Σοβαρές νομικές συνέπειες αντιμετωπίζει ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου, καθώς οι εισαγγελικές αρχές της χώρας ζήτησαν σήμερα από το Ανώτατο Δικαστήριο την καταδίκη του για τις κατηγορίες της απόπειρας πραξικοπήματος και της συγκρότησης ένοπλης εγκληματικής οργάνωσης. Η υπόθεση έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και διπλωματικές εντάσεις, ιδιαίτερα με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ θεωρείται καθοριστικής σημασίας για τη δημοκρατική σταθερότητα της χώρας.

Μετά από πολυήμερη ακροαματική διαδικασία, οι εισαγγελείς υποστήριξαν πως ο ακροδεξιός πρώην πρόεδρος, μαζί με επτά στενούς συνεργάτες του, επιχείρησε να παραμείνει στην εξουσία παρακάμπτοντας το αποτέλεσμα των εκλογών του 2022. Στην επίσημη ανακοίνωσή τους, ανέφεραν ότι το σχέδιο περιλάμβανε «βίαιη διασάλευση της δημοκρατικής τάξης» και οργανώθηκε με τρόπο που παραπέμπει σε συντονισμένη προσπάθεια ανατροπής του πολιτεύματος.

Ο Μπολσονάρου, ο οποίος έχει ήδη τεθεί εκτός πολιτικής για οκτώ χρόνια μετά από προηγούμενη καταδίκη για παραπληροφόρηση, αντιμετωπίζει τώρα το ενδεχόμενο ποινής έως και 40 ετών κάθειρξης. Οι αρχές θεωρούν ότι διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο, ως επικεφαλής της ομάδας που επιδίωξε να αλλοιώσει το αποτέλεσμα των εκλογών, τις οποίες κέρδισε ο νυν πρόεδρος Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα.


Στο πλευρό του Μπολσονάρου ο Τραμπ - "Κυνήγι μαγισσών"

Ο γενικός εισαγγελέας σημείωσε ότι έχει αποδειχθεί η εμπλοκή των κατηγορουμένων στα όσα συνέβησαν τότε και τόνισε ότι «είναι αναγκαίο να καταδικαστούν (…) για ένοπλη εγκληματική οργάνωση (…) απόπειρα κατάργησης του δημοκρατικού κράτους (…) πραξικόπημα» και για άλλα αδικήματα, σχετικά με τις ζημιές που προκλήθηκαν σε δημόσια περιουσία.

Η τύχη του πρώην προέδρου και των συγκατηγορουμένων του είναι πλέον στα χέρια του δικαστή Αλεξάντρ ντε Μοράες, τον οποίο οι ΗΠΑ απειλούν με κυρώσεις, λόγω των αποφάσεων που έχει λάβει σε βάρος αμερικανικών ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης.

Η δίκη του Μπολσονάρου προκάλεσε την οργή του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, στενού συμμάχου του, ο οποίος κατηγόρησε τη Βραζιλία για «κυνήγι μαγισσών» και προανήγγειλε ότι θα της επιβάλει δασμούς ύψους 50% από την 1η Αυγούστου.

Ο ίδιος ο Μπολσονάρου δηλώνει αθώος και «διωκόμενος», ωστόσο ενώπιον του Δικαστηρίου παραδέχτηκε ότι εξέτασε την πιθανότητα να προσφύγει σε μια «συνταγματική διάταξη» για να εμποδίσει την ορκωμοσία του Λούλα. Υποστηρίζει επίσης ότι είναι θύμα «πολιτικής δίωξης» με στόχο να τον εμποδίσουν να θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές του 2026, μολονότι έχει στερηθεί το δικαίωμα αυτό μέχρι το 2030 εξαιτίας μιας άλλης υπόθεσης, για διασπορά ψευδών πληροφοριών σχετικά με το εκλογικό σύστημα.