Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία: Άνοιγμα Μπαχτσελί προς Κούρδους και Αλεβίτες - Στόχος η συνταγματική αναθεώρηση
Αντιπροεδρία σε μειονότητες στο τραπέζι
Στροφή 180 μοιρών για τον υπερεθνικιστή σύμμαχο του Ερντογάν

Σε μια εντυπωσιακή μετατόπιση από τις σκληρές εθνικιστικές του θέσεις, ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, επικεφαλής του υπερεθνικιστικού Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP) και σταθερός κυβερνητικός σύμμαχος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πρότεινε τη συμμετοχή Κούρδων και Αλεβιτών σε υψηλά κυβερνητικά αξιώματα, ακόμα και σε θέση αντιπροέδρου. Η δήλωση αυτή, που έγινε κατά τη διάρκεια εσωτερικής συνεδρίασης του κόμματος στις 18 Ιουλίου, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το ιδεολογικό παρελθόν του MHP και προκαλεί έντονο πολιτικό διάλογο.
Η χρονική συγκυρία δεν είναι τυχαία. Η στήριξη του φιλοκουρδικού κόμματος DEM, που διαθέτει 56 έδρες στην Εθνοσυνέλευση, κρίνεται απαραίτητη για να αποκτήσει το μπλοκ Ερντογάν–Μπαχτσελί την απαιτούμενη πλειοψηφία για την πολυπόθητη συνταγματική αναθεώρηση. Παρά τις επιφυλάξεις του ίδιου του προέδρου, κορυφαία στελέχη του ΑΚΡ και ο ίδιος ο Μπαχτσελί υποστηρίζουν σενάρια που θα επιτρέψουν στον Ερντογάν να παραμείνει στην εξουσία πέραν των προβλεπόμενων θητειών.
Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που, αν ευοδωθεί, θα αναδιαμορφώσει το πολιτικό τοπίο της Τουρκίας και τις σχέσεις της με τις εθνοθρησκευτικές της μειονότητες.
Αιφνιδιαστική μεταστροφή του Μπαχτσελί
Η πολιτική ταυτότητα του Ντεβλέτ Μπαχτσελί έχει χτιστεί πάνω σε σκληρές εθνικιστικές γραμμές. Ωστόσο, με τις τελευταίες του τοποθετήσεις, δείχνει πρόθυμος να ανοίξει διαύλους συνεργασίας με Κούρδους και Αλεβίτες, ακόμη και να συζητήσει ειρηνευτικές διαδικασίες με το PKK. Η πρόταση για θέση αντιπροέδρου σε μέλη μειονοτήτων, σε συνδυασμό με το πρόσφατο "άνοιγμα" προς τον φυλακισμένο ηγέτη του PKK, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, φανερώνουν μια στρατηγική αλλαγή πορείας.
Το παζλ της συνταγματικής αναθεώρησης και ο ρόλος του DEM
Η πρόταση του Μπαχτσελί δεν είναι μόνο συμβολική. Η στήριξη του κόμματος DEM θεωρείται καθοριστική για να περάσουν συνταγματικές αλλαγές που πιθανώς να παρατείνουν την πολιτική κυριαρχία του Ερντογάν. Παρά την επίσημη σιωπή του προέδρου, το πολιτικό του περιβάλλον εργάζεται ήδη για να εξασφαλίσει τις απαραίτητες ψήφους, ακόμα και μέσω ριζικών συμβιβασμών με παλιούς πολιτικούς αντιπάλους.