Ο επαναπατρισμός των σορών Βρετανών πολιτών που σκοτώθηκαν στην αεροπορική τραγωδία της πτήσης 171 της Air India έχει προκαλέσει νέα θλίψη και οργή, καθώς ήρθαν στο φως σοβαρά λάθη ταυτοποίησης, σύμφωνα με τη Daily Mail.

Οι οικογένειες των θυμάτων καλούνται να διαχειριστούν απροσδόκητο πόνο, αφού αποκαλύφθηκε πως κάποιες σοροί ταυτοποιήθηκαν λανθασμένα. Σε μία περίπτωση, συγγενείς αναγκάστηκαν να ακυρώσουν την κηδεία όταν διαπιστώθηκε πως το φέρετρο περιείχε τα λείψανα λάθος ατόμου. Σε άλλη, λείψανα διαφορετικών επιβατών τοποθετήθηκαν στο ίδιο φέρετρο.

Τα σοκαριστικά λάθη αποκαλύφθηκαν μόνο όταν η ιατροδικαστής του Inner West London, Δρ. Fiona Wilcox, προσπάθησε να επαληθεύσει την ταυτότητα των επαναπατρισθέντων Βρετανών, αντιστοιχίζοντας το DNA τους με δείγματα που παρείχαν οι οικογένειες. Για το θέμα διεξάγεται ενδελεχής έρευνα και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Κιρ Στάρμερ αναμένεται να θέσει τις ανησυχίες του στον Ινδό ομόλογό του Ναρέντρα Μόντι, κατά την επίσημη επίσκεψή του στη Βρετανία αυτή την εβδομάδα.


Air Ιndia: Αβεβαιότητα για τις οικογένειες των θυμάτων λόγω των λαθών 

Αν και μέχρι στιγμής έχουν έρθει στο φως δύο περιπτώσεις λανθασμένης ταυτοποίησης, υπάρχουν φόβοι ότι μπορεί να έχουν γίνει περισσότερα τέτοια λάθη, βυθίζοντας τις οικογένειες των θυμάτων στην αβεβαιότητα.

Από τους 261 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους όταν η πτήση 171 της Air India συνετρίβη δευτερόλεπτα μετά την αναχώρησή της από το Αχμενταμπάντ για το Γκάτγουικ του Λονδίνου, οι 52 ήταν Βρετανοί.

Και ενώ ορισμένα θύματα είτε αποτεφρώθηκαν γρήγορα είτε θάφτηκαν στην Ινδία, σύμφωνα με τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις, ο δικηγόρος αεροπορίας James Healy-Pratt, ο οποίος εκπροσωπεί πολλές από τις βρετανικές οικογένειες, λέει ότι οι σοροί τουλάχιστον 12 θυμάτων έχουν επαναπατριστεί.

Αν και η οικογένεια που παρέλαβε «αναμεμειγμένα» λείψανα μπόρεσε να τα χωρίσει και να τελέσει μια νεκρώσιμη ακολουθία, είπε, η δεύτερη ομάδα συγγενών - την οποία ονόμασε Οικογένεια Χ - είχε μείνει «σε αδιέξοδο».

«Η οικογένεια Χ δεν έχει κανέναν να θάψει επειδή ήταν το λάθος άτομο στο φέρετρό τους. Και αν δεν είναι συγγενής τους, το ερώτημα είναι, ποιος είναι στο φέρετρο; Προφανώς είναι κάποιος άλλος επιβάτης και στους συγγενείς τους έχουν δοθεί τα λάθος λείψανα.»

Ο δικηγόρος προσπαθεί τώρα να προσδιορίσει την ακριβή αλυσίδα γεγονότων στη διαδικασία ανάκτησης και ταυτοποίησης, ξεκινώντας από την ανάσυρση των σορών από τα συντρίμμια του αεροσκάφους και καταλήγοντας όταν έφτασαν στη Βρετανία.

Ένας από τους συγγενής επέκρινε την «έλλειψη διαφάνειας και εποπτείας στην ταυτοποίηση και τον χειρισμό των λειψάνων» και υπήρξαν εκκλήσεις για την αεροπορική αποστολή μιας βρετανικής μονάδας ταυτοποίησης.


"Κανείς δεν κοίταξε τις σορούς, δεν μας επιτράπηκε"

Η επιχείρηση για την ανάκτηση των λειψάνων ξεκίνησε αμέσως μετά τη συντριβή του αεροπλάνου.. Επικεφαλής της επιχείρησης ήταν τοπικές ομάδες διάσωσης από την αστυνομία και την πυροσβεστική υπηρεσία του Αχμενταμπάντ, καθώς και από την κρατική δύναμη αντιμετώπισης καταστροφών.

Μέσα σε τρεις ημέρες πιστεύεται ότι βρέθηκαν τα λείψανα σχεδόν όλων των θυμάτων, αν και η θερμότητα των 1500 βαθμών Κελσίου είχε κάψει τα περισσότερα σε σημείο που να μην αναγνωρίζονται. Άλλα ήταν ακρωτηριασμένα ή θρυμματισμένα από τη δύναμη της πρόσκρουσης.

Αυτό σήμαινε ότι πολλές οικογένειες παρέλαβαν τα λείψανά τους από το Πολιτικό Νοσοκομείο στο Αχμενταμπάντ - το οποίο χρησίμευε ως κεντρικός κόμβος ταυτοποίησης - σε πλαστικό δοχείο και όχι σε φέρετρο.

Ζητήθηκε από τους συγγενείς να παράσχουν δείγματα DNA για να χρησιμοποιηθούν ως στοιχεία ταυτοποίησης, αλλά στις πιο σοβαρές περιπτώσεις έπρεπε να αντιστοιχιστούν με οδοντιατρικά αρχεία.

Οι οικογένειες μπορούσαν να βασίζονται μόνο σε αξιωματούχους για την ακριβή εκτέλεση της διαδικασίας και την σωστή επισήμανση των δοχείων.

«Κανείς δεν κοίταξε τις σορούς. Δεν μας επιτράπηκε», είπε ο Αλτάφ Τάτζου, από το Μπλάκμπερν, του οποίου οι γονείς, ο 72χρονος Άνταμ και η 70χρονη Χασίνα, που ζουν στο Λονδίνο, έχασαν τη ζωή τους μαζί με τον γαμπρό τους, Αλταφχούσεν Πατέλ, 51 ετών.

«Απλώς είπαν, "Αυτή είναι η μητέρα ή ο πατέρας σας" και μας έδωσαν μια χάρτινη ετικέτα με έναν αριθμό ταυτότητας. Έπρεπε να πιστέψουμε στα λόγια τους»

Μέχρι τις 28 Ιουνίου, οι ινδικές αρχές ισχυρίστηκαν ότι οι εξετάσεις DNA είχαν επιβεβαιώσει την ταυτότητα και των 260 νεκρών. Τα θύματα που επέστρεψαν στη Βρετανία μεταφέρθηκαν με την Air India, αν και ορισμένες οικογένειες παραπονέθηκαν για περιττές καθυστερήσεις και έλλειψη πληροφοριών από την αεροπορική εταιρεία.