Τον περιορισμό των επικρίσεων προς τις αρχές του Ελ Σαλβαδόρ, του Ισραήλ και της Ρωσίας σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων σχεδιάζει η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με προσχέδια της ετήσιας έκθεσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που αποκάλυψε η Washington Post. Ταυτόχρονα, αξιωματούχος ανέφερε πως πιθανόν να ενισχυθούν οι επικρίσεις προς ευρωπαϊκές χώρες.

Τα προσχέδια της φετινής έκθεσης είναι πολύ πιο συνοπτικά σε σύγκριση με αυτά που δημοσιοποιούνταν επί της κυβέρνησης του προηγούμενου προέδρου, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος ανήκει στο Δημοκρατικό Κόμμα. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το οποίο δεν απάντησε άμεσα στο αίτημα σχολιασμού από το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς την Τετάρτη (6/8), δεν έχει ακόμα δημοσιεύσει την φετινή έκθεση, η οποία παραδοσιακά αναφέρεται στις εξελίξεις της προηγούμενης χρονιάς. Μάλιστα, η ετήσια αυτή έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών δίνεται στη δημοσιότητα γύρω στους μήνες Μάρτιο ή Απρίλιο.

Διαβάστε: ΗΠΑ: Σε ισχύ οι νέοι δασμοί, μέτρα-σοκ σε δεκάδες οικονομίες

ΗΠΑ: Αμβλύνονται οι επικρίσεις σε Ελ Σαλβαδόρ, Ισραήλ και Ρωσία - Ενισχύονται οι ανησυχίες για την "ελευθερία λόγου" στην Ευρώπη

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά αξιωματούχος του υπουργείου των ΗΠΑ: «Η έκθεση για τα ανθρώπινα δικαιώματα το 2024 αναδιαρθρώνεται κατά τρόπο που αφαιρεί επαναλήψεις, αυξάνει το πόσο αναγνώσιμη είναι και ανταποκρίνεται περισσότερο στις εντολές του Κογκρέσου με βάση τις οποίες συντάσσεται. Σκοπός της, δεν είναι να καταγράψει κάθε παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έγινε σε κάθε χώρα αλλά να παρουσιάζει ευρεία εικόνα για τις συνθήκες ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα σε κάθε χώρα».

Έπειτα, πρόσθεσε: «Νομίζω πως η προηγούμενη κυβέρνηση δεν επικεντρωνόταν στην ελευθερία της έκφρασης σε συμμάχους και εταίρους μας» ωστόσο «εμείς δεν διστάζουμε να το κάνουμε», είπε ο ίδιος αξιωματούχος, που εκφράστηκε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί».

"Η ελευθερία της έκφρασης είναι ζήτημα στο οποίο καταγράφεται οπισθοδρόμηση"

Η κυβέρνηση Τραμπ εννοεί να έχει «ειλικρινείς συζητήσεις» για «αυτές που θεωρούμε περιπτώσεις λογοκρισίας ή διακριτικής μεταχείρισης ορισμένων φωνών, είτε πολιτικών ή θρησκευτικών». Δεν ανέφερε συγκεκριμένα παραδείγματα, ούτε συγκεκριμένες χώρες — όμως σημείωσε πως ο αμερικανός αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς υπερασπίστηκε την υπόθεση αυτή στην Ευρώπη επιμένοντας πως σκοπός είναι να γίνουν «συζητήσεις» με συμμάχους της Ουάσιγκτον παρότι μπορεί να είναι «δύσκολες». «Νομίζω πως η ελευθερία της έκφρασης είναι ζήτημα στο οποίο αληθινά καταγράφεται οπισθοδρόμηση σε ορισμένες χώρες», επέμεινε.

Αντιδράσεις στην Ευρώπη για δηλώσεις Βανς

Ο αμερικανός αντιπρόεδρος Βανς είχε προκαλέσει κατάπληξη στην Ευρώπη, και ειδικά στη Γερμανία, τον Φεβρουάριο, όταν υποστήριξε σε ομιλία του στο Μόναχο πως η ελευθερία της έκφρασης «υποχωρεί» στην Ευρώπη, απηχώντας απόψεις κομμάτων όπως η AfD (Εναλλακτική για τη Γερμανία), που πρόσφατα χαρακτηρίστηκε από τη γερμανική υπηρεσία πληροφοριών «εξτρεμιστική δεξιά».

Πολιτικοί των δημοκρατικών δεν κρύβουν εξάλλου την ανησυχία τους πως η έκθεση για το ζήτημα θα αντανακλά τις προτεραιότητες του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος μετά την επιστροφή του στην εξουσία τον Ιανουάριο προώθησε με ταχείς ρυθμούς στην αναίρεση διαφόρων πολιτικών προώθησης της διαφορετικότητας — φυλετικής, εθνικής, σεξουαλικής.

Ο δημοκρατικός γερουσιαστής Κρις Βαν Χόλεν εκτίμησε πως η «πολιτικοποίηση» των εκθέσεων αυτών θα θέσει σε κίνδυνο «τους σκοπούς τους» και θα «μειώσει την ίδια την αξιοπιστία» του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.