Kατάπαυση του πυρός συμφωνήθηκε μεταξύ των καθεστωτικών δυνάμεων του αλ Σαράα και των Δρούζων, αφότου το Ισραήλ κλιμάκωσε τις επιθέσεις κατά της Συρίας, με πυρά κατά του υπουργείου Άμυνας και του προεδρικού παλατιού. Όσο το Ισραήλ μεταδίδει ότι έχει στόχο να προστατέψει τη μειονότητα των Δρούζων για να αντιμετωπίσουν τις επιθέσεις από το συριακό καθεστώς, μετά και τις φονικές εχθροπραξίες μεταξύ Δρούζων και Βεδουίνων, το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων ανακοίνωσε ότι επιτεύχθηκε εκεχειρία στην πόλη Σουέιντα. Λίγο νωρίτερα, ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στόχευσαν την έδρα του υπουργείου Άμυνας της Συρίας στη Δαμασκό, στο πλαίσιο αναζωπύρωσης των συγκρούσεων στη χώρα. Το συριακό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τα ισραηλινά πλήγματα στη Δαμασκό, που έθεσαν σήμερα στο στόχαστρο το Γενικό Επιτελείο των συριακών ενόπλων δυνάμεων, έχουν προκαλέσει τον θάνατο τριών ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 34, ενώ υπάρχουν αναφορές πως έχουν σκοτωθεί και τρεις υψηλόβαθμοι Σύροι διοικητές.

Διαβάστε: Συναγερμός στη Συρία: Η στιγμή που το Ισραήλ "σφυροκοπά" κυβερνητικά κτίρια, τουλάχιστον ένας νεκρός - Δείτε βίντεο

Τα σφοδρά πλήγματα κατέστρεψαν μια πτέρυγα του τετραώροφου κτιρίου, δίπλα στο υπουργείο Άμυνας, όπως διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου. Η περίφημη πλατεία των Ομεϋαδών, που δεσπόζει στο σύμπλεγμα και είναι συνήθως πολυσύχναστη, ήταν άδεια, με μοναδική παρουσία αυτή των ασθενοφόρων και στρατιωτικών οχημάτων.



Συρία: Εκεχειρία μεταξύ κυβερνητικών και Δρούζων 

Οι δυνάμεις του καθεστώτος θα αναπτύξουν σημεία ελέγχου στην περιοχή της νότιας Συρίας. Ένας από τους ηγέτες των Δρούζων στη Συρία, ο Σεΐχης Γιούσεφ Τζαρμπού, ανακοίνωσε τους όρους της εκεχειρίας σε βίντεο που δημοσιεύτηκε από αραβικά μέσα ενημέρωσης.


Όπως δήλωσε, οι δρόμοι της περιοχής θα διασφαλιστούν από κρατικές δυνάμεις, τα κρατικά ιδρύματα στη Σουέιντα θα επαναλειτουργήσουν, θα συσταθεί κοινή επιτροπή από Δρούζους και εκπροσώπους του καθεστώτος για να ερευνήσει τα «εγκλήματα και τις νομικές παραβιάσεις» που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια των γεγονότων στην περιοχή και όλοι οι κρατούμενοι που συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των ταραχών θα απελευθερωθούν.


Ο τραγικός απολογισμός μετά τα χτυπήματα

Στο μεταξύ, ο απολογισμός από τις συγκρούσεις στη Σουέιντα, μια πόλη με πλειονότητα Δρούζων κατοίκων στη νότια Συρία, ξεπέρασε τους 300 νεκρούς σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, προηγούμενος απολογισμός του οποίου έκανε λόγο για 248 νεκρούς.


Το Παρατηρητήριο αναφέρει ότι από τότε που ξέσπασαν οι συγκρούσεις την Κυριακή, έχουν σκοτωθεί 69 μαχητές της κοινότητας των Δρούζων και 40 άμαχοι εκ των οποίων οι 27 σε «συνοπτικές εκτελέσεις… από μέλη των υπουργείων Άμυνας και Εσωτερικών». Επιπλέον, 165 μέλη των κυβερνητικών δυνάμεων και 18 μαχητές Βεδουΐνων έχουν χάσει τη ζωή τους, όπως και 10 μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας της κυβέρνησης σε ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές.


Μάλιστα υπάρχουν αναφορές για επιδρομές των ισλαμιστικών ομάδων κατά θρησκευτικών μειονοτήτων και άλλων στην περιοχή. Αναφέρθηκε επίσης ένα περιστατικό στο χωριό Αλ-Σούρα, στη νότιας Συρίας, όπου με τοπικές πηγές η Ελληνοκαθολική Μελχιτική Εκκλησία του Αγίου Μιχαήλ δέχθηκε επίθεση από αγνώστους.


