Έτοιμη για συζητήσεις στη λογική της επανένωσης της Κύπρου εμφανίζεται η Κυπριακή Δημοκρατία, όπως δηλώνει στο parapolitika.gr ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Αντωνίου. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, διατηρεί επιφυλάξεις ως προς το αποτέλεσμα και ξεκαθαρίζει ότι η αναθέρμανση του διαλόγου στην πενταμερή της Νέας Υόρκης, που ξεκινά αύριο Τετάρτη, δεν δημιουργεί απαραίτητα και βάσιμες προσδοκίες για τη συνολική επίλυση του κυπριακού ζητήματος.

Η σθεναρή αντίδραση της τουρκοκυπριακής πλευράς δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Παράλληλα ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, στις επαφές του με τους Τουρκοκύπριους εμφανίζεται να υποστηρίζει σταθερά τη λύση της διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας και υπόσχεται ότι θα καταβάλει προσπάθειες για συνομιλίες στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου και εντός των ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Αντωνίου, θέτει ταυτόχρονα τον παράγοντα των κοιτασμάτων, τα οποία εντοπίζονται στα θαλάσσια οικόπεδα της Μεγαλονήσου, ως καταλύτη στην προσπάθεια λύσης του κυπριακού ζητήματος.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, δήλωσε: «Κύριος στόχος της κυβέρνησης στη συνάντηση της Νέας Υόρκης είναι η διαφύλαξη και εντατικοποίηση της κινητικότητας στο Κυπριακό». Πιστεύετε ότι η διατήρηση της κινητικότητας αρκεί για να οδηγηθούμε σε ένα αποτέλεσμα οριστικής διευθέτησης του Κυπριακού;

Μια ρεαλιστική αποτίμηση των πεπραγμένων της περιόδου από την προηγούμενη άτυπη πενταμερή συνάντηση του περασμένου Μαρτίου στη Γενεύη μέχρι τώρα δεν δημιουργεί βάσιμες προσδοκίες ότι η επικείμενη συνάντηση της Νέας Υόρκης θα οδηγήσει το επόμενο διάστημα σε απευθείας διαπραγματεύσεις για συνολική επίλυση του Κυπριακού. Οι διαφορές παραμένουν μεγάλες, εξαιτίας της άρνησης της τουρκικής πλευράς να δεχθεί συζήτηση στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου για αναζήτηση λύσης Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας και της επιμονής της για αποδοχή της κυριαρχικής ισότητας, που ουσιαστικά παραπέμπει στα δύο κράτη, ως προϋπόθεσης για διάλογο. Κάτι τέτοιο απορρίπτεται ασυζητητί από την ελληνοκυπριακή πλευρά, η οποία καλεί την τουρκική να προσέλθει στον διάλογο στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου, υπό τον ΟΗΕ, για αναζήτηση λύσης που να είναι συμβατή με τις αρχές και αξίες της ΕΕ.

Θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι ότι αυτή η στάση του Τουρκοκύπριου ηγέτη, αλλά και της Τουρκίας ουσιαστικά θίγει και τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων, οι οποίοι θα έχουν πολλαπλά οφέλη από μια λειτουργική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού. Αυτό το μήνυμα έστειλε ο ίδιος ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας την περασμένη Πέμπτη σε αντιπροσωπεία του τουρκοκυπριακού πατριωτικού κινήματος που τον επισκέφθηκε, ενόψει της επικείμενης άτυπης συνάντησης στη Νέα Υόρκη στις 16 και 17 Ιουλίου. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαίωσε τα μέλη του κινήματος των Τουρκοκυπρίων ότι παραμένει σταθερός στη λύση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας και θα καταβάλει το άπαν των δυνάμεών του προκειμένου να υπάρξει επιστροφή στο τραπέζι των συνομιλιών, στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου και εντός των ψηφισμάτων του ΟΗΕ.


Με δεδομένο ότι ο Ερσίν Τατάρ δεν υποχωρεί από τη βασική του θέση, υποστηρίζοντας σθεναρά «την κυριαρχική ισότητα και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος» της τουρκοκυπριακής πλευράς, όπως διεμήνυσε στην κ. Ολγκίν, υπάρχει περιθώριο υποχώρησης από την ελληνοκυπριακή πλευρά;

Η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει αποδείξει ότι είναι έτοιμη για συζήτηση, ωστόσο έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν μπορεί να μπει στη λογική συζήτησης που δεν θα υπηρετεί τον στόχο της επανένωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας στο έδαφος, στην οικονομία και την κοινωνία. Κατά συνέπεια, λύση δύο κρατών δεν μπορεί να γίνει δεκτή, ούτε προς συζήτηση, κάτι που ο πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης έχει καταστήσει σαφές προς όλους τους συνομιλητές του.


Πιστεύετε ότι το ζήτημα της εκμετάλλευσης των ενεργειακών κοιτασμάτων παίζει ρόλο στις συνομιλίες για τη λύση του κυπριακού ζητήματος;

Υπό προϋποθέσεις ο φυσικός πλούτος της Κύπρου θα μπορούσε να λειτουργήσει ως καταλύτης στην προσπάθεια για λύση του Κυπριακού. Ωστόσο, η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν ασπάζεται την τουρκική θέση ότι ένα θέμα κυριαρχίας, όπως είναι η αξιοποίηση των κοιτασμάτων, θα πρέπει να τεθεί στο τραπέζι του διαλόγου σε δικοινοτικό επίπεδο μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Η Κυπριακή Δημοκρατία συνεχίζει απρόσκοπτα το ενεργειακό της πρόγραμμα και δεν έχει κανένα πρόβλημα να συζητήσει το θέμα σε κρατικό επίπεδο με την Τουρκία.


Πώς σχολιάζετε την επιστολή του Ερσίν Τατάρ στον ΟΗΕ σχετικά με τις αγωγές της Κυπριακής Δημοκρατίας για την εκποίηση των περιουσιών των Ελληνοκυπρίων στην κατεχόμενη Κύπρο;

Πέραν όλων των άλλων, ο σφετερισμός ελληνοκυπριακών περιουσιών στα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας που κατέχονται παράνομα από τον τουρκικό στρατό παραβιάζει το δικαίωμα στην ιδιοκτησία, το οποίο είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο. Υπάρχει σωρεία καταδικών του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε βάρος της Τουρκίας. Δικαιωματικά οι ιδιοκτήτες προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη για να τερματίσουν τον σφετερισμό των περιουσιών τους.

Ο κ. Τατάρ προσπαθεί να πολιτικοποιήσει το θέμα, προτάσσοντας το αβάσιμο επιχείρημα ότι η δίωξη σφετεριστών επιβαρύνει το κλίμα του διαλόγου. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, έχει απαντήσει πολλές φορές στον κ. Τατάρ ότι σε ένα ευνομούμενο κράτος, όπως η Κυπριακή Δημοκρατία, η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και ο κάθε πολίτης έχει το δικαίωμα να προσφύγει σε αυτήν για να διαφυλάξει τα συμφέροντά του. Έχουμε υποδείξει στον κ. Τατάρ ότι ο ίδιος, με την αρνητική και αδιάλλακτη στάση που τηρεί, ουσιαστικά στρέφει τους ιδιοκτήτες περιουσιών στα δικαστήρια, από τη στιγμή που δεν βλέπουν προοπτική πολιτικής διευθέτησης του Κυπριακού.