Το προεδρικό παλάτι και το Υπουργείο Άμυνας στη Δαμασκό βρέθηκε σήμερα στο στόχαστρο των νέων ισραηλινών επιθέσεων σημαίνοντας τον συναγερμό στη πρωτεύουσα της Συρίας, σύμφωνα με Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης. Συγκεκριμένα, το Ισραήλ κάνοντας πράξη τις απειλές που εξαπέλυσε νωρίτερα περί προστασίας της μειονότητας των Δρούζων στη Συρία, πραγματοποίησε τις νέες αεροπορικές επιδρομές στους υψηλούς στόχους. Μέχρι στιγμής έχει καταγραφεί ένας νεκρός και 18 τραυματίες.

Διαβάστε: Ισραηλινή επίθεση στο αρχηγείο του συριακού στρατού στη Δαμασκό - Η παρέμβαση του IDF για τους Δρούζους

Παράλληλα, όπως μεταδίδουν συριακά μέσα, μόλις λίγες ώρες μετά το πρώτο «κύμα» ισραηλινών αεροπορικών βομβαρδισμών στο γενικό επιτελείο των συριακών στρατιωτικών δυνάμεων, ακούστηκαν νέες εκρήξεις στη συριακή πρωτεύουσα.

Σημειώνεται ότι, βίντεο με πλάνα από το σημείο της επίθεσης κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.


Ισραηλινή επίθεση στο αρχηγείο του συριακού στρατού στη Δαμασκό

Οι δυνάμεις των IDF επιβεβαίωσαν νωρίτερα την επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στη Δαμασκό, λέγοντας ότι έπληξε την είσοδο του στρατιωτικού αρχηγείου της Συρίας. «Οι IDF συνεχίζουν να παρακολουθούν τις εξελίξεις και τη δραστηριότητα κατά των πολιτών Δρούζων στη νότια Συρία και, σύμφωνα με τις οδηγίες του πολιτικού κλιμακίου, επιτίθενται στην περιοχή και είναι προετοιμασμένοι για διάφορα σενάρια», προσθέτει η ισραηλινή ανακοίνωση.




Συρία: Ποιοι είναι οι Δρούζοι

Οι Δρούζοι είναι μια αραβική μειονότητα περίπου ενός εκατομμυρίου ανθρώπων, που ζουν κυρίως στη Συρία, τον Λίβανο και το Ισραήλ. Στη νότια Συρία, όπου οι Δρούζοι αποτελούν την πλειονότητα στην περιοχή της Σουέιντα, έχουν κατά καιρούς πέσει θύματα των δυνάμεων του πρώην καθεστώτος Άσαντ και εξτρεμιστικών ομάδων κατά τη διάρκεια του δεκαετούς συριακού εμφυλίου πολέμου.

Αυτή η μειονότητα προέρχεται από την Αίγυπτο τον ενδέκατο αιώνα και ακολουθεί έναν κλάδο του Ισλάμ που δεν επιτρέπει τους προσηλυτισμούς και τους μεικτούς γάμους.

Στη Συρία, οι Δρούζοι συγκεντρώνονται σε τρεις κυρίως περιφέρειες κοντά στα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψίπεδα του Γκολάν στο νότιο τμήμα της χώρας.

Περισσότεροι από 20.000 Δρούζοι ζουν στα Υψίπεδα του Γκολάν, ένα στρατηγικό οροπέδιο που κατέλαβε το Ισραήλ από τη Συρία κατά τη διάρκεια του Έξι Ημερών Πολέμου του 1967 και προσαρτήθηκε επίσημα το 1981.

Οι Δρούζοι του Γκολάν μοιράζονται αυτό το έδαφος με περίπου 25.000 Εβραίους εποίκους, διασκορπισμένους σε περισσότερους από 30 οικισμούς.

