Ο Ντόναλντ Τραμπ προχώρησε σε μια κίνηση που στα διεθνή Μέσα χαρακτηρίστηκε ως τελεσίγραφο 50 ημερών προς τη Ρωσία, προκειμένου να τεθεί τέρμα στον πόλεμο στην Ουκρανία, με τον Αμερικανό πρόεδρο να απειλεί με την επιβολή δασμών ύψους 100% τόσο τη Μόσχα όσο και τις χώρες που συναλλάσσονται μαζί της (δευτερεύοντες δασμοί σε όσους αγοράζουν ρωσικά ορυκτά καύσιμα), σε ένα μήνυμα με αποδέκτες πρωτίστως την Κίνα και την Ινδία. Ο Αμερικανός πρόεδρος δηλώνει «απογοητευμένος» από τον Βλαντίμιρ Πούτιν και σε συνέντευξή του σήμερα στο BBC, ωστόσο, φαίνεται πως η «τεκτονική αλλαγή» πολιτικής έχει λελογισμένο ρίσκο και αντιμετωπίστηκε με ικανοποίηση όχι μόνο από το Κίεβο και τους συμμάχους της Ουάσινγκτον στο ΝΑΤΟ, αλλά ακόμα και από την ίδια τη Ρωσία.

Διαβάστε: Τραμπ: "Είμαι απογοητευμένος από τον Πούτιν, αλλά δεν έχω τελειώσει μαζί του"

Τραμπ: Η σύνοδος του ΝΑΤΟ που άνοιξε τον δρόμο για τη στρατιωτική συνδρομή των ΗΠΑ στην Ουκρανία

Ο Αμερικανός πρόεδρος δρομολογεί τη στρατιωτική ενίσχυση της Ουκρανίας μέσα από την αγορά εξοπλισμών από τους Ευρωπαίους συμμάχους των ΗΠΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο αμυντικό πακέτο (με όπλα αμερικανικής παραγωγής) μπορεί να συμπεριλαμβάνει πυραύλους μικρού βεληνεκούς, βλήματα Howitzer και πυραύλους αέρος-αέρος μεσαίου βεληνεκούς σε μέλη του ΝΑΤΟ, με τις συστοιχίες Patriot να μοιάζουν ως τον εξοπλισμό-κλειδί και να έχει προτεραιότητα, ιδίως για το ίδιο το Κίεβο, καθώς οι τελευταίες επιθέσεις της Ρωσίας βασίζονται στα drones, αποτελώντας φθηνή και αποτελεσματική επιλογή για τη Μόσχα. Δεν ήταν τυχαίο ότι η ανακοίνωση έγινε κατά τη διάρκεια συζήτησης με τον γ.γ. της Συμμαχίας, Μαρκ Ρούτε, όπως δεν ήταν τυχαία και η απόφαση της Συνόδου της Χάγης: υπενθυμίζεται πως τα μέλη της Συμμαχίας συμφώνησαν στην αύξηση των αμυντικών δαπανών στο 5%, ωστόσο, όπως υπενθυμίζει και το Politico, στο εν λόγω ποσό μπορεί να λογίζεται και η στρατιωτική συνδρομή στην Ουκρανία, προκειμένου να «μειωθεί» το αναγκαίο ποσό για την αυτή καθαυτή αύξηση των εν λόγω δαπανών ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Παράλληλα, η εν λόγω επιλογή αφενός κρατά αρραγή τον δεσμό ΗΠΑ-ΝΑΤΟ, αφετέρου φαίνεται πως συμβαδίζει με την επιλογή Τραμπ να μη στείλουν οι ίδιες οι ΗΠΑ οπλισμό στην Ουκρανία, επιλογή που έχει επικριθεί από τον Ρεπουμπλικανό μεγιστάνα στο παρελθόν, με τη χρηματοδότηση να προέρχεται από τους εταίρους των Ηνωμένων Πολιτειών στη Γηραιά Ήπειρο, τονώνοντας και την αμερικανική πολεμική βιομηχανία σε μια εποχή έντονης κινητικότητας, λόγω των δασμών.

Σε κάθε περίπτωση και αυτό έχει τη δική του σημασία δεν υπάρχουν αναφορές για παροχή επιθετικών όπλων από πλευράς του Λευκού Οίκου. Ο Whitaker, ο απεσταλμένος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, δήλωσε ότι η άμεση εστίαση στην αποστολή όπλων στην Ουκρανία αφορά αμυντικά συστήματα, όπως οι συστοιχίες Patriot που μπορούν να αναχαιτίσουν τους ρωσικούς βαλλιστικούς πυραύλους. Όμως δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο παροχής επιθετικών όπλων. «Όλα τα όπλα είναι τόσο επιθετικά όσο και αμυντικά», είπε. «Προφανώς ένα σύστημα αεράμυνας είναι σημαντικό και κρίσιμο για την κατάσταση, αλλά ταυτόχρονα δεν βγάζουμε τίποτα από το τραπέζι», δήλωσε, όπως αναφέρεται στα αμερικανικά Μέσα, κάτι που αποτελεί ένα ακόμα μήνυμα στη Μόσχα.

