Δεν ιδρώνει το αυτί του Πούτιν από τις απειλές Τραμπ: Θα συνεχίσει τον πόλεμο για να καταλάβει περισσότερα ουκρανικά εδάφη
Τι αναφέρει το Reuters
Ο Πούτιν καταλαβαίνει ότι ο Τραμπ είναι απρόβλεπτος, ελίσσεται για να μην τον εκνευρίσει υπερβολικά, ανέφερε πηγή

Παρά τις πρόσφατες προειδοποιήσεις του Ντόναλντ Τραμπ για αυστηρότερες κυρώσεις και ενίσχυση της στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, ο Βλαντίμιρ Πούτιν δείχνει αποφασισμένος να συνεχίσει τον πόλεμο. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο Ρώσος πρόεδρος παραμένει απτόητος και φέρεται διατεθειμένος να επεκτείνει τις εδαφικές του διεκδικήσεις όσο ο ρωσικός στρατός προελαύνει στο πεδίο της μάχης. Όπως αναφέρουν τρεις πηγές προσκείμενες στο Κρεμλίνο, ο Πούτιν σκοπεύει να επιμείνει στη σύγκρουση μέχρι η Δύση να δεχθεί να διαπραγματευτεί με τους όρους που εκείνος θέτει. Η στρατηγική του βασίζεται στην πεποίθηση ότι τόσο η ρωσική οικονομία όσο και οι ένοπλες δυνάμεις μπορούν να αντέξουν οποιαδήποτε επιπλέον πίεση από τη Δύση.
Yπενθυμίζεται πως ο Αμερικανός πρόεδρος, εξέφρασε την ενόχλησή του για την άρνηση του Πούτιν να συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός και ανακοίνωσε νέα στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων προηγμένων συστημάτων αεράμυνας Patriot. Παράλληλα, απείλησε με νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας αν δεν επιτευχθεί συμφωνία ειρήνης μέσα σε 50 ημέρες.
Ωστόσο, η απάντηση της Μόσχας ήταν ψυχρή. Ρώσοι αξιωματούχοι απέρριψαν το τελεσίγραφο Τραμπ, δηλώνοντας πως η Ρωσία δεν νοιάζεται, ενώ το Κρεμλίνο χαρακτήρισε «σοβαρές» τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου και σημείωσε πως απαιτούν περισσότερη ανάλυση. Την ίδια ώρα, ρεπορτάζ ανέφερε πως ο Ντόναλντ Τραμπ ενθάρρυνε χτυπήματα βαθιά στο έδαφος της Ρωσίας, ενώ αναμένεται να εγκρίνει τη χρήση των ATACMS. Άλλωστε, αναλύσεις διεθνών ΜΜΕ μιλούν τις τελευταίες ημέρες για μια «στροφή» του Ντόναλντ Τραμπ, μετά την απογοήτευσή του με τον Ρώσο πρόεδρο.
Ο Πούτιν ''θα συνεχίσει μέχρι να πετύχει αυτό που θέλει στην Ουκρανία''
Οι τρεις ρωσικές πηγές, με γνώση των σχεδίων του Κρεμλίνου σε ανώτατο επίπεδο, ανέφεραν πως ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν πρόκειται να σταματήσει τον πόλεμο υπό δυτική πίεση και πιστεύει ότι η Ρωσία, η οποία έχει ήδη επιβιώσει από τις κυρώσεις της Δύσης, μπορεί να αντέξει επιπλέον οικονομικές δυσκολίες, συμπεριλαμβανομένων των αμερικανικών δασμών που απειλούν αγοραστές ρωσικού πετρελαίου. «Ο Πούτιν πιστεύει ότι κανείς δεν έχει εμπλακεί σοβαρά μαζί του για την ειρήνη στην Ουκρανία –ούτε καν οι Αμερικανοί– και έτσι θα συνεχίσει μέχρι να πετύχει αυτό που θέλει», ανέφερε μία από τις πηγές στο Reuters, υπό τον όρο της ανωνυμίας λόγω της ευαισθησίας του θέματος.
Ο Πούτιν ''εκτιμά τη σχέση του με τον Τραμπ'', αλλά τα ρωσικά συμφέροντα είναι ''πάνω απ’ όλα''
Εξάλλου, παρά τις επανειλημμένες τηλεφωνικές συνομιλίες μεταξύ Τραμπ και Πούτιν, καθώς και τις επισκέψεις του ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ Στιβ Γουίτκοφ στη Ρωσία, ο Ρώσος πρόεδρος πιστεύει ότι δεν έχουν υπάρξει λεπτομερείς συζητήσεις για μια ειρηνευτική βάση, πρόσθεσε η ίδια πηγή. «Ο Πούτιν εκτιμά τη σχέση με τον Τραμπ και είχε καλές συζητήσεις με τον Γουίτκοφ, αλλά τα συμφέροντα της Ρωσίας έρχονται πάνω απ’ όλα», σημείωσε ακόμη το πρόσωπο αυτό.
Ο Λευκός Οίκος δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο.
