Πώς ο στρατός της Κίνας κάνει επίδειξη ισχύος στον Ειρηνικό Ωκεανό; - Οι ΗΠΑ προετοιμάζουν "φονιάδες αεροπλανοφόρων"
Τί απαντά η Ουάσιγκτον
Οι ΗΠΑ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και καλούν τους συμμάχους να προβούν σε περισσότερες πράξεις καθώς οι δυνάμεις του Πεκίνου επιχειρούν πιο μακριά από τις ακτές του

Νέες ανησυχίες εγείρει η παρουσία του στρατού της Κίνας στον Ειρηνικό Ωκεανό, με τις πολλαπλές ναυτικές ασκήσεις που πραγματοποιεί να θεωρούνται «πρόβες πολέμου», με τις ΗΠΑ να αναπτύσσουν νέα «φονικά όπλα», για να αντιμετωπίσουν κάθε ενδεχόμενη απειλή. Ο φόβος ενός νέου πολέμου είναι τρομερός, με το μέτωπο στην Ουκρανία δε λέει να λήξει και την επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα να είναι αμφίβολη.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη «Wall Street Journal», ο στρατός της Κίνας ανοίγει τους ορίζοντες του σε περιοχές που μέχρι πρότινος θεωρούνταν απροσπέλαστες, με την αποστολή πλοίων και αεροσκαφών προς τον Ειρηνικό Ωκεανό. Αυτή η στρατιωτική επέκταση αποτελεί μήνυμα ότι το Πεκίνο είναι έτοιμο να υπερασπιστεί την «πίσω αυλή» της, ενώ παράλληλα προκαλεί τους παραδοσιακούς συσχετισμούς δύναμης στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού.
ΗΠΑ: Αναπτύσσουν «φονιάδες αεροπλανοφόρων»
Να σημειωθεί ότι, το Πεκίνο έχει στείλει ξεκάθαρο μήνυμα ότι προετοιμάζεται για κάθε ενδεχόμενο -ακόμα και στρατιωτική σύγκρουση- με τις πολλαπλές ασκήσεις, ναυτικές περιπολίες και επιχειρήσεις κοντά στην Ταϊβάν, στο αρχιπέλαγος της Νότιας Σινικής Θάλασσας αλλά και στον Ινδικό. Με αυτό το τρόπο δείχνει την πιο αιχμηρή στάση που παίρνει απέναντι στις κινήσεις των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στην περιοχή, που σύμφωνα με τους ίδιους τις θεωρούν ως παρεμβολές.
Παράλληλα, οι ΗΠΑ «λαμβάνουν» το μήνυμα και οργανώνονται. Αναπτύσσουν «φονιάδες αεροπλανοφόρων» (σ.σ. πυραυλικά συστήματα σχεδιασμένα να καταστρέφουν μεγάλα ναυτικά σκάφη, μειώνοντας την ισχύ του αντιπάλου στη θάλασσα, όπως το Typhon Missile System) στις Φιλιππίνες, αναπτύσσουν και μοιράζουν δυνάμεις σε στρατηγικά νησιά, όπως το Γκουάμ, αυξάνουν την παρουσία τους στην Οκινάουα και εκπαιδεύουν στρατεύματα της Ταϊβάν. Παράλληλα, καλούν Ιαπωνία, Νότια Κορέα και Φιλιππίνες να αυξήσουν δραστικά τις αμυντικές τους δαπάνες.
Τονίζεται ότι, η Ταϊβάν βρίσκεται στο επίκεντρο αυτού του νέου πιθανού μετώπου. Όσον αφορά την Ουάσινγκτον, οι συνεχείς κινεζικές ασκήσεις γύρω από το νησί μοιάζουν όλο και περισσότερο με πρόβες για εισβολή. Στο Στενό της Ταϊβάν, τα κινεζικά αεροσκάφη παραβιάζουν πλέον σχεδόν καθημερινά τη γραμμή μέσης απόστασης και εισέρχονται στη ζώνη αεράμυνας της Ταϊβάν -σε αριθμούς που, πριν από λίγα χρόνια, θεωρούνταν αδιανόητοι.
Ειρηνικός Ωκεανός: Το πιο επικίνδυνο σημείο τριβής του 21ου αιώνα
Ωστόσο, η Κίνα κάνει αισθητή τη παρουσία του με το στόλο της χώρα να περιπλέει σε περιοχές που δεν θα περίμενε κανένας. Για παράδειγμα, φέτος ο κινεζικός στόλος περιέπλευσε την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, στέλνοντας μήνυμα ότι δεν υπάρχει «ασφαλής απόσταση». Δύο αεροπλανοφόρα πραγματοποίησαν για πρώτη φορά ταυτόχρονες ασκήσεις στον δυτικό Ειρηνικό, ενώ μαχητικά αεροσκάφη παρενόχλησαν ιαπωνικές περιπολίες.
Στο νέο γεωπολιτικό σκηνικό, η περιοχή μοιάζει όλο και περισσότερο με ένα εύφλεκτο μέτωπο που μπορεί να φτάσει στα όρια ενός πολέμου υπερδυνάμεων. Οι δηλώσεις του επικεφαλής της Διοίκησης Ινδο-Ειρηνικού των ΗΠΑ περί «καταστροφικών συνεπειών», αν η Κίνα επιχειρήσει εισβολή στην Ταϊβάν, δείχνουν ότι το ενδεχόμενο στρατιωτικής αναμέτρησης δεν είναι θεωρητικό σενάριο, αλλά υπαρκτή απειλή.
Παράλληλα, η διπλωματία της Ουάσινγκτον απαιτεί από τους συμμάχους της στην Ασία να μοιραστούν το κόστος και το ρίσκο. Όμως, η Ιαπωνία διστάζει να φτάσει τον στόχο του 5% του ΑΕΠ για άμυνα, ενώ η Νότια Κορέα δηλώνει ότι οι δικές της στρατιωτικές δαπάνες είναι ήδη «υψηλές».
Σημειώνεται ότι, σε αυτό το σκηνικό πυγμής και προκλήσεων, το μόνο βέβαιο είναι ότι η γραμμή ανάμεσα στην αποτροπή και την κλιμάκωση γίνεται όλο και πιο λεπτή. Η Κίνα σπρώχνει τα όρια στα άκρα, οι ΗΠΑ απαντούν με αντεπίθεση συμμαχιών και ο Ειρηνικός καθίσταται το πιο επικίνδυνο σημείο τριβής του 21ου αιώνα.