Παγκόσμιο σοκ: Υγρός τάφος για 700 μετανάστες η Μεσόγειος
Τους είχαν κλειδωμένους στο αμπάρι
Συγκλονίζει η ανείπωτη τραγωδία στη Μεσόγειο, όπου πάνω από 700 μετανάστες από τη Λιβύη πνίγηκαν όταν το αλιευτικό που τους μετέφερε βυθίστηκε.
Κορυφαίοι αξιωματούχοι της Ε.Ε. με επικεφαλής τον Ιταλό Πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, ζήτησαν έκτακτη σύνοδο κορυφής εντός της εβδομάδας. Ωστόσο προς το παρόν ορίστηκε έκτακτη σύνοδος για αύριο Δευτέρα μόνο σε επίπεδο υπουργός Εσωτερικών και Εξωτερικών της Ε.Ε.
Ο Ελληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ιταλό ομόλογό του Ματέο Ρέντσι. Αφού εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για το θάνατο των εκατοντάδων προσφύγων και μεταναστών στο νέο ναυάγιο στη Μεσόγειο, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι θα υποστηρίξει την πρόταση Ρέντσι για σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για το μεταναστευτικό.
Ο κ. Ρέντσι περιέγραψε στον κ. Τσίπρα την κατάσταση που επικρατεί κατά τη διάρκεια των ερευνών διάσωσης.
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός του είπε ότι θα πρέπει να διεκδικήσουμε την αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ότι δεν είναι δυνατόν οι χώρες μας να μετατραπούν σε αποθήκες ψυχών και οι θάλασσές μας σε αποθήκες νεκρών. Υπάρχει ανάγκη, του τόνισε χαρακτηριστικά, για συντονισμό των προτάσεων των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου.
Τσίπρας: Να σταματήσει η Μεσόγειος να είναι υγρό νεκροταφείο
Το μήνυμα ότι πρέπει να σταματήσει η Μεσόγειος να είναι μια θάλασσα-νεκροταφείο έστειλε μέσα από δήλωσή του πρωθυπουργός, ο οποίος έκανε λόγο για άμεση διαμόρφωση ενός συνεκτικού σχέδιο αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης με την οποία έρχονται αντιμέτωποι οι χώρες του Νότου.
Οπως εξήγησε ο Αλέξης Τσίπρας το σχέδιο, πρέπει να κινηθεί σε τρία επίπεδα:
Αναβάθμιση των δομών διαχείρισης της μετανάστευσης και της έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο,
Στήριξη των ευρωπαϊκών μεσογειακών χωρών που υποδέχονται έναν κύμα μεταναστών και προσφύγων πολύ μεγαλύτερο από τις δυνατότητες τους, με δίκαιη κατανομή των βαρών σε επίπεδο οικονομικής βοήθειας και φιλοξενίας
Ανάληψη διπλωματικών πρωτοβουλιών για ειρηνική επίλυση των συγκρούσεων στη Συρία, στο Ιράκ και στη Λιβύη, καθώς και για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του Τζιχαντισμού.
Παράλληλα, επανήλθε στην πρόταση που είχε υποβάλει για σύγκληση Διάσκεψης των ηγετών των Μεσογειακών χωρών της ΕΕ, προκειμένου οι χώρες που επηρεάζονται πιο άμεσα από αυτό το φαινόμενο να συντονιστούν καλύτερα για την ανάδειξή του σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Εξάλλου, οι τελευταίες δραματικές εξελίξεις, αλλά και γενικότερα η ελληνική πολιτική στο πρόβλημα των μεταναστευτικών - προσφυγικών ροών θα τεθούν προς συζήτηση κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αύριο το πρωί. Κύκλοι του Μαξίμου επεσήμαιναν ότι το πρόβλημα είναι συνολικό της Ε.Ε. και όχι της Ελλάδας, όπως υποστηρίζουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, επεξεργάζεται τον δικό της οδικό χάρτη, τον οποίο θα συζητήσει με τους εταίρους, ενώ τόσο η Ιταλία, όσο και η Ισπανία, η Κύπρος και η Μάλτα έχουν τους ίδιους προβληματισμούς.
Στη Ρώμη ο Αβραμόπουλος την Πέμπτη
Υπό το φως των νεών τραγικών εξελίξεων, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος αναμένεται να επισκεφθεί τη Ρώμη για συνομιλίες με την ιταλική κυβέρνηση, μετά το νέο τραγικό ναυάγιο που έλαβε χώρα τη χθεσινή νύκτα στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης.
Σε δήλωσή του, ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε: «Η τραγωδία στη Μεσόγειο είναι μια σκληρή υπενθύμιση ότι πρέπει να λάβουμε τολμηρές δράσεις για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης μεταναστευτικής κρίσης». Οπως ανακοίνωσε, αύριο Δευτέρα, θα μεταβεί στο Λουξεμβούργο για να συμμετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, που θα συζητήσει εκτάκτως τη μετανάστευση, υπό το φως των πρόσφατων γεγονότων. Ο επίτροπος ανέβαλε την επίσκεψή του στη Θέουτα και τη Μελίγια.
Για τη νέα αυτή τραγωδία συνομίλησαν τηλεφωνικά ο κ. Αβραμόπουλος και ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο.
Η πάγια θέση της ιταλικής κυβέρνησης είναι ότι η ΕΕ πρέπει να δραστηριοποιηθεί άμεσα με περισσότερα μέσα, πολιτικά και οικονομικά, για τη συνολική αντιμετώπιση των κυμάτων μεταναστών που φθάνουν διαρκώς στις ακτές της μεσογειακής Ευρώπης.