Οι όροι του Πούτιν
Σημειώνεται πως οι όροι του Πούτιν για την ειρήνη περιλαμβάνουν: νομικά δεσμευτική εγγύηση ότι το NATO δεν θα επεκταθεί προς ανατολάς, ουδετερότητα της Ουκρανίας και περιορισμό των ενόπλων δυνάμεών της, προστασία των ρωσόφωνων κατοίκων, καθώς και αναγνώριση των εδαφικών κερδών της Ρωσίας, σύμφωνα με τις πηγές.
Ακόμη, ο Ρώσος πρόεδρος είναι πρόθυμος να συζητήσει μια εγγύηση ασφάλειας για την Ουκρανία με τη συμμετοχή μεγάλων δυνάμεων, αν και είναι ασαφές πώς θα λειτουργούσε αυτή, όπως είπαν.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει δηλώσει ότι η χώρα του δεν θα αναγνωρίσει ποτέ τη ρωσική κυριαρχία στα κατεχόμενα εδάφη και ότι το Κίεβο διατηρεί το κυριαρχικό δικαίωμα να αποφασίζει εάν θα ενταχθεί στο NATO. Το γραφείο του δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο.
Σημαντικότεροι για τον Πούτιν οι στρατηγικοί στόχοι
Ωστόσο, δεύτερη πηγή ανέφερε πως ο Πούτιν θεωρεί πολύ σημαντικότερους τους στρατηγικούς στόχους της Μόσχας από οποιαδήποτε οικονομική ζημιά από τη δυτική πίεση και δεν ανησυχεί για τις απειλές των ΗΠΑ να επιβάλουν δασμούς στην Κίνα και την Ινδία για την αγορά ρωσικού πετρελαίου. Δύο από τις πηγές δήλωσαν πως η Ρωσία έχει το πλεονέκτημα στο πεδίο της μάχης και η πολεμική της οικονομία ξεπερνά σε παραγωγή βασικών πυρομαχικών –όπως τα βλήματα πυροβολικού– αυτή της συμμαχίας του NATO.
Να σημειωθεί πως η Ρωσία, η οποία ήδη ελέγχει σχεδόν το 1/5 του ουκρανικού εδάφους, έχει προωθηθεί κατά περίπου 1.415 τετραγωνικά χιλιόμετρα τους τελευταίους τρεις μήνες, σύμφωνα με στοιχεία του DeepStateMap, ενός ανοιχτού χάρτη πληροφοριών για τον πόλεμο.
«Η όρεξη έρχεται τρώγοντας», ανέφερε η πρώτη πηγή, εννοώντας ότι ο Πούτιν ίσως επιδιώξει περισσότερα εδάφη εάν δεν τερματιστεί ο πόλεμος. Οι άλλες δύο πηγές επιβεβαίωσαν ανεξάρτητα την ίδια εκτίμηση. Η Ρωσία ελέγχει σήμερα την Κριμαία (την οποία προσάρτησε το 2014), όλη την επαρχία του Λουχάνσκ, πάνω από το 70% του Ντονέτσκ, καθώς και τμήματα των Ζαπορίζια και Χερσώνα, ενώ έχει παρουσία και σε περιοχές των Χάρκοβο, Σούμι και Ντνιπροπετρόβσκ. Η δημόσια θέση του Πούτιν είναι ότι οι πέντε πρώτες περιοχές –δηλαδή η Κριμαία και οι τέσσερις ανατολικές επαρχίες της Ουκρανίας– αποτελούν πλέον τμήμα της Ρωσίας και το Κίεβο πρέπει να αποσυρθεί πριν ξεκινήσουν συνομιλίες ειρήνης.
''Ο Πούτιν καταλαβαίνει ότι ο Τραμπ είναι απρόβλεπτος''
Ο Πούτιν ενδέχεται να συνεχίσει τον πόλεμο μέχρι να καταρρεύσει η άμυνα της Ουκρανίας και να διευρύνει τις εδαφικές του φιλοδοξίες, προκειμένου να καταλάβει ακόμα μεγαλύτερο μέρος της χώρας, σύμφωνα με τις πηγές.
«Η Ρωσία θα ενεργήσει με βάση την αδυναμία της Ουκρανίας», δήλωσε η τρίτη πηγή, προσθέτοντας ότι η Μόσχα ίσως σταματήσει την επίθεσή της μετά την κατάκτηση των τεσσάρων ανατολικών περιοχών, εφόσον συναντήσει σθεναρή αντίσταση. «Αν όμως καταρρεύσει [η Ουκρανία], θα υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη κατάκτηση -του Ντνιπροπετρόβσκ, του Σούμι και του Χάρκιβ». «Ο Πούτιν καταλαβαίνει ότι ο Τραμπ είναι απρόβλεπτος και μπορεί να κάνει δυσάρεστα πράγματα, αλλά ελίσσεται για να μην τον εκνευρίσει υπερβολικά», συμπλήρωσε η πηγή.
Αναφορικά με το μέλλον, μία από τις πηγές εκτίμησε ότι πιθανόν να υπάρξει κλιμάκωση της κρίσης τους επόμενους μήνες και επισήμανε τους κινδύνους που εγκυμονούν οι εντάσεις μεταξύ των δύο μεγαλύτερων πυρηνικών δυνάμεων στον κόσμο. Προέβλεψε, επίσης, ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί.