Σε μια κίνηση με ιδιαίτερο γεωπολιτικό βάρος, ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Κιρ Στάρμερ και ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς υπέγραψαν σήμερα μια συμφωνία-ορόσημο για την άμυνα και τη μετανάστευση, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου στο εργοστάσιο της Airbus στο Στίβενεϊτζ.

Η συμφωνία προβλέπει, μεταξύ άλλων, ρήτρα αμοιβαίας υποστήριξης σε περίπτωση επίθεσης, σηματοδοτώντας μια νέα φάση στρατηγικής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ο Στάρμερ υπογράμμισε ότι το σχέδιο του «συνασπισμού των προθύμων» για την Ουκρανία δεν περιορίζεται μόνο στην παροχή στρατιωτικού υλικού, αλλά περιλαμβάνει υποστήριξη σε αέρα, θάλασσα και ξηρά. Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Είναι θεμελιώδες η Ουκρανία να βρεθεί στην ισχυρότερη δυνατή θέση, προκειμένου να σύρει τον Βλαντιμίρ Πούτιν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Εάν υπάρξει κατάπαυση πυρός, πρέπει να καταλήξει σε διαρκή ειρήνη».

Στη συνέχεια, ο Στάρμερ πρόσθεσε: «Το τέταρτο στοιχείο είναι η ενίσχυση της ίδιας της ουκρανικής ικανότητας, ώστε να διασφαλιστεί ότι αυτή θα παραμείνει σε ισχύ και θα είναι ισχυρότερη μετά από οποιαδήποτε κατάπαυση του πυρός».

«Πιστεύω ότι τα σχέδια έχουν ολοκληρωθεί στο μέτρο του δυνατού» επισήμανε λέγοντας ότι θα μπορούσαν να τεθούν σε λειτουργία τώρα αφού όπως είπε θεωρεί ότι είναι λάθος να καθυστερήσει ο σχεδιασμός μέχρι να ξεκινήσει η κατάπαυση του πυρός. Όπως είπε ο Πρόεδρος Ζελένσκι έχει δείξει την προθυμία του να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, τώρα ο πρόεδρος Πούτιν πρέπει να κάνει το ίδιο.

Ερωτηθείς για το πόσος χρόνος χρειάζεται για να φτάσουν τα νέα όπλα στην Ουκρανία και για το αν θα υπάρξουν νέες κυρώσεις ο Στάρμερ επανέλαβε ότι η συνθήκη που υπογράφηκε σήμερα το πρωί αποτελεί ένα «σχέδιο εργασίας» που μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή αμέσως.


Μερτς: Η Ουκρανία θα λάβει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς "πολύ σύντομα" μετά την απόφαση του Τραμπ

Από την πλευρά του ο Γερμανός Καγκελάριος, Φρίντριχ Μερτς, σχολιάζοντας την ανακοίνωση του Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με την προμήθεια περισσότερων όπλων στην Ουκρανία νωρίτερα αυτή την εβδομάδα τη χαρακτήρισε «πολύ σημαντική» επισημαίνοντας ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα πληρώσουν γι' αυτά και η Γερμανία θα έχει σημαντική συμβολή. «Αλλά πρέπει να συζητήσουμε τις λεπτομέρειες με τους συμμάχους» υπογράμμισε.

Ανέφερε επίσης ότι η Ουκρανία θα λάβει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς «πολύ σύντομα» μετά την απόφαση του Τραμπ.

Ωστόσο, δήλωσε ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο Στάρμερ συζήτησαν εκτενώς τη στρατιωτική υποστήριξη προς την Ουκρανία αλλά όπως είπε δεν θα μιλήσουν δημόσια για τις λεπτομέρειες. Τόνισε ωστόσο ότι η Ουκρανία θα βρίσκεται «σε πολύ καλύτερα θέση».


τόχος μας είναι η στενή συνεργασία με το Ηνωμένο Βασίλειο"

Τέλος, όσον αφορά το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης ο Μερτς σχολίασε ότι «στόχος μας είναι η στενή συνεργασία με το Ηνωμένο Βασίλειο. Η συνεργασία μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας που συμφωνήθηκε την περασμένη εβδομάδα πρέπει να συμπληρωθεί από μια συμφωνία που επιδιώκουμε να επιτύχουμε, μεταξύ των τριών μας - Ηνωμένου Βασιλείου, Γερμανίας, Γαλλίας. Θέλουμε να αντισταθούμε και να εμπιστευτούμε την παράνομη μετανάστευση στην Ευρώπη και να μειώσουμε δραστικά την παράνομη μετανάστευση. Είμαστε σε καλό δρόμο, αλλά δεν έχουμε πετύχει ακόμα τον στόχο μας».

Ο Μερτς δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο Brexit λέγοντας ότι «το Ηνωμένο Βασίλειο, και εγώ προσωπικά το αποδοκιμάζω βαθιά» και τόνισε ότι «μαζί απαντάμε στις μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας».