Ως ένα «μεγάλο βήμα» που ανοίγει τον δρόμο για μια «πλήρη συμφωνία» για την προμήθεια από πλευράς Τουρκίας των μαχητικών Eurofighter Typhoon παρουσιάζεται από Άγκυρα και Λονδίνο το μνημόνιο κατανόησης που υπέγραψαν στο πλαίσιο του 17ου International Defense Industry Fair στην Κωνσταντινούπολη οι υπουργοί Άμυνας, Γιασάρ Γκιουλέρ και Τζον Χίλι.


«Οι υπουργοί Άμυνας υπέγραψαν σήμερα από κοινού ένα μνημόνιο κατανόησης. Το έγγραφο αυτό κωδικοποιεί τις σχέσεις μεταξύ των χωρών, φέρνοντάς τες ένα βήμα πιο κοντά σε μια πλήρη συμφωνία για το Typhoon. Και οι δύο υπουργοί χαιρετίζουν την υπογραφή ως ένα θετικό βήμα προς την ένταξη της Τουρκίας στην οικογένεια του Typhoon και μοιράζονται την αμοιβαία φιλοδοξία να ολοκληρώσουν τις απαραίτητες ρυθμίσεις το συντομότερο δυνατόν», αναφέρει, μεταξύ άλλων, σχετική ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Αμυνας.

Από την πλευρά της η βρετανική κυβέρνηση σε σχετική δήλωση δεν αναφέρεται στον αριθμό των μαχητικών που αναμένεται να αγοραστούν από την Τουρκία, αρκούμενη στην αναφορά πως πρόκειται για ένα deal πολλών δισεκατομμυρίων, το οποίο «ενισχύει τη συλλογική αποτροπή του ΝΑΤΟ και βασίζεται στους αυξανόμενους δεσμούς της αμυντικής βιομηχανίας των δύο χωρών». Στο Λονδίνο προτάσσεται η διασφάλιση 20.000 θέσεων εργασίας, ενώ τονίζεται πως θα ακολουθήσουν διαπραγματεύσεις τις επόμενες εβδομάδες προκειμένου να οριστικοποιηθεί η συμφωνία με την Τουρκία.

Πρόκειται για επιβεβαίωση του ρεπορτάζ που είχε δημοσιεύσει νωρίτερα το Reuters, ενώ υπενθυμίζεται πως πριν από τη σημερινή εξέλιξη υπήρξε χθες τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Κιρ Στάρμερ.

Υπενθυμίζεται πως η Τουρκία υπέβαλε το αίτημά της για τα αεροσκάφη –ένα κοινό σχέδιο μεταξύ της βρετανικής BAE Systems Plc, της Airbus SE και της ιταλικής Leonardo SpA– τον Μάρτιο του 2023. Τα αεροσκάφη πρόκειται να κατασκευαστούν στο Ηνωμένο Βασίλειο με εξαρτήματα που θα προμηθεύονται από τη Γερμανία.

Διαβάστε: Reuters: Τουρκία και Βρετανία υπέγραψαν συμφωνία για τα Eurofighter

Αναφορές πως το Βερολίνο άναψε το "πράσινο φως" για την προμήθεια Eurofighter στην Τουρκία

Την ίδια ώρα, θετικά μηνύματα έρχονται και από το Βερολίνο για την Άγκυρα: όπως ανέφερε δημοσίευμα του Spiegel, αλλά και του Bloomberg, το Συμβούλιο Ασφαλείας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στο Βερολίνο ενέκρινε προκαταρκτικά την αίτηση για τα 40 αεροπλάνα. Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης απέφυγε να σχολιάσει, σημειώνοντας πως οι συνεδριάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι απόρρητες. Υπενθυμίζεται ότι ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς είχε δηλώσει προ ημερών σε συνέντευξη Τύπου στο Λονδίνο ότι οι διαπραγματευτές πλησιάζουν σε απόφαση που θα μπορούσε να επιτρέψει την έκδοση άδειας εξαγωγής.

Μαρινάκης: Να μη χρησιμοποιούνται τα εξοπλιστικά προγράμματα εναντίον χωρών συμμάχων

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και κληθείς να σχολιάσει τη φερόμενη ως οριστική απόφαση της Γερμανίας να πουλήσει 40 Eurofighter στην Τουρκία, είπε: «Κανένα κράτος δεν καθορίζει την αμυντική εξοπλιστική πολιτική του με λογικές ετεροκαθορισμού, δηλαδή τι γίνεται μεταξύ άλλων χωρών. Υπάρχουν σαφείς διατυπώσεις όταν μιλάμε για συμμάχους στο ΝΑΤΟ και για χώρες της ΕΕ να μη χρησιμοποιούνται τα εξοπλιστικά προγράμματα εναντίον χωρών συμμάχων, άρα αυτό είναι κάτι το οποίο οφείλουμε να το τονίσουμε και να το υπογραμμίσουμε, και το δεύτερο που θέλω να πω είναι ότι επειδή πρέπει να κοιτάμε τα δικά μας τα εξοπλιστικά προγράμματα που προχωράνε και υλοποιούνται, το πρόγραμμα της Ελλάδας ήταν όνειρο θερινής νυκτός από το 2019 και πίσω αν δει κανείς η Ελλάδα τι έχει πετύχει και τι έχει ήδη εξασφαλίσει…».

Τέλος, στην ερώτηση αν η επιλογή αυτή της γερμανικής κυβέρνησης αποτελεί μια αρνητική εξέλιξη, ο κ. Μαρινάκης απάντησε: «Υπάρχουν διατυπώσεις, κανόνες και απαράβατοι όροι που δεν μπορούν να προσπεραστούν, άρα δεν υπάρχει καμία περίπτωση ποτέ να απειληθεί μια χώρα όπως η Ελλάδα».