Σε μια κίνηση που έχει σαφή στόχο να βάλει και πάλι το Παρίσι στο επίκεντρο των διπλωματικών διεργασιών ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά πως η Γαλλία θα αναγνωρίσει Παλαιστινιακό κράτος τον Σεπτέμβριο, στη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Η απόφαση αυτή σηματοδοτεί την πρώτη αναγνώριση Παλαιστινιακού κράτους από κράτος-μέλος της G7, σημαίνοντας παράλληλα τη διατήρηση μιας σταθερής γραμμής στην γαλλική εξωτερική πολιτική.

Αυτό, καθώς υπενθυμίζεται πως επρόκειτο να συμπροεδρεύσει με τη Σαουδική Αραβία διεθνούς διάσκεψης αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων με στόχο την αναβίωση της λεγόμενης «λύσης των δύο κρατών», της Παλαιστίνης και του Ισραήλ. Η διάσκεψη αυτή, η οποία είχε αρχικά προγραμματιστεί για τον Ιούνιο, αναβλήθηκε την τελευταία στιγμή λόγω του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, ενώ το κοινό βήμα με το Ριάντ εξηγεί απόλυτα γιατί χαιρέτισε άμεσα την «ιστορική» απόφαση που ανακοίνωσε ο ένοικος του Ελιζέ.

900.000 παιδιά πεινούν στη Γάζα - Η απόφαση της Γαλλίας για την Παλαιστίνη, στον απόηχο του "ναυαγίου" της εκεχειρίας

Σημειώνεται πως το διπλωματικό «θερμόμετρο» είναι στα ύψη στον απόηχο της ανθρωπιστικής τραγωδίας και των εκκλήσεων να αντιμετωπιστεί άμεσα ο κίνδυνος λιμού, που απειλεί τους κατοίκους του θύλακα και αναδεικνύεται τόσο από τα Ηνωμένα Έθνη και τον ΠΟΥ, όσο και από μεγάλα διεθνή μέσα (σημειώνεται πως μέσα σε μόλις τρεις ημέρες αυτής της εβδομάδας οι αξιωματούχοι δημόσιας υγείας κατέγραψαν 43 θανάτους από την πείνα - πριν από αυτό είχαν σημειωθεί συνολικά 68 θάνατοι, ενώ το υπουργείο Υγείας της Γάζας ανέφερε πως 900.000 παιδιά πεινούν, με 70.000 να παρουσιάζουν συμπτώματα ελλιπούς διατροφής). Έτσι, «έκτακτη συνεδρίαση» της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Γερμανίας για την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας προβλέπεται να γίνει σήμερα, σημείωσε ο βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ, επαναβεβαιώνοντας το «αναφαίρετο δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού» να αποκτήσει ανεξάρτητο κράτος, κάτι που δείχνει πως το Παρίσι ενδεχομένως το ακολουθήσουν τόσο το Παρίσι, όσο και το Βερολίνο.

Η εν λόγω εξέλιξη, δε, έρχεται υπό το φως του αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις για εκεχειρία στη Γάζα, με τον Στιβ Γουίτκοφ, απεσταλμένο του Ντόναλντ Τραμπ στη Μέση Ανατολή, να επιρρίπτει ευθύνες στη Χαμάς και να την κατηγορεί για «έλλειψη βούλησης». Σημειώνεται πως οι Ηνωμένες Πολιτείες αποσύρουν τη διαπραγματευτική τους ομάδα από τη Ντόχα, με τον Γουίτκοφ να σημειώενει πως οι ΗΠΑ και οι εταίροι τους θα «εξετάσουν πλέον άλλες επιλογές για να επιστρέψουν οι όμηροι στα σπίτια τους» και «να δημιουργηθεί πιο σταθερό περιβάλλον για τον πληθυσμό της Γάζας», χωρίς να γίνει πιο συγκεκριμένος όσον αφορά τις «επιλογές» αυτές.

Μέχρι σήμερα, 147 χώρες έχουν αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος. Τον περασμένο Μάιο, η Ιρλανδία, η Νορβηγία και η Ισπανία προστέθηκαν στις δώδεκα ευρωπαϊκές χώρες που αναγνωρίζουν την Παλαιστίνη , ακολουθούμενες από τη Σλοβενία τον Ιούνιο του 2024. Η Γαλλία προφανώς ελπίζει να δημιουργήσει ένα «κύμα» που θα φέρει και πάλι στο επίκεντρο τη λύση των «δύο κρατών», χωρίς πάντως να λησμονείται πως η απόφαση αυτή έχει σαφή δηλωτικό (όχι νομικής δεσμευτικότητας), ενώ πηγές που επικαλείται το CNN κάνουν λόγο πως η κίνηση του Παρισιού δεν σημαίνει και αποδοχή των συνόρων των δύο κρατών, όπως οριοθετούνταν στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ το 1967. 

Το σαφές ρήγμα με ΗΠΑ και Ισραήλ, η αποθέωση Μελανσόν και η αρνητική στάση του Μπαρντελά

Η ανακοίνωση του Εμανουέλ Μακρόν δέχθηκε σφοδρές επικρίσεις τόσο από τις Ηνωμένες Πολιτείες, όσο και από το Ισραήλ, καθώς Ουάσινγκτον και Τελ Αβίβ παραμένουν πάντοτε σε κοινή γραμμή ευρύτερα στη γεωπολιτική σκακιέρα της Μέσης Ανατολής. Ο Μάρκο Ρούμπιο ανέφερε σε ανάρτησή του στο X πως «αυτή η αψήφιστη απόφαση δεν εξυπηρετεί παρά μόνο την προπαγάνδα της Χαμάς και αποτελεί πισωγύρισμα για την (διαδικασία) ειρήνης. Είναι ράπισμα στο πρόσωπο των θυμάτων της 7ης Οκτωβρίου» 2023.

Από την πλευρά του, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου σε οργισμένη του αντίδραση, ανέφερε πως  «η αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους επιβραβεύει την τρομοκρατία». Μακρόν και Νετανιάχου άλλωστε εδώ και πολύ καιρό δεν είναι σε κοινή γραμμή, με το CNN να υπενθυμίζει πως η Γαλλία παρότι αρχικά τάχθηκε στο πλευρό του Ισραήλ στον απόηχο της επίθεσης της Χαμάς, άλλαξε στάση, ζητώντας τον Οκτώβριο του 2024 να σταματήσει η πώληση όπλων στο Ισραήλ, με δεδομένη την σοβούσα ανθρωπιστική τραγωδία στη Γάζα.

Στο εγχώριο επίπεδο, η αντίδραση του Ζαν-Λικ Μελανσόν φαίνεται αναμενόμενη, με τον επικεφαλής της αριστερής «Ανυπότακτης Γαλλίας» να κάνει λόγο για «ηθική νίκη» και να απευθύνει έκκληση τερματισμού της «γενοκτονίας». Στον αντίποδα, ο Ζορντάν Μπαρντελά, επικεφαλής του ακροδεξιού «Εθνικού Συναγερμού» θεωρεί ότι η απόφαση Μακρόν χαρίζει «απροσδόκητη διεθνή και θεσμική νομιμοποίηση στη Χαμάς», κάνοντας λόγο για «βιαστική απόφαση» που υποκινείται από επιθυμία πρόσκτησης «προσωπικών πολιτικών πλεονεκτημάτων», παρά από την αναζήτηση «δικαιοσύνης» και μιας ειρηνικής λύσης για την περιοχή.