Καθώς το σχέδιο Νετανιάχου για πλήρη κατάληψη της Γάζας εγκίθηκε κατόπιν δεκάωρης συνεδρίας, κορυφαίοι Ισραηλινοί αξιωματούχοι προειδοποιούν για δυσοίωνες προοπτικές και σοβαρές προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν οι δυνάμεις στο πεδίο. Ειδικότερα, ο Ντορόν Κεμπέλ, πρώην αναπληρωτής διοικητής της μονάδας ειδικών επιχειρήσεων των IDF Sayeret Matkal, αναφέρθηκε για το πώς θα μπορούσαν να μοιάζουν οι επεκτεινόμενες στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα, μιλώντας στο Newsday του BBC. 

Διαβάστε: Τι προβλέπει το σχέδιο Νετανιάχου για πλήρη κατάληψη της Γάζας: Εγκρίθηκε μετά από συνεδρίαση 10 ωρών

Ισραηλ: "Όλοι θα βρεθούν στη κρεατομηχανή" - Τι αναφέρει πρώην διοικητής των IDF για το σχέδιο πλήρους κατάληψης της Γάζας

Ειδικότερα, ο πρώην αναπληρωτής διοικητής της μονάδας ειδικών επιχειρήσεων των IDF ανέφερε ότι ο ισραηλινός στρατός θα ήθελε οι δικές του δυνάμεις να υποστούν όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες, κάτι που θα μπορούσε να σημαίνει ότι θα κινούνται αργά στην περιοχή, και ότι πιθανότατα θα ζητήσουν από τους πολίτες να εγκαταλείψουν την περιοχή προκειμένου να βλάψουν όσο το δυνατόν λιγότερους ανθρώπους.

«Νομίζω ότι αυτή η κίνηση είναι κακά νέα βραχυπρόθεσμα για όλους στο πεδίο... μαχητές των IDF, ομήρους, Παλαιστίνιους και Χαμάς», είπε. «Όλοι θα βρεθούν σε αυτόν τον κρεατομηχανή, και θα είναι τρομερά τραγικό για όλους τους εμπλεκόμενους βραχυπρόθεσμα».

Το σχέδιο Νετανιάχου για πλήρη κατάληψη της Γάζας: Τι προβλέπει

Με βάση τη σχετική ανακοίνωση, προβλέπεται η κατάληψη της πόλης της Γάζας (βόρεια) και η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στον άμαχο πληθυσμό «εκτός των ζωνών μάχης». Η έγκριση του σχεδίου έγινε μετά από συνεδρίαση διάρκειας δέκα και πλέον ωρών, που ολοκληρώθηκε σήμερα νωρίς το πρωί.

Η ίδια πηγή αναφέρει ότι, το σχέδιο που εγκρίθηκε προβλέπει:

«τον αφοπλισμό της Χαμάς»,
«την επιστροφή των ομήρων, τόσο όσων βρίσκονται στη ζωή όσο και αυτών που έχουν αποβιώσει»,
την «αποστρατιωτικοποίηση της Λωρίδας της Γάζας»
«τον έλεγχο ασφαλείας του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας», καθώς και
την «εγκαθίδρυση εναλλακτικής πολιτικής διοίκησης» που δεν θα ανήκει «ούτε στη Χαμάς ούτε στην Παλαιστινιακή Αρχή».


Ωστόσο, δεν ξεκαθαρίζεται αν σχεδιάζεται η επιβολή ισραηλινής κατοχής σε όλη τη Δυτική Όχθη, κάτι που ανήγγειλε ο Νετανιάχου χθες. Μιλώντας στο Fox News, ο ισραηλινός πρωθυπουργός τόνισε πως «για να εγγυηθούμε την ασφάλειά μας, έχουμε σκοπό να απαλείψουμε τη Χαμάς εκεί, να επιτρέψουμε στον πληθυσμό να είναι ελεύθερος και να περάσουμε (την εξουσία) σε πολιτική διακυβέρνηση που δεν θα είναι η Χαμάς και δεν θα είναι οποιοσδήποτε συνηγορεί υπέρ της καταστροφής του Ισραήλ. Αυτό θέλουμε να κάνουμε. Να απαλλάξουμε τους εαυτούς μας και να απελευθερώσουμε τον λαό της Γάζας από την απαίσια τρομοκρατία της Χαμάς».

Κατά εκτιμήσεις που μεταδίδει το Γερμανικό Πρακτορείο, ο στρατός του Ισραήλ ελέγχει το 75% του θυλάκου υπό πολιορκία, που έχει υποστεί πελώριες καταστροφές έπειτα από 23 μήνες πολέμου, με τον πληθυσμό να απειλείται από γενικευμένο λιμό, όπως προειδοποιεί ο ΟΗΕ. Δημοσιεύματα του Τύπου του Ισραήλ αναφέρουν ότι η επιβολή πλήρους κατοχής στη Λωρίδα της Γάζας θα απαιτούσε επιχειρήσεις εξάμηνης διάρκειας.