Ένας νεαρός άνδρας που προσπαθούσε να διασχίσει τη θάλασσα από το Μαρόκο προς την Ισπανία, χρησιμοποιώντας μόνο μια φουσκωτή κουλούρα και βατραχοπέδιλα, διασώθηκε από οικογένεια που επέβαινε σε θαλαμηγό με πορεία προς τις Βαλεαρίδες Νήσους. Συγκεκριμένα, το περιστατικό σημειώθηκε στις 16 Ιουλίου, περίπου 13 ναυτικά μίλια νότια της Benalmádena στην Costa del Sol. Η οικογένεια, σύμφωνα με την εφημερίδα Diario Sur, εντόπισε κάτι να κινείται στα κύματα κοντά στην πρύμνη ενός πετρελαιοφόρου και αρχικά νόμιζαν ότι πρόκειται για πουλί. Με τη βοήθεια κιαλιών διαπίστωσαν ότι επρόκειτο για άνθρωπο.

Βίντεο από τη διάσωση, που δόθηκε στη δημοσιότητα από τη Βασιλική Ένωση Πλοιάρχων Σκαφών Αναψυχής (RAECY), δείχνει τον εξαντλημένο άνδρα να κολυμπά προς το γιοτ, στο οποίο τον έσυραν με σχοινί. Του προσέφεραν αμέσως νερό, ρούχα και ένα φλιτζάνι σούπα.

Ο διασωθείς φορούσε στολή και είχε μαζί του μόνο το φουσκωτό σωσίβιο και τα βατραχοπέδιλα. Ήταν εμφανώς εξαντλημένος και σχεδόν δεν μιλούσε, σύμφωνα με το RAECY. Λίγο αργότερα, σκάφος της ναυαγοσωστικής υπηρεσίας τον παρέλαβε και τον μετέφερε στο λιμάνι της Μάλαγα, όπου παραδόθηκε στην αστυνομία και τον Ερυθρό Σταυρό.

Δείτε το βίντεο της διάσωσης

Δεν αποτελεί μεμονωμένο φαινόμενο

Η ανταποκρίτρια του El País για θέματα μετανάστευσης, María Martín, δήλωσε ότι τέτοιες απόπειρες διέλευσης από τη βόρεια Αφρική προς την Ισπανία με πρόχειρα μέσα είναι συχνές, κυρίως από νεαρούς άνδρες. Οι περισσότεροι στοχεύουν στη Θέουτα, τον ισπανικό θύλακα στην Αφρική, ωστόσο υπάρχουν και περιπτώσεις που επιχειρούν να περάσουν ολόκληρη τη θάλασσα του Αλμποράν, όπως στην προκειμένη περίπτωση.

Έχουν καταγραφεί ανάλογες περιπτώσεις ανθρώπων που χρησιμοποίησαν φουσκωτές λέμβους, στρώματα θαλάσσης ή ακόμη και μπρατσάκια, αγορασμένα από μαροκινά καταστήματα.

Η ισπανική Guardia Civil αναγνώρισε ότι τέτοιες διελεύσεις αυξάνονται, ιδιαίτερα σε συγκεκριμένες εποχές του έτους. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, το 2024 έχασαν τη ζωή τους 572 άνθρωποι προσπαθώντας να φτάσουν στην Ισπανία από τη βόρεια Αφρική, ενώ μέχρι στιγμής το 2025 έχουν καταγραφεί 151 θάνατοι.