Πάνω από 200 κροκόδειλοι του Νείλου σφαγιάστηκαν -επειδή αποτελούσαν «κίνδυνο»- σε μια φάρμα που βρίσκεται σε έναν ισραηλινό οικισμό στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ανακοίνωσε χθες η Πολιτική Διοίκηση του Ισραήλ. Η σκληρή αυτή πρακτική, καταγγέλθηκε από τον ιδιοκτήτη του αγροκτήματος και από οργανώσεις προάσπισης δικαιωμάτων των ζώων.

Διαβάστε: Ισραήλ: Γιατί η Θάλασσα της Γαλιλαίας "βάφτηκε" κόκκινη - Δείτε φωτογραφίες και βίντεο

Συγκεκριμένα, η ισραηλινή υπηρεσία άμυνα «Cogat» που διαχειρίζεται πολιτικές υποθέσεις στη Δυτική Όχθη δήλωσε ότι οι κροκόδειλοι «φυλάσσονταν σε ένα εγκαταλελειμμένο περιφραγμένο χώρο, σε άθλιες συνθήκες που συνιστούσαν κακοποίηση ζώου, με ανεπαρκή πρόσβαση σε τροφή, κάτι που τους είχε οδηγήσει σε κανιβαλισμό». Να σημειωθεί ότι η Δυτική Όχθη κατέχεται από το Ισραήλ από το 1967. Η Πολιτική Διοίκηση, χωρίς να αποσαφηνιστεί ο τρόπος θανάτωσης των ζώων, δήλωσε ότι η απόφαση λήφθηκε ύστερα από συζητήσεις με πραγματογνώμονες κτηνιάτρους, καθώς ο «πραγματικός κίνδυνος για τη ζωή των κατοίκων της περιοχής πρέπει να αντιμετωπιστεί αμέσως».

Η ΜΚΟ ζητά διεξαγωγή έρευνας: "Ήταν μια εκτέλεση"

Να σημειωθεί ότι, η φάρμα κροκοδείλων Petzael - που άνοιξε για τουρίστες τη δεκαετία του 1990 στην κοιλάδα του Ιορδάνη - μετατράπηκε σε εμπορική επιχείρηση αναπαραγωγής μετά από μια μείωση επισκεπτών που οφειλόταν στη Δεύτερη Ιντιφάντα. Το 2013, ένας νόμος που απαγόρευε την εκτροφή άγριων ζώων για τη μεταπώληση των δερμάτων τους οδήγησε στο κλείσιμο της φάρμας, η οποία στη συνέχεια εγκαταλείφθηκε.

Ο Γκαντί Μπιτάν, ιδιοκτήτης της φάρμας για πάνω από 30 χρόνια, δήλωσε στο ισραηλινό μέσο ενημέρωσης Ynet ότι δεν είχε λάβει ενημέρωση για τη σφαγή, η οποία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή. «Ήταν μια εκτέλεση, απλά και ξάστερα», κατήγγειλε, τονίζοντας ότι κατά τη διάρκεια της επιχείρησης οι αρχές κατέσχεσαν το κινητό τηλέφωνο του εργαζομένου που βρισκόταν εκείνη τη στιγμή στο χώρο της φάρμας. «Αυτά τα ζώα ήταν υγιή, καλοταϊσμένα και δεν είχαν αναφερθεί ποτέ σοβαρά ατυχήματα στη φάρμα», διαβεβαίωσε.

Παράλληλα, η ισραηλινή ΜΚΟ Let the Animals Live κατήγγειλε ότι: «Αυτή η πράξη αποτελεί μια σκληρή και αδικαιολόγητη σφαγή προστατευόμενων ζώων», επισημαίνοντας ότι το Ισραήλ έχει υπογράψει τη Σύμβαση για το Διεθνές Εμπόριο των Απειλούμενων με Εξαφάνιση ειδών της άγριας πανίδας και αυτοφυούς χλωρίδας (Σύμβαση CITES). Η ΜΚΟ ζήτησε την άμεση διεξαγωγή έρευνας.

Τονίζεται ότι, σε βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα την άνοιξη έδειχναν Ισραηλινούς εφήβους να πετούν πέτρες σε κροκόδειλους στη φάρμα. Από το επίσημο κλείσιμό του, ορισμένοι από τους κροκόδειλους φέρεται να δραπέτευσαν πολλές φορές, προκαλώντας ανησυχία σε κατοίκους και επισκέπτες των γύρω φυσικών καταφυγίων.