Ένα εκτεταμένο κύκλωμα εμπορίας βρεφών, με διεθνή δράση, εξαρθρώθηκε από τις αστυνομικές αρχές της Ινδονησίας, έπειτα από έρευνα που αποκάλυψε τη μεταφορά τουλάχιστον 25 μωρών στη Σιγκαπούρη από το 2023. Στο πλαίσιο της επιχείρησης συνελήφθησαν 13 ύποπτοι, ενώ διασώθηκαν έξι βρέφη.

Το παράνομο δίκτυο δρούσε μεθοδικά, στοχεύοντας κυρίως γυναίκες που δεν ήθελαν ή δεν μπορούσαν να μεγαλώσουν τα παιδιά τους. Σύμφωνα με την αστυνομία, τα πρώτα βήματα γίνονταν μέσω Facebook, ενώ στη συνέχεια η επικοινωνία μεταφερόταν σε ιδιωτικές εφαρμογές όπως το WhatsApp.

Όπως δήλωσε ο Σουραουάν, επικεφαλής της Διεύθυνσης Ποινικής Έρευνας της Δυτικής Ιάβας, «σε κάποιες περιπτώσεις, οι συναλλαγές ξεκινούσαν ήδη από τη διάρκεια της κύησης. Κάλυπταν τα έξοδα του τοκετού και στη συνέχεια “αγόραζαν” το παιδί από τη μητέρα».


Ινδονησία: Πώς δρούσε το κύκλωμα που πουλούσε βρέφη

Σύμφωνα με την αστυνομία, τα μέλη της ομάδας περιλάμβαναν στρατολόγους που εντόπιζαν τα μωρά που θα διακινούνταν, φροντιστές και ανθρώπους που τα φιλοξενούσαν και άλλους που ετοίμαζαν πλαστά πολιτικά έγγραφα, όπως οικογενειακές κάρτες και διαβατήρια, εξήγησε.

Μετά την αρπαγή από τις μητέρες τους, τα μωρά δίνονταν σε φροντιστές για δύο έως τρεις μήνες πριν σταλούν στην Τζακάρτα και στη συνέχεια στο Ποντιανάκ, όπου ετοιμάζονταν τα πιστοποιητικά γέννησης, τα διαβατήρια και τα έγγραφά τους, ανέφερε η αστυνομία.

Τα μωρά πουλήθηκαν για 11 εκατομμύρια ινδονησιακές ρουπίες (673 δολάρια ή 579 ευρώ) έως 16 εκατομμύρια ινδονησιακές ρουπίες (843 ευρώ) το καθένα.

Σύμφωνα με ορισμένους από τους συλληφθέντες, το συνδικάτο πούλησε τουλάχιστον 12 αγόρια και 13 κορίτσια στο εσωτερικό και στο εξωτερικό - τα περισσότερα από αυτά προέρχονταν από διάφορες περιοχές και πόλεις της ινδονησιακής επαρχίας της Δυτικής Ιάβας.

Η αστυνομία της Ινδονησίας δήλωσε την Πέμπτη ότι "άμεσο καθήκον" της ήταν να βρει τους υιοθετούντες στη Σιγκαπούρη, ωστόσο τα περισσότερα μωρά έχουν αλλάξει εθνικότητα και οι αρχές εξακολουθούν να αναζητούν τα διαβατήριά τους.

Ο Σουραουάν, δήλωσε στο BBC Ινδονησίας ότι τα μωρά αποκτήθηκαν μέσω συμφωνιών μεταξύ των διακινητών και των γονέων και ότι κανένα μέχρι στιγμής δεν είχε ληφθεί με απαγωγή. Οι γονείς που ανέφεραν ότι το παιδί τους απήχθη, το έκαναν επειδή ο μεσίτης δεν τους είχε πληρώσει, είπε.



Σύμφωνα με τον Σουραουάν, αν αποδειχθεί πως οι γονείς συμφώνησαν στην πώληση λόγω οικονομικής δυσχέρειας, τότε θα καταστούν επίσης κατηγορούμενοι, εξήγησε.

Η αστυνομία της Ινδονησίας έχει ζητήσει τη συνδρομή της Ιντερπόλ και της αστυνομίας της Σιγκαπούρης για τη σύλληψη των μελών του συνδικάτου που βρίσκονται ακόμη στο εξωτερικό, καθώς και των αγοραστών.

Τα συνδικάτα εμπορίας παιδιών συνήθως στοχεύουν γυναίκες που βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση, σύμφωνα με την επίτροπο της Ινδονησιακής Επιτροπής Προστασίας του Παιδιού (KPAI), Ai Rahmayanti. "Για παράδειγμα, έμειναν έγκυες λόγω σεξουαλικής βίας, εγκατάλειψης από τον σύζυγο ή ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης από περιστασιακές σχέσεις", δήλωσε στο BBC News Indonesia.

Η άμβλωση είναι παράνομη στην Ινδονησία εκτός από ορισμένες προϋποθέσεις, όπως ιατρικά επείγοντα περιστατικά και εγκυμοσύνες που προκύπτουν από βιασμό.

Η Ai Rahmayanti δήλωσε ότι τα συνδικάτα εμπορίας βρεφών ή παιδιών συχνά εμφανίζονται ως μαιευτήρια, ορφανοτροφεία ή κοινωνικά καταφύγια που εμφανίζονται να φροντίζουν ευάλωτες γυναίκες και παιδιά.

Παρόλο που δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για τον αριθμό των μωρών που πωλούνται στην Ινδονησία, τα δικά της στοιχεία σχετικά με τα εγκλήματα εμπορίας ανθρώπων δείχνουν ότι η τάση είναι επίμονη και αυξανόμενη.

Ενώ το 2020 το KPAI κατέγραψε 11 περιπτώσεις παιδιών ως θυμάτων παράνομης υιοθεσίας, το 2023 κατέγραψε 59 περιπτώσεις που σχετίζονται με απαγωγή και εμπορία παιδιών με το πρόσχημα της παράνομης υιοθεσίας το 2023.

Μία από τις πιο πρόσφατες περιπτώσεις σημειώθηκε το 2024, όταν βρέθηκαν μωρά στη διαδικασία πώλησης σε τοποθεσίες όπως το Ντεπόκ, η Δυτική Ιάβα και το Μπαλί.


Το εύρος των τιμών

Τα μωρά, όπως είπε, πωλούνταν σε διαφορετικές τιμές. "Στην Ιάβα, [η τιμή είναι] μεταξύ 11 και 15 εκατομμυρίων ρουπιών, (579 - 790 ευρώ) ενώ στο Μπαλί μπορεί να φτάσει τα 20 έως 26 εκατομμύρια ρουπίες, (1053 έως 1.370 ευρώ)", εξήγησε.

"Η τιμή βασίζεται επίσης σε διάφορους δείκτες, ένας από τους οποίους είναι η εξωτερική εμφάνιση του μωρού".