Εντείνοντας τις πιέσεις προς τη Ρωσία, σε μία περίοδο που οι δαπάνες για τον στρατιωτικό εξοπλισμό έχουν προσθέσει επιπλέον βάρος στον προϋπολογισμό της, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν απέκλεισε, από τον Λευκό Οίκο, κατά τη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, άμεσα και δραστικά τιμωρητικά μέτρα κατά του Κρεμλίνου. Στη διάρκεια των κοινών δηλώσεών του με τον Μαρκ Ρούτε και προβάλλοντας μία εικόνα σύμπλευσης με τη Βορειοατλαντική Συμμαχία, με έμφαση στο ουκρανικό ζήτημα και στην ταχύτερη εκτόνωση της πολεμικής κρίσης, ο Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε ανοιχτά τη δυσαρέσκειά για τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ άνοιξε την ατζέντα των κυρώσεων που σχεδιάζει και μίλησε για δευτερεύοντες δασμούς, έως και 100%, που ενδεχομένως να επιβληθούν στη Μόσχα.

Διαβάστε: Τελεσίγραφο Τραμπ στον Πούτιν: Συμφωνήστε σε 50 ημέρες για την Ουκρανία, αλλιώς θα επιβληθούν δευτερεύοντες δασμοί έως και 100%


Δευτερεύοντες δασμοί: Πώς θα επηρεάσουν τη Ρωσία

Το ερώτημα που εύλογα ανακύπτει μετά τις δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ είναι πώς ακριβώς θα πλήξουν οι δευτερεύοντες δασμοί τη Ρωσία, τι αφορούν και ποιοι άλλοι ίσως επηρεαστούν; Εάν επιβληθούν τελικά οι υψηλοί δευτερεύοντες δασμοί κατά της Ρωσίας, κάθε χώρα που συνεχίζει να κάνει εμπόριο με το συγκεκριμένο κράτος θα αντιμετωπίσει μεγάλο φόρο για να πουλήσει προϊόντα στις ΗΠΑ.

Εάν, για παράδειγμα, η Ινδία συνεχίσει να αγοράζει πετρέλαιο από τη Ρωσία, κάτι που συμβαίνει μετά την ευρείας κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία που μαίνεται από το 2022, οι αμερικανικές εταιρείες που αγοράζουν προϊόντα από την Ινδία θα πρέπει να πληρώσουν 100% φόρο εισαγωγής ή δασμό, όταν τα προϊόντα φτάσουν στις αμερικανικές ακτές.

Το σκεπτικό πίσω από τους δευτερεύοντες δασμούς είναι ότι τα αγαθά θα γίνουν τόσο ακριβά ώστε οι αμερικανικές επιχειρήσεις θα επιλέξουν να αγοράσουν φθηνότερα από αλλού, με αποτέλεσμα η Ινδία να χάσει σημαντικά έσοδα.

Σκοπός είναι επίσης να πληγεί σε έναν σημαντικό βαθμό η οικονομία της Ρωσίας, επομένως αν δεν είναι σε θέση να αποκτά έσοδα πουλώντας πετρέλαιο σε άλλα έθνη, θα έχει λιγότερα διαθέσιμα αποθέματα για να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Λευκός Οίκος υπενθυμίζεται ότι διαμηνύει πως θα εφαρμόσει δευτερεύοντες δασμούς μόνο εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου με τη Ρωσία εντός 50 ημερών.

Η ξαφνική αλλαγή της στάσης Τραμπ

Η αλλαγή της στάσης του ρεπουμπλικανικού επιτελείου παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, με τον Τραμπ να αντιμετωπίζει το στοίχημα του τερματισμού πολέμου στην Ουκρανία πιέζοντας αυτήν τη φορά τη Μόσχα, σε σημαντικό βαθμό, κάτι που στην αρχή της θητείας του δεν έκανε, καθώς το βάρος των πιέσεων το έριχνε στο Κίεβο, διώχνοντας μάλιστα τον Ουκρανό ομόλογό του από τον Λευκό Οίκο και εγκαλώντας τον για αχαριστία. 

Στη συνέχεια, ωστόσο, και ενώ η Ρωσία κλιμάκωνε τις πυραυλικές επιθέσεις και τα χτυπήματα εντός κατοικημένων περιοχών, πλήττοντας αμάχους, ο Τραμπ ενίσχυσε τις επικοινωνίες με τον Πούτιν. Το θετικό διμερές κλίμα ήταν εμφανές, η συνέχεια όμως διαφορετική αφού η Μόσχα συνέχιζε τα χτυπήματα τόσο που ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζέι Ντι Βάνς, είπε ότι χρειάζονται δύο για το τανγκό, δηλαδή ότι θα χρειαστεί και το Κρεμλίνο να δείξει πρόθεση για συμβιβασμούς. 

Σε στάση αναμονής βρίσκεται η διεθνής κοινότητα, περιμένοντας την απάντηση του Πούτιν και προσδοκώντας μία αλλαγή στάσης όσο η Ουάσινγκτον καταρτίζει ένα αποτελεσματικό σχέδιο τερματισμού του τριετούς πολέμου.