Η πλήρης έκταση των ζημιών δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί, καθώς η πρόσβαση στην περιοχή είναι προς το παρόν αδύνατη λόγω της συνεχιζόμενης έντασης. Ωστόσο, εικόνες που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επιβεβαιώνουν την επίθεση.

Έκκληση των ΗΠΑ για αποκλιμάκωση, την ανησυχία της εκφράζει η ΕΕ

ΗΠΑ και Ευρώπη έσπευσαν να απευθύνουν εκκλήσεις για αποκλιμάκωση, με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο να εκφράζει την ανησυχία του, ενώ τόνισε ότι οι ΗΠΑ θέλουν να σταματήσουν οι μάχες και επιβεβαίωσε ότι διεξάγονται ήδη αμερικανικές συνομιλίες και με τις δύο πλευρές.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, από την πλευρά της, εξέφρασε ανησυχία για τις συγκρούσεις στη Συρία και κάλεσε όλες τις πλευρές να προστατεύσουν τους αμάχους αδιακρίτως. Σε ανακοίνωση, η ΕΕ κάλεσε επίσης σε σεβασμό της κυριαρχίας της Συρίας, απέναντι στον πολλαπλασιασμό των ισραηλινών πληγμάτων στο συριακό έδαφος. Από την πλευρά του, ο πρεσβευτής της Ουάσινγκτον στην Τουρκία, που είναι επίσης ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Συρία, κάλεσε σήμερα σε ένα βήμα πίσω και σε διαπραγματεύσεις για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός στην πόλη Σουέιντα της Συρίας και καταδίκασε τη βία εναντίον αμάχων.

«Καταδικάζουμε απερίφραστα τη βία εναντίον αμάχων στη Σουέιντα. Όλες οι πλευρές πρέπει να κάνουν ένα βήμα πίσω και να δεσμευθούν σε ουσιαστικό διάλογο που θα οδηγεί σε μόνιμη κατάπαυση του πυρός. Οι δράστες πρέπει να λογοδοτήσουν», έγραψε ο Τομ Μπαράκ σε ανάρτηση στο X, χρησιμοποιώντας μια εναλλακτική γραφή για την πόλη, όπου ξέσπασαν συγκρούσεις ανάμεσα σε Σύρους κυβερνητικούς στρατιώτες και ντόπιους Δρούζους μαχητές μερικές ώρες μετά την επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός.

Σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, τα ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα στη Δαμασκό, που έθεσαν στο στόχαστρο το Γενικό Επιτελείο των συριακών ενόπλων δυνάμεων και περιοχές γύρω από αυτό, έχουν σκοπό να υπονομεύσουν τις προσπάθειες της Συρίας να εγκαθιδρύσει την ειρήνη και την ασφάλεια.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ ανέφερε επίσης πως η Συρία έχει μια ιστορική ευκαιρία να ζήσει εν ειρήνη και να ενσωματωθεί στη διεθνή κοινότητα αφού ανέτρεψε τον Μπασάρ αλ Άσαντ τον Δεκέμβριο.

Ποιοι είναι οι Δρούζοι

Οι Δρούζοι είναι μια αραβική μειονότητα περίπου ενός εκατομμυρίου ανθρώπων, που ζουν κυρίως στη Συρία, τον Λίβανο και το Ισραήλ. Στη νότια Συρία, όπου οι Δρούζοι αποτελούν την πλειονότητα στην περιοχή της Σουέιντα, έχουν κατά καιρούς πέσει θύματα των δυνάμεων του πρώην καθεστώτος Άσαντ και εξτρεμιστικών ομάδων κατά τη διάρκεια του δεκαετούς συριακού εμφυλίου πολέμου.

Αυτή η μειονότητα προέρχεται από την Αίγυπτο τον ενδέκατο αιώνα και ακολουθεί έναν κλάδο του Ισλάμ που δεν επιτρέπει τους προσηλυτισμούς και τους μεικτούς γάμους.

Στη Συρία, οι Δρούζοι συγκεντρώνονται σε τρεις κυρίως περιφέρειες κοντά στα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψίπεδα του Γκολάν στο νότιο τμήμα της χώρας.

