Ακροδεξιοί στο Κοινοβούλιο του Ισραήλ: Σχέδιο μετατροπής της Γάζας σε "Ριβιέρα" - "Από το όραμα στην πραγματικότητα"
Συζητήσεις για "Ριβιέρα" όσο οι Παλαιστίνιοι λιμοκτονούς
Το σχέδιο προβλέπει την κατασκευή κατοικιών για 1,2 εκατομμύρια Εβραίους, την ανάπτυξη βιομηχανικών και αγροτικών ζωνών, καθώς και την ανέγερση τουριστικών συγκροτημάτων

Σχέδιο μετατροπής της Λωρίδας της Γάζας σε «Ριβιέρα» συζήτησαν σήμερα στην Κνεσέτ, ήτοι το ισραηλινό κοινοβούλιο, οι ηγέτες της ακροδεξιάς του Ισραήλ. Η πρόταση αυτή συνέβη την ίδια στιγμή που κάτοικοι του παλαιστινιακού θύλακα συνεχίζουν να λιμοκτονούν.
Διαβάστε: Γαλλικό Πρακτορείo Ειδήσεων: "Χωρίς παρέμβαση, οι τελευταίοι δημοσιογράφοι στη Γάζα θα πεθάνουν από την πείνα"
Υπενθυμίζεται ότι, ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ τον περασμένο Φεβρουάριο προκάλεσε διεθνή κατακραυγή όταν εξέφρασε την πρόθεσή του να αναλάβουν οι ΗΠΑ τον έλεγχο της Γάζας με στόχο να τη μετατρέψουν σε «Ριβιέρα» της Μέσης Ανατολής μόλις απομακρύνονταν οι παλαιστίνιοι κάτοικοι.
Να σημειωθεί, ότι τεράστια ανθρωπιστική κρίση με δεκάδες χιλιάδων ανθρώπων να πεθαίνουν από τη πείνα έχει προκληθεί από τον πόλεμος στη Γάζα, τον οποίο πυροδότησε η άνευ προηγουμένου επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς την 7η Οκτωβρίου 2023 στο νότιο Ισραήλ.
Ισραήλ: "Η Ριβιέρα στη Γάζα: από το όραμα στην πραγματικότητα"
Η συζήτηση για το σχέδιο με τίτλο «Η Ριβιέρα στη Γάζα: από το όραμα στην πραγματικότητα», διοργανώθηκε από τα πιο σκληροπυρηνικά μέλη της ισραηλινής ακροδεξιάς. Συμμετείχαν σε αυτήν ο υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς και η ακτιβίστρια Ντανιέλα Βάις, ένθερμη υποστηρίκτρια των εβραϊκών οικισμών στη Γάζα.
Οι συμμετέχοντες στη σημερινή συζήτηση στην Κνεσέτ εξέτασαν ένα «κατευθυντήριο σχέδιο» που εκπόνησε το κίνημα της Βάις για την εδραίωση μόνιμης εβραϊκής παρουσίας στη Λωρίδα της Γάζας. Το σχέδιο προβλέπει την κατασκευή κατοικιών για 1,2 εκατομμύρια Εβραίους, την ανάπτυξη βιομηχανικών και αγροτικών ζωνών, καθώς και την ανέγερση τουριστικών συγκροτημάτων στην παράκτια ζώνη.
Σημειώνεται ότι, οκτώ εβραϊκοί οικισμοί που είχαν δημιουργηθεί στη Λωρίδα της Γάζας διαλύθηκαν το 2005 με τη μονομερή αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων ύστερα από 38 χρόνια κατοχής. Έκτοτε, μια μερίδα της ισραηλινής κοινής γνώμης ζητούσε την επανεγκατάσταση εβραίων εποίκων που είχαν υποχρεωθεί να φύγουν από τη Γάζα. Οι φωνές αυτές πλήθυναν μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023, όταν 1.219 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 251 απήχθησαν.
Εξαιτίας των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων που ακολούθησαν, περισσότεροι από 59.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στον παλαιστινιακό θύλακα, σύμφωνα με το ελεγχόμενο από τη Χαμάς υπουργείο Υγείας της Γάζας. Από τους 251 ομήρους της Χαμάς, 49 παραμένουν στη Λωρίδα της Γάζας αλλά 27 εξ αυτών δεν βρίσκονται πια στη ζωή, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.