Οι προειδοποιήσεις της Ρωσίας για τα "επιθετικά" όπλα

Ωστόσο, η μέχρι στιγμής μη συμπερίληψη αμερικανικών επιθετικών πυραύλων, που δύνανται να πλήξουν βαθιά τη ρωσική επικράτεια, κάτι που ανέφερε το πρακτορείο Axios χθες, Δευτέρα, πως μπορούσαν να «μπουν στο πακέτο» δείχνει και μια τάση «συγκράτησης» από την πλευρά των ΗΠΑ ως προς το πού θα φτάσει η «λογική των απειλών» στη Ρωσία, προκειμένου να προχωρήσει η κατάπαυση του πυρός. Ήδη πριν από τις ανακοινώσεις Τραμπ, από τη Μόσχα διαμηνυόταν πως η παροχή επιθετικών πυραύλων από τις Ηνωμένες Πολιτείες θα οδηγούσε σε κλιμάκωση, που μπορούσε να φτάσει ακόμα και στη χρήση πυρηνικών όπλων. «Όλα αυτά θα τελειώσουν με ένα πυρηνικό τελεσίγραφο, διότι με τις τρέχουσες παραμέτρους δεν μπορεί να τελειώσει με άλλον τρόπο», έγραψε σε ανάρτησή της η Μαργαρίτα Σιμονιάν, αρχισυντάκτρια του ρωσικού σταθμού RT. «Δεν είναι ότι το θέλουμε αυτό. Είναι ότι δεν μας μένει άλλη επιλογή», συμπλήρωσε. Τα σχόλια της Σιμονιάν αναδημοσιεύτηκαν από τον εξέχοντα παρουσιαστή της ρωσικής κρατικής τηλεόρασης Βλαντίμιρ Σολοβιόφ, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και πολεμικοί μπλόγκερ που είναι κοντά στο Κρεμλίνο, σηματοδοτώντας συντονισμένη ρητορική κλιμάκωση από την πλευρά της Μόσχας. 

Η άνοδος στο ρωσικό χρηματιστήριο και στο ρούβλι και η αντίδραση Μεντβέντεφ

Ωστόσο, αν και το Κίεβο δέχθηκε με ικανοποίηση την ενίσχυση από πλευράς ΗΠΑ (με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι να εκφράζει τις ευχαριστίες του), αυτό φάνηκε να ισχύει και με τη ρωσική πλευρά, τόσο όσον αφορά τις κινήσεις στο στρατιωτικό όσο και στο οικονομικό πεδίο. Ειδικότερα, το ρωσικό χρηματιστήριο σημείωσε άνοδο 2,7% μετά την προειδοποίηση του Ντόναλντ Τραμπ ότι θα επιβάλει «πολύ αυστηρούς δασμούς» στη Ρωσία εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία εντός 50 ημερών. Παράλληλα το ρωσικό ρούβλι ανέστρεψε επίσης τις απώλειες έναντι του δολαρίου και αυξήθηκε έναντι του γουάν της Κίνας, του πιο εμπορεύσιμου ξένου νομίσματος στη Ρωσία.

«Ο Τραμπ είχε επιδόσεις χαμηλότερες από τις προσδοκίες της αγοράς», δήλωσε χαρακτηριστικά στο Reuters ο αναλυτής Artyom Nikolayev της Invest Era. «Έδωσε 50 ημέρες κατά τη διάρκεια των οποίων η ρωσική ηγεσία μπορεί να βρει κάτι και να παρατείνει την πορεία των διαπραγματεύσεων», σημείωσε και πρόσθεσε: «Επιπλέον, ο Τραμπ αρέσκεται να αναβάλλει και να παρατείνει τέτοιες προθεσμίες», έχοντας προφανώς και το πρόσφατο παράδειγμα των δασμών κατά νου.

«Ο Τραμπ εξέδωσε ένα θεατρικό τελεσίγραφο προς το Κρεμλίνο. Ο κόσμος ανατρίχιασε, περιμένοντας τις συνέπειες», έγραψε από την πλευρά του ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ στο X, γνωστός για τις «σκληρές» αναρτήσεις του. «Η φιλοπόλεμη Ευρώπη απογοητεύτηκε. Τη Ρωσία δεν την ένοιαξε», πρόσθεσε ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας.