Συνάντηση Τραμπ με Πούτιν στην Αλάσκα... της Ρωσίας: Το κρίσιμο δίλεπτο, η πίεση για "ανταλλαγή" εδαφών και το "αίτημα" της ΕΕ για "διατλαντική ενότητα"
Γεωπολιτική "σκακιέρα"
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δηλώνει ότι απαιτείται αμοιβαία παραχώρηση εδαφών για τον τερματισμό του πολέμου πριν τη συνάντηση με Πούτιν στην Αλάσκα

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε σήμερα ότι τόσο η Ουκρανία όσο και η Ρωσία θα χρειαστεί να προβούν σε εδαφικές παραχωρήσεις προκειμένου να επιτευχθεί η λήξη των εχθροπραξιών. Η δήλωση αυτή έγινε ενόψει της προγραμματισμένης συνάντησης με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν στην Αλάσκα, η οποία στοχεύει στην αξιολόγηση των προοπτικών για μια ειρηνευτική συμφωνία.
"Θα απευθυνθώ στον Βλαντίμιρ Πούτιν και θα του δηλώσω κατηγορηματικά ότι πρέπει να σταματήσει αυτόν τον πόλεμο", ανέφερε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους, εκφράζοντας την ελπίδα για μια "εποικοδομητική" συζήτηση.
«Ξέρετε, θα δω τον Πούτιν. Θα πάω στη Ρωσία την Παρασκευή», δήλωσε για να διορθώσει αργότερα με τη φράση: «Πηγαίνουμε στη Ρωσία. Αυτό θα είναι κάτι πολύ σημαντικό».
«Νόμιζα ότι ήταν πολύ σεβαστό το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας έρχεται στη χώρα μας, σε αντίθεση με το να πηγαίνουμε εμείς στη χώρα του, ή ακόμα και σε ένα τρίτο, τρίτο μέρος», πρόσθεσε.
Ωστόσο, ο 79χρονος Ρεπουμπλικανός εξέφρασε απογοήτευση για τη στάση του Ζελένσκι σχετικά με την ανάγκη συνταγματικής έγκρισης για εδαφικές παραχωρήσεις. "Έλαβε εξουσιοδότηση να εισέλθει στον πόλεμο, αλλά χρειάζεται άδεια για ανταλλαγή εδαφών;" διερωτήθηκε ο Τραμπ.
Την ίδια στιγμή, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών απηύθυναν έκκληση για "διατλαντική ενότητα" στην προσπάθεια τερματισμού του πολέμου. Η Κάγια Κάλλας, επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, ανακοίνωσε ότι η Ένωση θα εργαστεί για:
Η σύνοδος θα επικεντρωθεί σε εναλλακτικές μεθόδους άσκησης πίεσης στη Ρωσία, ζητήματα σχετικά με τα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη, εγγυήσεις ασφαλείας για το Κίεβο και πιθανές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ρωσικός στρατός ελέγχει περίπου το 20% της ουκρανικής επικράτειας, γεγονός που καθιστά την ανταλλαγή εδαφών κρίσιμο στοιχείο κάθε μελλοντικής συμφωνίας.
Διερευνητική συνάντηση στην Αλάσκα
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στον Λευκό Οίκο, ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε την επικείμενη συνάντηση της Παρασκευής ως "διερευνητική συνάντηση" για να διαπιστωθεί η διάθεση του Πούτιν για συμφωνία. Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι θα κατανοήσει εντός δύο λεπτών εάν υπάρχουν προοπτικές προόδου."Θα απευθυνθώ στον Βλαντίμιρ Πούτιν και θα του δηλώσω κατηγορηματικά ότι πρέπει να σταματήσει αυτόν τον πόλεμο", ανέφερε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους, εκφράζοντας την ελπίδα για μια "εποικοδομητική" συζήτηση.