Περισσότεροι από 20.000 Δρούζοι ζουν στα Υψίπεδα του Γκολάν, ένα στρατηγικό οροπέδιο που κατέλαβε το Ισραήλ από τη Συρία κατά τη διάρκεια του Έξι Ημερών Πολέμου του 1967 και προσαρτήθηκε επίσημα το 1981.

Οι Δρούζοι του Γκολάν μοιράζονται αυτό το έδαφος με περίπου 25.000 Εβραίους εποίκους, διασκορπισμένους σε περισσότερους από 30 οικισμούς.

Οι περισσότεροι Δρούζοι που ζουν στο Γκολάν αυτοπροσδιορίζονται ως Σύροι και αρνήθηκαν την προσφορά ισραηλινής υπηκοότητας όταν το Ισραήλ κατέλαβε το έδαφος. Σε όσους αρνήθηκαν χορηγήθηκαν ισραηλινές κάρτες παραμονής, αλλά δεν θεωρούνται Ισραηλινοί πολίτες.

Γιατί οι συριακές δυνάμεις συγκρούονται με τους Δρούζους

Μετά την ανατροπή του δικτάτορα Μπασάρ αλ Άσαντ, ο νέος Σύριος πρόεδρος, Άχμαντ αλ Σαράα, δεσμεύτηκε για συμπερίληψη και προστασία όλων των συριακών κοινοτήτων. Ωστόσο, οι εξτρεμιστικές σουνιτικές δυνάμεις που είναι πιστές σε αυτόν συνέχισαν τη βίαιη αντιπαράθεσή τους με τις θρησκευτικές μειονότητες.

Τον Μάρτιο, εκατοντάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια μιας καταστολής Αλαουιτών -στην οποία ανήκει ο Άσαντ- στη δυτική πόλη της Λαττάκειας. Τον Απρίλιο, οι συγκρούσεις μεταξύ φιλοκυβερνητικών δυνάμεων και πολιτοφυλακών Δρούζων άφησαν τουλάχιστον 100 νεκρούς.

Ένα βασικό ζήτημα που επιδεινώνει τις σχέσεις μεταξύ της νέας συριακής κυβέρνησης και των Δρούζων είναι ο αφοπλισμός και η ενσωμάτωση των πολιτοφυλακών των Δρούζων. Ο Sharaa, ο οποίος επιδιώκει να ενοποιήσει τις ένοπλες παρατάξεις υπό έναν ενιαίο στρατό, δεν έχει καταφέρει να καταλήξει σε συμφωνίες με τους Δρούζους, οι οποίοι επιμένουν σθεναρά να διατηρήσουν τα όπλα και τις ανεξάρτητες πολιτοφυλακές τους.

Οι Δρούζοι, μερικοί από τους οποίους αντιτάχθηκαν στην αυταρχική διακυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ, παραμένουν επιφυλακτικοί απέναντι στον Sharaa, έναν ισλαμιστή ηγέτη με τζιχαντιστικό ιστορικό. Έχουν εκφράσει ανησυχία για τον αποκλεισμό ορισμένων από τους ηγέτες τους από τις διαδικασίες εθνικού διαλόγου και την περιορισμένη εκπροσώπησή τους στη νέα κυβέρνηση, η οποία περιλαμβάνει μόνο έναν Δρούζο υπουργό.

Λίγες ώρες αφότου τα στρατεύματα εισήλθαν στην πόλη την Τρίτη, ο Σύρος υπουργός Άμυνας Murhaf Abu Qasra ανακοίνωσε «εκεχειρία» μετά από συμφωνία με ανώνυμους τοπικούς ηγέτες.

Γιατί παρενέβη το Ισραήλ

Το γραφείο του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε χθες Τρίτη ότι το Ισραήλ έχει δεσμευτεί να προστατεύει τους Δρούζους στη Συρία, χάρη στη βαθιά αδελφική συμμαχία με τους Δρούζους πολίτες μας στο Ισραήλ και τους οικογενειακούς και ιστορικούς δεσμούς ανάμεσα στους δύο λαούς.

Περίπου 130.000 Ισραηλινοί Δρούζοι ζουν στο Κάρμηλο και τη Γαλιλαία στο βόρειο Ισραήλ. Σε αντίθεση με άλλες μειονότητες εντός των συνόρων του Ισραήλ, οι Δρούζοι άνδρες άνω των 18 ετών υπηρετούν στον ισραηλινό στρατό από το 1957, ανεβαίνοντας συχνά σε ανώτερες θέσεις, ενώ πολλοί ακολουθούν καριέρα στην αστυνομία και τις δυνάμεις ασφαλείας.