Νετανιάχου κατά Στάρμερ: "Η αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους επιβραβεύει τη Χαμάς"
"Πολιτική κατευνασμού απέναντι σε τζιχαντιστές τρομοκράτες"
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου κατηγορεί τον Κιρ Στάρμερ ότι με την πρόταση αναγνώρισης παλαιστινιακού κράτους επιβραβεύει τη Χαμάς, με το Λονδίνο να ετοιμάζει σχέδιο ειρήνευσης για τη Γάζα

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά του Βρετανού ομολόγου του Κιρ Στάρμερ για το σχέδιο αναγνώρισης παλαιστινιακού κράτους, υποστηρίζοντας ότι με αυτό «ο Στάρμερ επιβραβεύει την τερατώδη τρομοκρατία της Χαμάς και τιμωρεί τα θύματά της». Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ προειδοποίησε ότι «ένα τζιχαντιστικό κράτος στα σύνορα του Ισραήλ σήμερα θα απειλήσει τη Βρετανία αύριο». Ο Νετανιάχου σημείωσε ότι η πολιτική κατευνασμού απέναντι σε τζιχαντιστές τρομοκράτες έχει αποδειχθεί αποτυχημένη, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι το βρετανικό σχέδιο θα έχει την ίδια τύχη.
Νωρίτερα σήμερα, ο βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ παρουσίασε στους υπουργούς του ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ειρήνευσης για τη Γάζα, το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει πως αν το Ισραήλ δεν συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός, το Ηνωμένο Βασίλειο θα αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο προβλέπει επίσης άμεση ενίσχυση της ανθρωπιστικής βοήθειας, αποκλεισμό της Χαμάς από κάθε μορφής διακυβέρνηση, καθώς και έμπρακτη στήριξη μιας διεθνώς εγγυημένης ειρηνευτικής συμφωνίας.
Την περασμένη Πέμπτη, ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προανήγγειλε πως η χώρα του θα αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών τον Σεπτέμβριο. Με την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους, η Γαλλία αποσκοπεί στο «να συμβάλει αποφασιστικά στην ειρήνευση στη Μέση Ανατολή» και «θα κινητοποιήσει όλους τους διεθνείς εταίρους της που επιθυμούν να συμμετάσχουν» σε αυτήν την προσπάθεια, έγραψε ο Μακρόν σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς.
Το σχέδιο Στάρμερ για τη Γάζα που εξόργισε τον Νετανιάχου
Νωρίτερα σήμερα, ο βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ παρουσίασε στους υπουργούς του ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ειρήνευσης για τη Γάζα, το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει πως αν το Ισραήλ δεν συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός, το Ηνωμένο Βασίλειο θα αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο προβλέπει επίσης άμεση ενίσχυση της ανθρωπιστικής βοήθειας, αποκλεισμό της Χαμάς από κάθε μορφής διακυβέρνηση, καθώς και έμπρακτη στήριξη μιας διεθνώς εγγυημένης ειρηνευτικής συμφωνίας.Την περασμένη Πέμπτη, ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προανήγγειλε πως η χώρα του θα αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών τον Σεπτέμβριο. Με την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους, η Γαλλία αποσκοπεί στο «να συμβάλει αποφασιστικά στην ειρήνευση στη Μέση Ανατολή» και «θα κινητοποιήσει όλους τους διεθνείς εταίρους της που επιθυμούν να συμμετάσχουν» σε αυτήν την προσπάθεια, έγραψε ο Μακρόν σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς.