Exit polls στην Ιαπωνία προμηνύουν ενδεχόμενες αναταραχές στην πολιτική σκηνή, καθώς προβλέπουν ότι ο κυβερνών συνασπισμός είναι πολύ πιθανό να χάσει την πλειοψηφία του στην Άνω Βουλή. Οι φόβοι αστάθειας και αναταραχής γίνονται πιο πιθανοί καθώς πλησιάζει και η διορία του Ντόναλντ Τραμπ για τους δασμούς. Να σημειωθεί ότι, το πιθανό σενάριο της πτώσης μια αδύναμης κυβέρνησης του πρωθυπουργού Σιγκέρου Ισίμπα δεν καθορίζεται απευθείας από τις εκλογές. Ωστόσο, η πίεση στον Ισίμπα αυξάνεται, δεδομένου ότι τον Οκτώβριο έχασε τον έλεγχο της πιο ισχυρής Κάτω Βουλής.

Διαβάστε: Τραμπ: "Από 1η Αυγούστου θα χρεώνουμε Ιαπωνία και Νότια Κορέα δασμό μόλις 25%" - Οι επιστολές του Αμερικανού προέδρου


Ιαπωνία: 50 έδρες για ανάκτηση ελέγχου χρειάζεται ο Ισίμπα

Τονίζεται ότι, για να ανακτήσουν τον έλεγχο του του άνω σώματος του Κοινοβουλίου, που αριθμεί συνολικά 248 έδρες, το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (LDP) του Ισίμπα και ο κυβερνητικός του εταίρος Komeito χρειάζονται 50 έδρες, στις εκλογές όπου κρίνονται οι μισές έδρες.

Ωστόσο, στις δημοσκοπήσεις κατά την έξοδο των πολιτών από τη κάλπη, προβλέπεται να εξασφαλίσουν 32-51 έδρες, σύμφωνα τη δημόσια τηλεόραση NHK. Μάλιστα, exit polls άλλων τηλεοπτικών δικτύων προβλέπουν πως ο κυβερνών συνασπισμός θα εξασφαλίσει μόλις 41-43 έδρες. Στη περίπτωση που κερδίσει λιγότερες από 46 έδρες, θα πρόκειται για το χειρότερο αποτέλεσμα από τη μέρα που σχηματίστηκε ο συνασπισμός το 1999.

Ιαπωνία: Δύσκολες ώρες για τον Ισίμπα

Σημειώνεται ότι, ο συνασπισμός είχε καταγράψει τη χειρότερη επίδοση σε 15 χρόνια στις εκλογές για την Κάτω Βουλή τον Οκτώβριο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο Ισίμπα να είναι ευάλωτος σε προτάσεις μομφής που θα μπορούσαν να ανατρέψουν την κυβέρνησή του και να προκαλέσουν νέες εκλογές.

Παράλληλα, αντιπολιτευόμενα κόμματα που τάσσονται υπέρ περικοπών φόρων και αυστηρότερης μεταναστευτικής πολιτικής εμφανίζονται να καταγράφουν κέρδη, σύμφωνα με τα exit poll, με την αύξηση των τιμών καταναλωτή - ιδιαίτερα την εκτόξευση στην τιμή του ρυζιού - να αποτελεί ένα κρίσιμο θέμα για τους ψηφοφόρους. Το LDP καλούσε για δημοσιονομική αυτοσυγκράτηση, με το βλέμμα στραμμένο στη νευρική αγορά κρατικών ομολόγων, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν σχετικά με την ικανότητα της Ιαπωνίας να αναχρηματοδοτήσει τη μεγαλύτερη στον κόσμο συσσώρευση χρέους.

Ιαπωνία: Οι ανησυχίες των ψηφοφόρων

Στην ανησυχία γύρω από την τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, προστίθεται η καταληκτική ημερομηνία της 1ης Αυγούστου για την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ προκειμένου να αποφευχθεί η επιβολή τιμωρητικών δασμών στη μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά της Ιαπωνίας.

Το λαϊκιστικό κόμμα Sanseito φαίνεται να είναι από τους μεγάλους νικητές της βραδιάς, καθώς προβλέπεται να εξασφαλίσει 10-15 εδρες, από μία που κατείχε προηγουμένως στην Άνω Βουλή. Η εκστρατεία του Sanseito «Πρώτα η Ιαπωνία» και οι προειδοποιήσεις για «σιωπηρή εισβολή» ξένων, έχουν καταστήσει μια άλλοτε περιθωριακή πολιτική ρητορική κυρίαρχο ρεύμα.

«Παρακολουθώ μεταπτυχιακές σπουδές αλλά δεν υπάρχουν Ιάπωνες γύρω μου. Όλοι τους είναι ξένοι», δήλωσε ο 25χρονος φοιτητής Γιου Ναγκάι που ψήφισε το Sanseito νωρίτερα σήμερα. «Όταν βλέπω πώς αποζημιώσεις και χρήματα δαπανώνται για τους μετανάστες, σκέφτομαι πως ο ιαπωνικός λαός είναι κάπως σε δεύτερη μοίρα», είπε ο Ναγκάι αφού ψήφισε σε εκλογικό κέντρο στην περιοχή Σιντζούκου του Τόκιο.