Από το κακό στο χειρότερο σκαρφαλώνει το κόστος του δημόσιου δανεισμού στην Ελλάδα, εν μέσω εκβιασμών διαρκείας από τους δανειστές, σημειώνει ρεπορτάζ στο Bloomberg, καταγράφοντας την πτήση των επιτοκίων για τα ελληνικά ομόλογα στην αγορά που παραμένει σαφέστατα ρηχή.

Η καθυστέρηση συμφωνίας με τους πιστωτές, αναφέρει το δημοσίευμα, εντείνει τις ανησυχίες στους πιστωτές για την αδυναμία εξυπηρέτησης των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας
Η απόδοση των ελληνικών 3ετών ομολόγων, με λήξη τον Ιούλιο του 2017, έχει εκτοξευθεί πάνω από το 28%.

Τα επιτόκια των βραχυπρόθεσμων ομολόγων έχουν ξεπεράσει τα επιτόκια των μακροπρόθεσμων τίτλων, χτυπώντας καμπανάκια, όπως δείχνουν τα διαγράμματα.

Στο μεταξύ την ώρα που η απόδοση των ελληνικών τριετών ομολόγων, με λήξη τον Ιούλιο του 2017, έχει εκτοξευθεί στο 28,50%, το αντίστοιχο ομόλογο του EFSF (του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που είναι ο βασικός πιστωτής της Ελλάδας με ένα ποσό ύψους 141,9 δισ. ευρώ) διαπραγματεύεται με αρνητική απόδοση -0,1%, σύμφωνα με το Tradeweb, αναφέρει το Reuters.

Μάλιστα, το EFSF σχεδιάζει να τιμολογήσει τη νέα έκδοση 10ετούς ομολόγου με απόδοση 21 μονάδων βάσης (0,21 ποσοστιαίας μονάδας) χαμηλότερα από το μέσο επιτόκιο της αγοράς, παρά το ότι από την πορεία της διαπραγμάτευσης της Ελλάδας με τους πιστωτές της μπορεί να καθορισθεί, αν η χώρα θα χρεοκοπήσει ή όχι, προσθέτει το Reuters.

Ορισμένοι παράγοντες της αγοράς, ωστόσο, είναι λίγο πιο επιφυλακτικοί και δήλωσαν ότι μία χρεοκοπία της Ελλάδας θα οδηγούσε σε ανεξερεύνητο έδαφος όσον αφορά τον έλεγχο του συστήματος εγγυήσεων για την αποπληρωμή των ομολόγων που εκδίδει το EFSF, αν και αυτό μοιάζει πολύ στέρεο στα χαρτιά.

"Κοιτάζοντας στα έγγραφα και τη διάρθρωση των εγγυήσεων του EFSF, όλα φαίνεται να είναι εντάξει για τους επενδυτές, αλλά μία ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας σημαίνει ότι είμαστε σε κάποιο βαθμό σε μη ελεγχόμενο έδαφος.", δήλωσε αναλυτής της Citigroup.