Οι Σοσιαλδημοκράτες σε ανακοίνωσή τους τόνισαν πως δεν θα στηρίξουν τον προτεινόμενο προϋπολογισμό που ανακοίνωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Η πρόεδρος του S&D, Ιράτσε Γκαρσία Πέρες, χαρακτήρισε απαράδεκτη την πρόταση της προέδρου της Κομισιόν και ξεκαθάρισε πως δεν θα την ψηφίσει η παράταξή της.

Αυτό αναμένεται να είναι καταδικαστικό για την ψήφιση του προϋπολογισμού καθώς δεν θα μπορεί να συγκεντρώσει την πλειοψηφία, με την Λάιεν να βρίσκεται μπροστά από μία νέα πρόκληση καθώς υπάρχουν έντονες αντιδράσεις, ακόμη και από στελέχη του ΕΛΚ.

«Δεν μπορούμε να κάνουμε περισσότερα με λιγότερα. Κάθε ιδέα να καταστεί η πρόσβαση στη χρηματοδότηση της ΕΕ υπό όρους μέτρων λιτότητας είναι για εμάς απαράδεκτη. Θυμόμαστε όλοι τις καταστροφικές μακροπρόθεσμες συνέπειες που είχε αυτό στις 27 οικονομίες και κοινωνίες μας πριν από 15 χρόνια. Γι’ αυτόν τον λόγο, η πρόταση που τέθηκε σήμερα στο τραπέζι δεν μπορεί να λάβει τη στήριξή μας, καθώς δεν είναι προς το συμφέρον των πολιτών και χρειάζεται σοβαρή βελτίωση» ανέφερε η Γκαρσία Πέρες που περιμένει από την Λάιεν να προχωρήσει σε αλλαγές.

«Η έννοια των προτεινόμενων “εθνικών και περιφερειακών σχεδίων σύμπραξης” αποτελεί σαφή οπισθοδρόμηση για το ευρωπαϊκό κοινό συμφέρον, καθώς οδηγεί προς την επαναεθνικοποίηση του πολυετούς προϋπολογισμού της ΕΕ. Αυτό θα έχει καταστροφικό αντίκτυπο στην ικανότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιτυγχάνει κοινούς στόχους» προσθέτει.

Αναφερόμενη στην Κοινή Αγροτική πολιτική, είπε: «Η Κοινή Αγροτική Πολιτική και η Πολιτική Συνοχής υπήρξαν ανέκαθεν ο πυρήνας της ταυτότητας της ΕΕ. Η προτεινόμενη συγχώνευσή τους σε έναν ενιαίο εθνικό φάκελο αποτελεί σοβαρό πλήγμα για το ευρωπαϊκό εγχείρημα και την ικανότητά του να αποδείξει σε όλους τους Ευρωπαίους ότι το ευρωπαϊκό σχέδιο λειτουργεί προς όφελός τους. Αυτό συμβαίνει σε μια περίοδο που υπάρχουν τόσο μεγάλες ανισότητες σε όλη την Ευρώπη, με πιεστικά κοινωνικά προβλήματα προς επίλυση, και σε καιρούς όπου η παραγωγή τροφίμων αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της εθνικής ασφάλειας όλων των κρατών-μελών».

Τα θετικά που βλέπουν στον προϋπολογισμό οι σοσιαλδημοκράτες

Η Ισπανίδα πρόεδρος επεσήμανε ωστόσο και θετικά σημεία.

«Ενώ απορρίπτουμε το προτεινόμενο συνολικό μοντέλο διακυβέρνησης και την αρχιτεκτονική της πρότασης για το ΠΔΠ, αναγνωρίζουμε επίσης ότι ορισμένα από τα βασικά μας αιτήματα έχουν ληφθεί υπόψη. Μεταξύ αυτών είναι η αναγνωρισμένη ανάγκη για επενδύσεις στη στέγαση, η υποχρέωση των κρατών-μελών να δαπανούν περισσότερα από τα κατανεμημένα κονδύλιά τους για κοινωνικούς στόχους, τα δεσμευμένα κονδύλια για κλιματικούς στόχους και η δημιουργία μόνιμου μηχανισμού για κρίσεις.

Οι μακροχρόνιες και επίμονες εκκλήσεις μας για δίκαιη φορολόγηση εισακούστηκαν επιτέλους από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πιστεύουμε ότι οι μεγάλες εταιρείες πρέπει να πληρώνουν δίκαιους φόρους και να συνεισφέρουν στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό στο πλαίσιο ενός συστήματος νέων και γνήσιων ιδίων πόρων».

Καταλήγοντας, αναφέρει: «Πρέπει να είναι σαφές ότι το επόμενο ΠΔΠ δεν μπορεί να γίνει πραγματικότητα αν δεν τηρούνται οι βασικοί δημοκρατικοί κανόνες. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει καίριο ρόλο στις διαπραγματεύσεις για το ΠΔΠ, τη διαχείρισή του και τον έλεγχο του προϋπολογισμού. Μόνο αν αυτό διασφαλιστεί, μπορεί η Επιτροπή να υπολογίζει σε εμάς ως πολύτιμο εταίρο. Για εμάς είναι ξεκάθαρο: κάθε μελλοντικός προϋπολογισμός πρέπει να υπηρετεί τα συμφέροντα των Ευρωπαίων πολιτών».