Συγκρούσεις μεταξύ Δρούζων και φυλών Βεδουίνων στη νοτιοσυριακή επαρχία Σουβέιντα αναζωπυρώθηκαν μετά την κατάρρευση της νέας εκεχειρίας και την απόσυρση των δυνάμεων της Συρίας από την περιοχή, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με έδρα στο Λονδίνο.

Οι συγκρούσεις αυτές συμβαίνουν παράλληλα, με την σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών της Συρίας κατά την οποία αρνείται ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις επαναπροωθούνται στην επαρχία με πλειοψηφία Δρούζων. «Επιβεβαιώνουμε πως δεν έχει εκδοθεί καμία επίσημη ανακοίνωση και διαψεύδουμε κατηγορηματικά αυτά τα δημοσιεύματα», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου, Νουρεντίν αλ-Μπάμπα, μέσω κρατικών ΜΜΕ. Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε πως οι δυνάμεις ασφαλείας βρίσκονται σε κανονική κατάσταση ετοιμότητας και δεν έχει γίνει καμία ανάπτυξή τους στη Σουβέιντα έως τώρα.

Ωστόσο, Ισραηλινός αξιωματούχος ανέφερε ότι «λόγω της συνεχιζόμενης αστάθειας στη νοτιοδυτική Συρία, το Ισραήλ συμφώνησε να επιτρέψει περιορισμένη είσοδο ένοπλων μονάδων εσωτερικής ασφάλειας της Συρίας στη Σουβέιντα για τις επόμενες 48 ώρες». Υπενθυμίζεται ότι, έντονες αεροπορικές επιθέσεις είχαν κατευθυνθεί προς την πρωτεύουσα της Συρίας και τη Σουβέιντα την Τετάρτη από ισραηλινές δυνάμεις.

Σημειώνεται ότι, η συριακή κυβέρνηση κατήγγειλε τις ισραηλινές επιθέσεις ως κατάφωρη παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας της και προσπάθεια πρόκλησης χάους και διχασμού.

Συρία: Δρούζοι εναντίον Βεδουίνων

Παράλληλα, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με έδρα το Λονδίνο, ανέφερε σήμερα ότι οι μάχες αναζωπυρώθηκαν δυτικά της πόλης Σουβέιντα ανάμεσα σε μαχητές των Βεδουίνων που υποστηρίζονται από τις αρχές και Δρούζους μαχητές. Ειδησεογραφικά πρακτορεία επιβεβαίωσαν πως υπήρξε ανταλλαγή πυρών.

Σύμφωνα με το «Al Jazeera», υλικό που δημοσιεύθηκε καταγράφει ήχους συγκρούσεων μεταξύ των δύο πλευρών στην ύπαιθρο της Σουβέιντα, ενώ πλάνα κατέγραψαν την άφιξη ενισχύσεων υπέρ των Βεδουίνων. Ο ηγέτης των Βεδουίνων, Αμπντούλ Μουνεΐμ αλ-Νασίφ, εμφανίζεται σε ένα παλαιότερο βίντεο, περιβαλλόμενος από ένοπλους, καλώντας «τις φυλές όλων των συριακών επαρχιών να κατευθυνθούν άμεσα στη Σουβέιντα για να σώσουμε τον λαό μας από σφαγές και εθνοκάθαρση».


Συρία: Βία και αιματοχυσία παρά την εκεχειρία - 87 Νεκροί 570 τραυματίες

Τονίζεται ότι, η εκεχειρία που ανακοινώθηκε την Τετάρτη με την απόσυρση των κυβερνητικών δυνάμεων δεν κατάφερε να βάλει ένα τέλος στην βία, που συνεχίζει να υπάρχει στη περιοχή. Ειδικότερα, ο υπουργός Αντιμετώπισης Καταστροφών της Συρίας, Ράεντ αλ-Σάλεχ, δήλωσε πως εκατοντάδες οικογένειες έχουν εκκενωθεί, πάνω από 570 τραυματίες νοσηλεύονται και έχουν ανασυρθεί 87 σοροί.

Οι ισραηλινές επιθέσεις υποτίθεται ότι είχαν ως στόχο την προστασία της κοινότητας των Δρούζων στη Σουβέιντα. Η εκεχειρία προέβλεπε ότι οι Δρούζοι θα αναλάβουν την εσωτερική ασφάλεια της περιοχής, σύμφωνα με τον υπηρεσιακό πρόεδρο της Συρίας, Άχμαντ αλ-Σαράα.

«Πολύ επικίνδυνη κλιμάκωση», χαρακτήρισε τη κατάσταση η Ζέινα Χοντρ ανταποκρίτρια του Al Jazeera από τη Δαμασκό, στο πλαίσιο της μεταβατικής περιόδου στη Συρία μετά την ανατροπή του Μπασάρ αλ-Άσαντ, τον Δεκέμβριο του προηγούμενου έτους. «Πρόκειται για παλιές εντάσεις μεταξύ των Βεδουίνων και κάποιων Δρούζικων φατριών, όμως αυτή τη φορά είναι διαφορετικά γιατί οι φυλές ζητούν την παρέμβαση του κράτους», είπε. «Το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα κάνει το Ισραήλ, αφού έχει δηλώσει ότι δεν θα επιτρέψει την παρουσία κυβερνητικών δυνάμεων στον νότο».

ΟΗΕ: «Πρέπει να σταματήσει η αιματοχυσία»

Παράλληλα, το γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ ανέφερε την Παρασκευή ότι υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία για εκτεταμένες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλες τις πλευρές που μάχονται στη Σουβέιντα – συμπεριλαμβανομένων συνοπτικών εκτελέσεων, αυθαίρετων δολοφονιών, απαγωγών, καταστροφών και λεηλασιών κατοικιών.

Στους δράστες συγκαταλέγονται μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, συμμορίες προσκείμενες στην κυβέρνηση, καθώς και Δρούζοι και Βεδουίνοι. «Η αιματοχυσία αυτή πρέπει να σταματήσει και η προστασία όλων των πολιτών πρέπει να αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Φόλκερ Τουρκ.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες εξέφρασε έντονη ανησυχία για τον αντίκτυπο των συγκρούσεων στο έργο αρωγής. «Είναι πολύ δύσκολο να επιχειρήσουμε εκεί… η δυνατότητά μας να παραδώσουμε βοήθεια είναι περιορισμένη αυτή τη στιγμή. Καλούμε όλες τις πλευρές να επιτρέψουν ανθρωπιστική πρόσβαση», δήλωσε από τη Γενεύη ο εκπρόσωπος Ουίλιαμ Σπίντλερ.