Αναβρασμό έχει προκαλέσει στη Γαλλία το πρόγραμμα που παρουσίασε σήμερα (15/7) ο πρωθυπουργός της χώρας, Φρανσουά Μπαϊρού, για την ανάκαμψη της οικονομίας. Μάλιστα, ο ίδιος τόνισε ότι ελλοχεύει για τη Γαλλία «θανάσιμος κίνδυνος να συντριβεί λόγω του χρέους»» και μεταξύ άλλων έκανε λόγο για πάγωμα των κρατικών δαπανών και κατάργηση δύο αργιών.

Διαβάστε: Χαμός στη Γαλλία: Ο Μπαϊρού θέλει να καταργήσει αργίες για να μειώσει το έλλειμμα στη χώρα - Οι σκληρές προτάσεις

Ο Μπαϊρού δήλωσε ότι «βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη στιγμή της ιστορίας μας καθώς το δημόσιο έλλειμμα της Γαλλίας ανήλθε στο 5,8% του ΑΕΠ το 2024, για ένα δημόσιο χρέος που αντιπροσωπεύει σχεδόν το 114% του ΑΕΠ, τρίτο μεγαλύτερο της ευρωζώνης, μετά την Ελλάδα και την Ιταλία».

«Δεν πρέπει να ξεχάσουμε ποτέ την ιστορία της Ελλάδας», προειδοποίησε στην ομιλία του στο Παρίσι και πρόσθεσε ότι «κάθε δευτερόλεπτο, το χρέος της Γαλλίας αυξάνεται κατά 5.000 ευρώ». Επίσης, εξέφρασε τη λύπη του που οι Γάλλοι θεωρούν «φυσιολογικό εδώ και δεκαετίες το κράτος να πληρώνει για τα πάντα. Έχουμε εθιστεί στη δημόσια δαπάνη», δήλωσε.

Ο Μπαϊρού παρουσίασε ένα πρόγραμμα γύρω από δύο άξονες, ο ένας για τη μείωση του χρέους, ο άλλος για την αύξηση της παραγωγής σε μια συγκυρία υποτονικής ανάπτυξης, με παράλληλη εξοικονόμηση των στρατιωτικών δαπανών που πρέπει να αυξηθούν κατά 6,7 δισεκατομμύρια ευρώ το 2026 για να αντιμετωπιστεί η συνεχής αύξηση των διεθνών εντάσεων.

Το πρόγραμμα έχει ως στόχο να επαναφέρει σταδιακά το έλλειμμα στο 2,9% του ΑΕΠ το 2029, «όριο μετά το οποίο, σε μια χώρα όπως η δική μας, το χρέος δεν αυξάνεται πια».

Η θέση της ακροδεξιάς

Ο πρόεδρος του γαλλικού ακροδεξιού κόμματος, Εθνικός Συναγερμός (RN), Ζορντάν Μπαρντελά δήλωσε ότι «κανένας βουλευτής του RN δεν θα δεχτεί αυτό το μέτρο» που θεωρεί «πρόκληση».

Επίσης, η Μαρίν Λεπέν ανέβασε τους τόνους, καθώς κατηγόρησε το δίδυμο Μακρόν - Μπαϊρού για πλήρη αποτυχία. «Μετά από επτά χρόνια καταστροφικής σπατάλης, ο Εμανουέλ Μακρόν και ο Φρανσουά Μπαϊρού είναι ανίκανοι να κάνουν πραγματικές οικονομίες και παρουσιάζουν έναν ακόμη λογαριασμό στους Γάλλους: σχεδόν είκοσι δισεκατομμύρια σε φόρους και στερήσεις. Καμία εξοικονόμηση από το κόστος της μετανάστευσης, τις ανεξέλεγκτες επιδοτήσεις στις ενεργειακές πηγές, επτά δισεκατομμύρια αύξηση της συνεισφοράς μας στην Ε.Ε., τίποτα για τη γραφειοκρατία σε νοσοκομεία ή σχολεία», τόνισε η Λεπέν.

«Αυτή η κυβέρνηση προτιμά να τα βάζει με τους Γάλλους, τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους αντί να κυνηγήσει τη σπατάλη. Όσο για την αναβίωση της παραγωγής, εκτός από την κατάργηση ορισμένων κανόνων σε συνεργασία με τους φορείς, όπως προτείνει το RN, όλα είναι ευσεβείς πόθοι. Αν ο Μπαϊρού δεν αναθεωρήσει το σχέδιό του, θα καταθέσουμε πρόταση μομφής», πρόσθεσε.

"Καταστρέφει το κράτος ο Μακρόν"

Από τη μεριά του, ο ηγέτης της Ανυπότακτης Γαλλίας, Ζαν-Λυκ Μελανσόν, δήλωσε: «Ο Μπαϊρού εδραιώνει περαιτέρω τον παραλογισμό των πολιτικών του Μακρόν: καταστρέφοντας το κράτος και τις δημόσιες υπηρεσίες για να ανοίξει χώρος για την αγορά. Να πληρώσει η πλειοψηφία για να σωθούν οι πολύ πλούσιοι. Ο οικονομικός, δημοσιονομικός και κοινωνικός κατήφορος θα συνεχιστεί για κακή τύχη όλων. Προσοχή: πλησιάζουμε το σημείο χωρίς επιστροφή. Οι καταστροφές και οι αδικίες δεν πρέπει πια να γίνονται ανεκτές. Είναι επείγον να δοθεί τέλος στον Μακρονισμό. Ο Μπαϊρού πρέπει να φύγει».

Ο επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ολιβιέ Φορ καταδίκασε «τη βία των μέτρων, η συσσώρευση των οποίων θα πλήξει πολύ σκληρά τις οικογένειες» και κατηγόρησε τον Μπαϊρού ότι προστατεύει «τα μεγάλα περιουσιακά στοιχεία των υπερ-πλουσίων». «Δεν είναι σχέδιο ανάκαμψης, είναι σχέδιο κατεδάφισης. Δεν έρχεται λευκή χρονιά αλλά μαύρη χρονιά για τους Γάλλους», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά της, η γενική γραμματέας των Οικολόγων Μαρίν Τοντλιέ επικέντρωσε την κριτική της στην κατάργηση της αργίας της 8ης Μαΐου, που τιμά τη νίκη κατά του ναζισμού, εκφράζοντας οργή για το ποιοι θα πληρώσουν «τον λογαριασμό του μακρονικού χάους».