Οι περισσότεροι Δρούζοι που ζουν στο Γκολάν αυτοπροσδιορίζονται ως Σύροι και αρνήθηκαν την προσφορά ισραηλινής υπηκοότητας όταν το Ισραήλ κατέλαβε το έδαφος. Σε όσους αρνήθηκαν χορηγήθηκαν ισραηλινές κάρτες παραμονής, αλλά δεν θεωρούνται Ισραηλινοί πολίτες.

Γιατί οι συριακές δυνάμεις συγκρούονται με τους Δρούζους

Μετά την ανατροπή του δικτάτορα Μπασάρ αλ Άσαντ, ο νέος Σύριος πρόεδρος, Άχμαντ αλ Σαράα, δεσμεύτηκε για συμπερίληψη και προστασία όλων των συριακών κοινοτήτων. Ωστόσο, οι εξτρεμιστικές σουνιτικές δυνάμεις που είναι πιστές σε αυτόν συνέχισαν τη βίαιη αντιπαράθεσή τους με τις θρησκευτικές μειονότητες.

Τον Μάρτιο, εκατοντάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια μιας καταστολής Αλαουιτών -στην οποία ανήκει ο Άσαντ- στη δυτική πόλη της Λαττάκειας. Τον Απρίλιο, οι συγκρούσεις μεταξύ φιλοκυβερνητικών δυνάμεων και πολιτοφυλακών Δρούζων άφησαν τουλάχιστον 100 νεκρούς.

Ένα βασικό ζήτημα που επιδεινώνει τις σχέσεις μεταξύ της νέας συριακής κυβέρνησης και των Δρούζων είναι ο αφοπλισμός και η ενσωμάτωση των πολιτοφυλακών των Δρούζων. Ο Sharaa, ο οποίος επιδιώκει να ενοποιήσει τις ένοπλες παρατάξεις υπό έναν ενιαίο στρατό, δεν έχει καταφέρει να καταλήξει σε συμφωνίες με τους Δρούζους, οι οποίοι επιμένουν σθεναρά να διατηρήσουν τα όπλα και τις ανεξάρτητες πολιτοφυλακές τους.

Οι Δρούζοι, μερικοί από τους οποίους αντιτάχθηκαν στην αυταρχική διακυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ, παραμένουν επιφυλακτικοί απέναντι στον Sharaa, έναν ισλαμιστή ηγέτη με τζιχαντιστικό ιστορικό. Έχουν εκφράσει ανησυχία για τον αποκλεισμό ορισμένων από τους ηγέτες τους από τις διαδικασίες εθνικού διαλόγου και την περιορισμένη εκπροσώπησή τους στη νέα κυβέρνηση, η οποία περιλαμβάνει μόνο έναν Δρούζο υπουργό.

Λίγες ώρες αφότου τα στρατεύματα εισήλθαν στην πόλη την Τρίτη, ο Σύρος υπουργός Άμυνας Murhaf Abu Qasra ανακοίνωσε «εκεχειρία» μετά από συμφωνία με ανώνυμους τοπικούς ηγέτες.

Γιατί παρενέβη το Ισραήλ

Το γραφείο του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε χθες Τρίτη ότι το Ισραήλ έχει δεσμευτεί να προστατεύει τους Δρούζους στη Συρία, χάρη στη βαθιά αδελφική συμμαχία με τους Δρούζους πολίτες μας στο Ισραήλ και τους οικογενειακούς και ιστορικούς δεσμούς ανάμεσα στους δύο λαούς.

Περίπου 130.000 Ισραηλινοί Δρούζοι ζουν στο Κάρμηλο και τη Γαλιλαία στο βόρειο Ισραήλ. Σε αντίθεση με άλλες μειονότητες εντός των συνόρων του Ισραήλ, οι Δρούζοι άνδρες άνω των 18 ετών υπηρετούν στον ισραηλινό στρατό από το 1957, ανεβαίνοντας συχνά σε ανώτερες θέσεις, ενώ πολλοί ακολουθούν καριέρα στην αστυνομία και τις δυνάμεις ασφαλείας.