Η Αλάσκα της... Ρωσίας
Να σημειωθεί ότι ο Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για την ασφάλεια στην Ουάσινγκτον, έκανε λάθος δύο φορές λέγοντας ότι θα συναντούσε τον Ρώσο πρόεδρο στη Ρωσία και όχι στην Αλάσκα.«Ξέρετε, θα δω τον Πούτιν. Θα πάω στη Ρωσία την Παρασκευή», δήλωσε για να διορθώσει αργότερα με τη φράση: «Πηγαίνουμε στη Ρωσία. Αυτό θα είναι κάτι πολύ σημαντικό».
«Νόμιζα ότι ήταν πολύ σεβαστό το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας έρχεται στη χώρα μας, σε αντίθεση με το να πηγαίνουμε εμείς στη χώρα του, ή ακόμα και σε ένα τρίτο, τρίτο μέρος», πρόσθεσε.
Προοπτικές τριμερούς διαπραγμάτευσης
Ο Ντόναλντ Τραμπ αποκάλυψε ότι μελλοντική συνάντηση θα μπορούσε να περιλαμβάνει τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, διαμορφώνοντας έτσι μια τριμερή διαπραγμάτευση. Επιπλέον, δεσμεύτηκε να επικοινωνήσει άμεσα με τον Ζελένσκι και Ευρωπαίους ηγέτες μετά τις συνομιλίες του με τον Πούτιν.Ωστόσο, ο 79χρονος Ρεπουμπλικανός εξέφρασε απογοήτευση για τη στάση του Ζελένσκι σχετικά με την ανάγκη συνταγματικής έγκρισης για εδαφικές παραχωρήσεις. "Έλαβε εξουσιοδότηση να εισέλθει στον πόλεμο, αλλά χρειάζεται άδεια για ανταλλαγή εδαφών;" διερωτήθηκε ο Τραμπ.
Ρωσική στρατιωτική κινητικότητα και ευρωπαϊκές ανησυχίες
Παράλληλα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι προειδοποίησε ότι η Ρωσία πραγματοποιεί στρατιωτικές μετακινήσεις με σκοπό νέες επιθετικές επιχειρήσεις, γεγονός που υποδηλώνει έλλειψη πρόθεσης για τερματισμό των εχθροπραξιών. "Αντίθετα, αναδιατάσσουν τις δυνάμεις τους για να εξαπολύσουν νέες επιθέσεις", δήλωσε στο βραδινό του διάγγελμα.Την ίδια στιγμή, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών απηύθυναν έκκληση για "διατλαντική ενότητα" στην προσπάθεια τερματισμού του πολέμου. Η Κάγια Κάλλας, επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, ανακοίνωσε ότι η Ένωση θα εργαστεί για:
- Επιβολή περισσότερων κυρώσεων κατά της Ρωσίας
- Ενίσχυση της στρατιωτικής υποστήριξης προς την Ουκρανία
- Επιτάχυνση της διαδικασίας ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ
Έκτακτη διαδικτυακή σύνοδος κορυφής
Ο Ντόναλντ Τραμπ θα συμμετάσχει σε έκτακτη διαδικτυακή σύνοδο κορυφής την Τετάρτη με Ευρωπαίους ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του Ζελένσκι. Η τηλεδιάσκεψη, που διοργανώνεται από τον Γερμανό καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς, προηγείται της συνάντησης στην Αλάσκα.Transatlantic unity, support to Ukraine and pressure on Russia is how we will end this war and prevent future Russian aggression in Europe.
— Kaja Kallas (@kajakallas) August 11, 2025
Η σύνοδος θα επικεντρωθεί σε εναλλακτικές μεθόδους άσκησης πίεσης στη Ρωσία, ζητήματα σχετικά με τα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη, εγγυήσεις ασφαλείας για το Κίεβο και πιθανές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ρωσικός στρατός ελέγχει περίπου το 20% της ουκρανικής επικράτειας, γεγονός που καθιστά την ανταλλαγή εδαφών κρίσιμο στοιχείο κάθε μελλοντικής συμφωνίας.