Ολοκληρώθηκαν τα ξημερώματα της Παρασκευής (18/7) οι εργασίες της δεύτερης άτυπης πενταμερούς διάσκεψης για το Κυπριακόγια τη φετινή χρονιά υπό τον γ.γ. του ΟΗΕ,Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος χαρακτήρισε τις συνομιλίες ως εποικοδομητικές, σημειώνοντας ότι οι δύο ηγέτες Νίκος Χριστοδουλίδηςκαι Ερσίν Τατάρ εξέτασαν την πρόοδο στις έξι πρωτοβουλίες οικοδόμησης εμπιστοσύνης που είχαν συμφωνηθεί τον Μάρτιο.
Οι συζητήσεις, πρόσθεσε, θα συνεχιστούν για τα υπόλοιπα δύο θέματα, που είναι το άνοιγμα τεσσάρων νέων σημείων διέλευσης και η εγκατάσταση ηλιακής ενέργειας στη νεκρή ζώνη. Ο Αντόνιο Γκουτέρες ανακοίνωσε επίσης ότι έχει συμφωνηθεί κοινή συνάντηση με τον κ. Χριστοδουλίδη και τον κ. Τατάρ στο περιθώριο της εβδομάδας υψηλού επιπέδου στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο, ενώ προβλέπεται και μία νέα άτυπη συνάντηση στην παρούσα μορφή αργότερα μέσα στο έτος.
Γκουτέρες: "Εποικοδομητικές οι συνομιλίες για το Κυπριακό - Νέα συνάντηση εντός του έτους"
Σύμφωνα με τον Αντόνιο Γκουτέρες, οι δύο πλευρές κατέληξαν σε κοινή συμφωνία για τη σύσταση ενός συμβουλευτικού οργάνου με σκοπό τη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών, καθώς και για την ανταλλαγή πολιτιστικών αντικειμένων, μία νέα πρωτοβουλία για την παρακολούθηση της ποιότητας του αέρα και την αντιμετώπιση της μικροπλαστικής ρύπανσης.
«Είναι ζωτικής σημασίας να υλοποιηθούν αυτές οι πρωτοβουλίες –όλες τους– το συντομότερο δυνατό, προς όφελος όλων των Κυπρίων», υπογράμμισε ο κ. Γκουτέρες, συμπληρώνοντας: «Όπως και οι έξι πρωτοβουλίες που συμφωνήθηκαν τον Μάρτιο, οι πρωτοβουλίες που συμφωνήθηκαν σήμερα έχουν τη δυνατότητα να έχουν πραγματικό και σημαντικό θετικό αντίκτυπο στη ζωή των ανθρώπων σε ολόκληρο το νησί. Δεν είναι απλώς συμβολικές κινήσεις, αλλά ζητήματα που απαιτούν συνεργασία. Ο δρόμος που έχουμε μπροστά μας είναι μακρύς και είναι σημαντικό να σκεφτούμε τι μπορεί να σημαίνει το μέλλον για όλους τους Κύπριους. Ωστόσο, αυτά τα βήματα καταδεικνύουν σαφώς τη δέσμευση για τη συνέχιση του διαλόγου σχετικά με το μέλλον και την προώθηση πρωτοβουλιών που ωφελούν όλους τους Κύπριους».
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνέχιση του διαλόγου, ωστόσο έσπευσε να διευκρινίσει ότι χρειάζονται πολλά περισσότερα. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Νομίζω ότι πρόκειται για μια πολύπλοκη διαδικασία». Και πρόσθεσε: «Όλοι γνωρίζουμε ότι υπάρχουν πολύ διαφορετικές απόψεις από τις δύο πλευρές σε σχέση με τη λύση του Κυπριακού προβλήματος, αλλά νομίζω ότι χτίζουμε, βήμα προς βήμα, εμπιστοσύνη και δημιουργούμε τις συνθήκες για να κάνουμε συγκεκριμένα πράγματα προς όφελος του κυπριακού λαού. Και με απόλυτη συναίνεση ότι αυτή η διαδικασία πρέπει να συνεχιστεί».
Ο κ. Γκουτέρες επανέλαβε πως από την αρχή της θητείας του έχει δεσμευτεί για την ασφάλεια και των ευημερία των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων, διευκρινίζοντας: «Για άλλη μια φορά οι σημερινές συζητήσεις ήταν εποικοδομητικές. Και οι δύο ηγέτες εξέτασαν την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις έξι πρωτοβουλίες που συμφώνησαν τον Μάρτιο για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης».
Εξήγησε ότι «από τις έξι αυτές πρωτοβουλίες, τέσσερις έχουν ήδη υλοποιηθεί. Η δημιουργία μιας τεχνικής επιτροπής για τη νεολαία, οι πρωτοβουλίες για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή, συμπεριλαμβανομένων των επιπτώσεων στις περιοχές εξόρυξης, η αποκατάσταση νεκροταφείων και η συμφωνία για την αποναρκοθέτηση θα ολοκληρωθούν μόλις καθοριστούν οι τελικές τεχνικές λεπτομέρειες. Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν για τις δύο υπόλοιπες – το άνοιγμα τεσσάρων σημείων διέλευσης και η ηλιακή ενέργεια στη νεκρή ζώνη».
Χριστοδουλίδης: Σημαντικά τα αποτελέσματα, θα ήταν καλύτερα αν υπήρχε πολιτική βούληση
Σε δηλώσεις του στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διευρυμένης διάσκεψης, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε επίσης πως θα μπορούσαν να υπάρξουν καλύτερα αποτελέσματα «αν υπήρχε η αναγκαία πολιτική βούληση».
