Ο Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται να αλλάζει ριζικά την προσέγγισή του απέναντι στη Ρωσία και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Πλέον, η πολιτική του περιλαμβάνει αυστηρότερα μέτρα και νέες παραδόσεις όπλων στο Κίεβο, με τη βασική διαφορά ότι το κόστος δεν θα το επωμιστούν οι ΗΠΑ, αλλά οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έθεσε σαφές τελεσίγραφο προς τη Μόσχα: Εάν εντός 50 ημερών δεν υπάρξει συμφωνία για κατάπαυση του πυρός, θα επιβληθούν δασμοί έως και 100% σε ρωσικά προϊόντα, κυρίως στο πετρέλαιο. Ωστόσο, η στόχευση αφορά έμμεσα και χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία, που συνεχίζουν να εισάγουν ενέργεια από τη Ρωσία, ενισχύοντας την οικονομία της εν μέσω πολέμου.

Διαβάστε: Πόσο θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τους νέους δασμούς Τραμπ

Οι ευρωπαϊκές χώρες που θα πληρώσουν τα όπλα στην Ουκρανία

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον νέο Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ ξεκαθάρισε: Οι ΗΠΑ θα στείλουν νέα οπλικά συστήματα την Ουκρανία, αλλά θα τα πληρώσουν οι Ευρωπαίοι. Η Γερμανία ήταν η πρώτη που έσπευσε να ευθυγραμμιστεί με το νέο σχέδιο: ο υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα αγοράσει δύο συστήματα αεράμυνας Patriot από τις ΗΠΑ, αξίας περίπου 1 δισεκατομμυρίου ευρώ, για να τα αποστείλει στην Ουκρανία.

Εκτός από τη Γερμανία, αρκετές άλλες χώρες — μεταξύ τους η Νορβηγία, η Φινλανδία, η Σουηδία, η Δανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και ο Καναδάς — δήλωσαν πρόθυμες να χρηματοδοτήσουν τις προμήθειες αμερικανικών όπλων για την Ουκρανία. «Πρόκειται για μια πραγματικά μεγάλη υπόθεση», δήλωσε ο Ρούτε, αναφερόμενος στην προθυμία του Τραμπ να προμηθεύσει όπλα αμερικανικής κατασκευής εάν άλλες χώρες του ΝΑΤΟ πληρώσουν γι’ αυτά.

Ο Τραμπ ενισχύει την αμερικανική αμυντική βιομηχανία μέσω Ευρώπης

Διπλωμάτες της Ε.Ε. αναγνωρίζουν ότι η πολιτική αυτή εξυπηρετεί τους κολοσσούς της αμερικανικής βιομηχανίας όπλων και τα επενδυτικά συμφέροντα της Wall Street. Ήδη, το 70-80% των ευρωπαϊκών αγορών εξοπλισμού προέρχονται από τις ΗΠΑ — μια τάση που φαίνεται να ενισχύεται. «Ο Τραμπ, ο οποίος είναι επιχειρηματίας, εξυπηρετεί έτσι και τα συμφέροντα μεγάλων αμερικανικών αμυντικών κολοσσών και των χρηματοοικονομικών ομίλων της Wall Street», λένε Ευρωπαίοι διπλωμάτες. «Γι’ αυτό το λόγο οι αμερικανικοί Patriots για την Ουκρανία θα πληρώνονται από το ΝΑΤΟ και την Ευρώπη».

Θα αυξηθεί η πίεση προς τη Ρωσία;

Παρά το νέο πλάνο, πολλοί Αμερικανοί στρατιωτικοί αναλυτές εκφράζουν σκεπτικισμό. Η Τζένιφερ Κάβανο από το think tank "Defense Priorities" δηλώνει ότι το τελεσίγραφο Τραμπ δύσκολα θα αλλάξει τη στάση της Μόσχας. Επιπλέον, προειδοποιεί ότι οι κυρώσεις μπορεί να πλήξουν και την αμερικανική οικονομία.

Σε ό,τι αφορά την αποτελεσματικότητα των συστημάτων Patriot, η ίδια σημειώνει πως, παρότι μπορούν να προστατεύσουν κρίσιμες υποδομές και ζωές, δεν αναμένεται να αλλάξουν ριζικά την έκβαση του πολέμου. Η Αμερικανίδα αναλύτρια  λέει: «Ας ελπίσουμε ότι, αν αυτά τα συστήματα αεράμυνας «Patriot» φτάσουν γρήγορα στην Ουκρανία, θα μπορέσουν τουλάχιστον να προστατεύσουν πολιτικές εγκαταστάσεις και να σώσουν ζωές. Αλλά αυτά δεν είναι οπλικά συστήματα, που θα αλλάξουν αποφασιστικά την στρατιωτική ισορροπία δυνάμεων στην πρώτη γραμμή».

Από "πόλεμος του Μπάιντεν" σε "πόλεμος του Τραμπ"

Ωστόσο, η Κάβανο παρατηρεί επίσης διαρκή αλλαγή από μία άποψη: Μέχρι τώρα, ο Τραμπ αναφερόταν πάντα στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας ως «πόλεμο του Μπάιντεν» αναφερόμενος στον προκάτοχό του. «Ανακοινώνοντας έναν νέο τρόπο για να λάβει βοήθεια η Ουκρανία, κάνει επίσης αυτόν τον πόλεμο δικό του πόλεμο», υποστηρίζει η Κάβανο. Αυτό μπορεί να δυσκολέψει την πιθανότητα αποστασιοποίησής του στο μέλλον, καθώς πλέον φέρει προσωπική πολιτική ευθύνη για τις εξελίξεις.

Το ενδεχόμενο συμβιβασμού με μια Ρωσία που κερδίζει στο πεδίο της μάχης απορρίπτεται από την Ουάσινγκτον. Οι αναλυτές επισημαίνουν πως ο Πούτιν απαιτεί πλήρη αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας, μη ένταξη στο ΝΑΤΟ και αναγνώριση ρωσικής κυριαρχίας σε κατεχόμενες περιοχές, κάτι που θεωρείται απαράδεκτο.

Τίποτα δεν θα πληρώσουν οι Αμερικάνοι για την απόφαση Τραμπ

Με τον νέο σχεδιασμό Τραμπ, οι Αμερικανοί φορολογούμενοι απαλλάσσονται από το οικονομικό βάρος, κάτι που αποτελεί επικοινωνιακή νίκη για τον ίδιο στο εσωτερικό, ειδικά ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών για το Κογκρέσο τον Νοέμβριο του 2026. Παράλληλα, η αμερικανική αμυντική βιομηχανία επωφελείται από νέα, χρυσοφόρα συμβόλαια.

Η νέα στρατηγική δείχνει καθαρά πως η Ουάσινγκτον επιλέγει να διατηρήσει ρόλο στον πόλεμο χωρίς να επιβαρύνει τον δικό της προϋπολογισμό. Η Ευρώπη, από την άλλη, καλείται να στηρίξει την Ουκρανία όχι μόνο πολιτικά, αλλά και οικονομικά — χρηματοδοτώντας έναν πόλεμο στον οποίο ο πρωταγωνιστικός ρόλος παραμένει αμερικανικός.