο πρόεδρος του Ιράν, Μασούντ Πεζεσκιάν, φέρεται να τραυματίστηκε ελαφρά κατά τη διάρκεια του 12ήμερου πολέμου με το Ισραήλ τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με αναφορές του ιρανικού πρακτορείου Fars. Σε συνέντευξή του στον Αμερικανό δημοσιογράφο Τάκερ Κάρλσον, περίπου μία εβδομάδα πριν, ο Πεζεσκιάν είχε κάνει λόγο για απόπειρα δολοφονίας σε βάρος του, αφήνοντας υπονοούμενα για ενδεχόμενη προδοσία, εξαιτίας της ακρίβειας του ισραηλινού πλήγματος.

Διαβάστε: Ο Ιρανός πρόεδρος Πεζεσκιάν ισχυρίζεται ότι το Ισραήλ επιχείρησε να τον δολοφονήσει: "Προσπάθησαν αλλά απέτυχαν"

Το Fars, μέσο που διατηρεί στενή σχέση με τους Φρουρούς της Επανάστασης, μετέδωσε ότι στις 16 Ιουνίου, τρεις ημέρες μετά την έναρξη της σύγκρουσης, ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη έπληξαν με έξι βόμβες τις εισόδους και εξόδους του συγκροτήματος όπου στεγάζεται το Ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας του Ιράν. Την ώρα εκείνη, ο πρόεδρος φέρεται να συμμετείχε σε έκτακτη συνεδρίαση του οργάνου.


Ιράν: Πώς τραυματίστηκε ο Μασούντ Πεζεσκιάν

Ο Ιρανός πρόεδρος φέρεται να τραυματίστηκε στο πόδι, καθώς ο ίδιος και άλλοι διέφυγαν μέσω καταπακτής έκτακτης ανάγκης και το Ιράν φέρεται τώρα να διερευνά με ποιο τρόπο διείσδυσαν οι ισραηλινοί πράκτορες. Το δημοσίευμα του Fars δεν έχει επαληθευτεί από ανεξάρτητες πηγές, ενώ το Ισραήλ δεν το έχει σχολιάσει δημοσίως.

Βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στη διάρκεια του 12ημερου πολέμου έδειξαν επανειλημμένους βομβαρδισμούς σε βουνοπλαγιά στη βορειοδυτική Τεχεράνη και τώρα προκύπτει ότι τα πλήγματα αυτά στόχευσαν μυστική υπόγεια εγκατάσταση, όπου βρισκόταν εκείνη την ώρα η ηγεσία του Ιράν.

Μετά την επίθεση, όπου οι Ισραηλινοί εφήρμοσαν πρακτική παρόμοια με εκείνη που χρησιμοποιήθηκε για την εξουδετέρωση το περασμένο φθινόπωρο του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασαν Νασράλα, σύμφωνα πάντα με το Fars, η ηλεκτροδότηση διακόπηκε, αλλά οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες κατάφεραν να βρουν ασφαλές καταφύγιο, αν και κάποιοι εξ' αυτών, περιλαμβανομένου του Πεζεσκιάν, τραυματίσθηκαν ελαφρά στα πόδια.


Το Ισραήλ διέψευσε τα περί απόπειρας δολοφονίας

Τον ισχυρισμό του Πεζεσκιάν περί απόπειρας δολοφονίας του απέρριψε ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Ίσραελ Κατς, ο οποίος δήλωσε ότι στόχος του πολέμου δεν ήταν η αλλαγή καθεστώτος στο Ιράν.

Ισραηλινά πλήγματα σκότωσαν πολλούς από τους κορυφαίους διοικητές των Φρουρών της Επανάστασης και του ιρανικού στρατού στην αρχή του πολέμου. Η ιρανική ηγεσία παραδέχθηκε ότι αιφνιδιάστηκε εντελώς και ότι υπήρξε παράλυση στη λήψη αποφάσεων τουλάχιστον για τις πρώτες 24 ώρες μετά την επίθεση.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι παραδέχτηκαν ότι ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ανώτατος ηγέτης του Ιράν, ήταν επίσης στόχος - αλλά ότι είχαν χάσει τα ίχνη του όταν μεταφέρθηκε σε ασφαλή μυστική τοποθεσία, αποκομμένη σε μεγάλο βαθμό από τον έξω κόσμο.

Υπάρχουν ακόμα πολλά ερωτήματα σχετικά με το πώς το Ισραήλ είχε συγκεντρώσει κρίσιμες πληροφορίες σχετικά με την τύχη των κορυφαίων αξιωματούχων και διοικητών του Ιράν πέραν των μυστικών πυρηνικών εγκαταστάσεων.

Στις 13 Ιουνίου, το Ισραήλ εξαπέλυσε αιφνιδιαστική επίθεση σε πυρηνικές και στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο Ιράν, λέγοντας ότι έδρασε για να εμποδίσει την Τεχεράνη να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα.

Το Ιράν - το οποίο ανταπέδωσε με αεροπορικές επιθέσεις στο Ισραήλ - αρνείται ότι επιδιώκει να αναπτύξει πυρηνικά όπλα και λέει ότι ο εμπλουτισμός ουρανίου γίνεται για ειρηνικούς σκοπούς. Στις 22 Ιουνίου, η Πολεμική Αεροπορία και το Ναυτικό των ΗΠΑ πραγματοποίησαν αεροπορικές και πυραυλικές επιθέσεις εναντίον τριών ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε αργότερα ότι η επίθεση «εξαφάνισε» τις εγκαταστάσεις, μολονότι ορισμένες αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών έχουν υιοθετήσει μια πιο επιφυλακτική στάση σχετικά με τα αποτελέσματα των βομβαρδισμών.