Εξοικονόμηση 40 δισ. ευρώ και στόχο μείωση του ελλείματος στο 4,6% του ΑΕΠ, από 5,8% φέτος προβλέπει ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Φρανσουά Μπαϊρού παρουσιάζοντας σήμερα τις βασικές κατευθύνσεις του προϋπολογισμού για το 2026, με το σύνθημα «η στιγμή της αλήθειας».

Συγκεκριμένα, ο Μπαϊρού μίλησε για «χρέος που αυξάνεται 5.000 ευρώ το δευτερόλεπτο» χαρακτηρίζοντας την υπερχρέωση «κατάρα χωρίς διέξοδο», κατά την έκθεση του προϋπολογισμού, πλαισιωμένος από πέντε υπουργούς.

Γαλλία: Πενταετές σχέδιο μείωσης του ελλείμματος 

Να σημειωθεί ότι, ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε την αύξηση των δαπανών για τις ένοπλες δυνάμεις κατά 3,5 δισ. ευρώ το 2026 και 3 δισ. το 2027, τονίζοντας ότι «ο πόλεμος επέστρεψε» και «η Ευρώπη δεν μπορεί να μείνει αφοπλισμένη». Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πενταετές σχέδιο μείωσης του ελλείμματος, με στόχο να περιοριστεί σε 5,4% το 2025 και να πέσει κάτω από το όριο του 3% το 2029.

Παράλληλα, για το 2026 προβλέπεται «λευκή χρονιά» στις δαπάνες, με τους προϋπολογισμούς των υπουργείων -πλην Άμυνας και τόκων χρέους- να παραμένουν στα επίπεδα του 2025. Ο Μπαϊρού ανακοίνωσε περικοπή 3.000 θέσεων στο Δημόσιο μέσω μη αντικατάστασης ενός στους τρεις συνταξιούχους, αλλά και κατάργηση «ανενεργών» υπηρεσιών με 1.000 έως 1.500 επιπλέον θέσεις να καταργούνται. Παράλληλα, οι κοινωνικές παροχές και οι συντάξεις δεν θα αυξηθούν, ενώ οι φορολογικοί συντελεστές θα παραμείνουν αμετάβλητοι.

Γαλλία: Κατάργηση αργιών και περικοπές σε Υγεία και Δήμους

Επιπλέον, μείωση ύψους 5 δισ. ευρώ στις προβλεπόμενες δαπάνες στον τομέα της Υγείας εξήγγειλε ο Γάλλος πρωθυπουργός εξήγγειλε. Τα φάρμακα που δεν συνδέονται άμεσα με τη διάγνωση δεν θα αποζημιώνονται πλήρως, ενώ διπλασιάζονται οι συμμετοχές σε φάρμακα. Στους Δήμους, το κράτος ζητά εξοικονόμηση 5,3 δισ. ευρώ, ενώ θα συνεχιστεί η περικοπή μέρους των φορολογικών τους εσόδων.

Τονίζεται ότι, ο Μπαϊρού ανακοίνωσε ότι θα παραταθεί η εισφορά αλληλεγγύης για τα υψηλά εισοδήματα και θα θεσπιστεί νέα «συνεισφορά», ενώ εξήγγειλε νομοσχέδιο για την πάταξη της φοροδιαφυγής και της κοινωνικής απάτης. Στις συντάξεις, εξετάζεται αντικατάσταση της έκπτωσης φόρου 10% με ετήσιο ποσό απαλλαγής για τη στήριξη μικρομεσαίων συντάξεων.

Καταλήγοντας ο Γάλλος πρωθυπουργός πρότεινε στο πλαίσιο ενίσχυσης της παραγωγικότητας, τη κατάργηση δύο αργιών -της Δευτέρας του Πάσχα και της 8ης Μαΐου- ώστε «όλο το έθνος να εργαστεί περισσότερο», εκτιμώντας ότι θα εξασφαλιστούν αρκετά δισ. ευρώ επιπλέον έσοδα. Αν εφαρμοστεί, η Γαλλία θα έχει πλέον μόνο εννέα αργίες ετησίως, όσες και η Δανία, η Ιρλανδία και οι Κάτω Χώρες.