Λούλα ντα Σίλβα: "Δεν θα ταπεινωθώ καλώντας τον Τραμπ για τους δασμούς"
Βραζιλία και ΗΠΑ σε ένταση
Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λούλα ντα Σίλβα απορρίπτει άμεσες συνομιλίες με τον Ντόναλντ Τραμπ μετά την επιβολή υψηλών δασμών από τις ΗΠΑ, καταγγέλλοντας προσπάθεια εξαναγκασμού και πολιτικές παρεμβάσεις

Σε μια αιχμηρή δήλωση μετά την επιβολή υψηλών δασμών από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, σημείωσε σε συνέντευξή του στο Reuters πως δεν βλέπει περιθώρια για άμεσες συνομιλίες με τον Ντόναλντ Τραμπ, καθώς θεωρεί πως θα καταλήξουν σε «ταπείνωση» για τον ίδιο. Παρά την ένταση, ξεκαθάρισε πως η κυβέρνησή του δεν θα απαντήσει με αντίποινα, όπως η επιβολή αντίστοιχων δασμών, όμως θα συνεχίσει τις επαφές σε επίπεδο υπουργών και εξετάζει μέτρα για την ενίσχυση της εγχώριας οικονομίας ώστε να περιοριστούν οι συνέπειες των αμερικανικών περιορισμών. «Την ημέρα που η διαίσθησή μου θα μου πει ότι ο Τραμπ είναι έτοιμος να μιλήσει, δεν θα διστάσω να τον καλέσω», δήλωσε ο Λούλα.
Παράλληλα, ο Βραζιλιάνος πρόεδρος έκανε λόγο για τη χειρότερη φάση στις σχέσεις ΗΠΑ - Βραζιλίας εδώ και δύο αιώνες, τονίζοντας ότι ο Τραμπ συνέδεσε δημόσια την άρση των δασμών με την παύση της δίωξης του πρώην προέδρου Ζαΐρ Μπολσονάρου, ο οποίος δικάζεται για την απόπειρα ανατροπής του εκλογικού αποτελέσματος το 2022. Υπογράμμισε πως το Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας «δεν ενδιαφέρεται και δεν πρέπει να ενδιαφέρεται για το τι λέει ο Τραμπ», προσθέτοντας πως ο Μπολσονάρου «πρέπει να δικαστεί και για το γεγονός ότι προκάλεσε την αμερικανική παρέμβαση», αποκαλώντας τον μάλιστα «προδότη της πατρίδας».
«Αλλά τώρα δεν πρόκειται για μια μικρή παρέμβαση. Είναι ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών που πιστεύει ότι μπορεί να υπαγορεύει κανόνες σε μια κυρίαρχη χώρα όπως η Βραζιλία. Είναι απαράδεκτο».
Λούλα: "Ο Μπολσονάρου πρέπει να δικαστεί και για το γεγονός ότι προκάλεσε την αμερικανική παρέμβαση"
Παράλληλα, ο Βραζιλιάνος πρόεδρος έκανε λόγο για τη χειρότερη φάση στις σχέσεις ΗΠΑ - Βραζιλίας εδώ και δύο αιώνες, τονίζοντας ότι ο Τραμπ συνέδεσε δημόσια την άρση των δασμών με την παύση της δίωξης του πρώην προέδρου Ζαΐρ Μπολσονάρου, ο οποίος δικάζεται για την απόπειρα ανατροπής του εκλογικού αποτελέσματος το 2022. Υπογράμμισε πως το Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας «δεν ενδιαφέρεται και δεν πρέπει να ενδιαφέρεται για το τι λέει ο Τραμπ», προσθέτοντας πως ο Μπολσονάρου «πρέπει να δικαστεί και για το γεγονός ότι προκάλεσε την αμερικανική παρέμβαση», αποκαλώντας τον μάλιστα «προδότη της πατρίδας».«Αλλά τώρα δεν πρόκειται για μια μικρή παρέμβαση. Είναι ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών που πιστεύει ότι μπορεί να υπαγορεύει κανόνες σε μια κυρίαρχη χώρα όπως η Βραζιλία. Είναι απαράδεκτο».