«Βλέπουμε μια μικρή, αλλά σημαντική πρόοδο, βήμα προς βήμα, προς την κατεύθυνση του μεγάλου στόχου που όπως και ο γενικός γραμματέας ανέφερε είναι η επανέναρξη των συνομιλιών και η επίλυση του Κυπριακού», είπε. Ανέφερε ακόμη ως σημαντικό γεγονός το ότι έχει ήδη καθοριστεί το επόμενο ραντεβού των δύο ηγετών με τον γενικό γραμματέα, κατά την εβδομάδα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και η επόμενη διευρυμένη συνάντηση αμέσως μετά την εκλογική διαδικασία στις κατεχόμενες περιοχές.
Για το θέμα της διάνοιξης των οδοφραγμάτων είπε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά αποδέχτηκε την εισήγηση της τουρκοκυπριακής πλευράς για άνοιγμα των οδοφραγμάτων της Μιας Μηλιάς και της Λουρουτζίνας, αναμένοντας ανταπόκριση της τουρκικής πλευράς. Είπε ότι έγινε αρκετή συζήτηση σε σχέση με το οδόφραγμα από τις περιοχές Αθηένου έως την Αγλαντζιά και «υπήρξε κάποια πρόοδος», ωστόσο ανέφερε πως η τουρκική πλευρά δεν ήταν σήμερα σε θέση να πάρει τελικές αποφάσεις, καθώς χρειάζεται η συγκατάθεση του τουρκικού στρατού, κάτι που, όπως είπε, ισχύει και για τον θύλακα των Κοκκίνων.
Η συζήτηση συνεχίζεται, είπε, ενώ σημείωσε πως πραγματοποιήθηκε στόχος που τέθηκε, να υπάρξει δηλαδή πρόοδος στα μέτρα που αποφασίστηκαν στην προηγούμενη άτυπη διευρυμένη συνάντηση στη Γενεύη. Σε ερώτημα των δημοσιογράφων για τη στάση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, στη συνάντηση σήμερα και κατά πόσο έχει επηρεάσει σε κάτι η μακρά συζήτηση που είχε μαζί του χθες βράδυ μετά το δείπνο που συγκάλεσε ο γ.γ. των ΗΕ, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «σήμερα δεν ακούσαμε κάτι διαφορετικό από τον κ. Φιντάν σε σχέση με τις γνωστές δημόσιες δηλώσεις της Τουρκίας. Την ίδια στιγμή, η χθεσινή μας συνάντηση ιδιαίτερης σημασίας, μια συνάντηση που κράτησε σχεδόν μια ώρα, άγγιξε τρία θέματα. Το Κυπριακό, τις κυπρογενείς υποχρεώσεις της Τουρκίας σε σχέση με την ΕΕ, αλλά και τις ευρωτουρκικές σχέσεις και την επιθυμία της Τουρκίας για συγκεκριμένες θετικές εξελίξεις. Έγινε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση, ανταλλάγησαν απόψεις, είναι σημαντικό ότι γίνεται αυτός ο διάλογος που δεν γινόταν στο παρελθόν και αυτός ο διάλογος θα συνεχιστεί».
Γεραπετρίτης για Κυπριακό: Είχαμε μια εξαιρετικά παραγωγική συζήτηση
Δηλώσεις παραχώρησε στην ΕΡΤ ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, μετά το πέρας της συμμετοχής του στις συνεδριάσεις της Ολομέλειας της άτυπης συνάντησης για το Κυπριακό σε διευρυμένο σχήμα.
«Οκτώ χρόνια μετά το Crans Montana και την αδράνεια που έφερε σε σχέση με το Κυπριακό, είναι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι πλέον το Κυπριακό βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας του γενικού γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος τοποθέτησε προσωπική απεσταλμένη, έτσι ώστε να μπορεί να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις αυτές», σημείωσε.
«Είχαμε μια εξαιρετικά παραγωγική συζήτηση.Αναλάβαμε να αξιολογήσουμε τα θετικά μέτρα, τα οποία είχαν αποφασιστεί στη Γενεύη πριν από μερικούς μήνες. Διαπιστώθηκε ότι υπήρξε ολοκλήρωση των μέτρων αυτών σε τέσσερα από τα έξι κεφάλαια. Και ήδη προστέθηκαν τέσσερα ακόμα για να μπορέσει να συνεχιστεί αυτή η πορεία για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης,τα οποία θα δημιουργήσουν ένα πρόσφορο έδαφος για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε μια πιο ουσιαστική συζήτηση σε σχέση με μια ενιαία Κύπρο, η οποία θα κινείται στο πλαίσιο των Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών», πρόσθεσε ο κ. Γεραπετρίτης.
Τέλος, ο Έλληνας ΥΠΕΞ είπε: «Το μήνυμα μιας ενιαίας Κύπρου είναι σήμερα αναγκαίο στον κόσμο, ο οποίος βιώνει εμφύλιους σπαραγμούς, βιώνει πολέμους και βιώνει ένα μεγάλο επίπεδο μισαλλοδοξίας. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό η ελληνική κυβέρνηση, σε σύμπνοια με την Κυπριακή Δημοκρατία, να συνεχίσει αυτή τη μεγάλη προσπάθεια, τον εθνικό στόχο που είναι η επανένωση της Μεγαλονήσου».
Νέα Υόρκη, 17.07 | Δήλωση Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, στην ΕΡΤ και τον δημοσιογράφο Νίκο Μελέτη μετά το πέρας της συμμετοχής του στις συνεδριάσεις της Ολομέλειας της άτυπης συνάντησης για το Κυπριακό σε διευρυμένο σχήμαhttps://t.co/wVTjrDwqCYpic.twitter.com/HAROrbQAQh