Θετικό και άκρως φιλικό ήταν το κλίμα στον Λευκό Οίκο κατά την έναρξη της κρίσιμης συνάντησης του Ντόναλντ Τραμπ με τους Ευρωπαίους ηγέτες και τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Στη συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο συμμετέχουν η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ, ο Φινλανδός πρόεδρος Αλεξάντερ Στουμπ, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε.

Διαβάστε: Live: "Πιθανή η τριμερής με Πούτιν, θα καταλήξουμε σήμερα σε μια απόφαση", το μήνυμα Τραμπ -Ξεκίνησε η συνάντηση με τους Ευρωπαίους ηγέτες, ολόκληρωθηκε το τετ α τετ με Ζελένσκι

Όπως μεταδίδει το Associated Press ο Τραμπ έδειξε τους Ευρωπαίους ηγέτες έναν πίνακα που τον απεικονίζει να υψώνει τη γροθιά του λίγα δευτερόλεπτα μετά την απόπειρα δολοφονίας κατά τη διάρκεια της περσινής προεκλογικής του εκστρατείας. «Δεν ήταν καλή μέρα. Ούτε σπουδαία μέρα. Βλέπετε την εικόνα;», είπε χαρακτηριστικά ο Αμεριανός πρόεδρος.

Τα εγκώμια του Τραμπ για τους Ευρωπαίους

Ο Τραμπ μίλησε με θερμά λόγια μπροστά στις κάμερες για τους Ευρωπαίους ηγέτες.

Αποκάλεσε τον Στάρμερ «φίλο μου» και είπε ότι του άρεσε ο Μακρόν «από την πρώτη μέρα». Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι ο Μερτς είναι «πολύ δυνατός ηγέτης» και σχολίασε: «Θέλω κι εγώ να μαυρίσω έτσι». Επιπλέον, επαίνεσε την εμφάνιση του Στουμπ με την ατάκα «φαίνεσαι καλύτερος από ποτέ» και έπλεξε το εγκώμιο της Τζόρτζια Μελόνι, την οποία χαρακτήρισε «έμπειρο πολιτικό».

"Ο Πούτιν αποδέχεται τις εγγυήσεις ασφάλειας"

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε επίσης ότι είναι εφικτή η επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία, κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τους Ευρωπαίους ηγέτες. Επίσης τόνισε ότι ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, αποδέχεται τις εγγυήσεις ασφάλειας για την Ουκρανία.

«Ο Πρόεδρος Πούτιν είναι διατεθειμένος να δεχτεί τις εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία και αυτό είναι ένα από τα βασικά σημεία που πρέπει να εξετάσουμε. Και ακριβώς αυτό είναι το θέμα που θα συζητήσουμε εδώ», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Στη συνέχεια, πρόσθεσε ότι «θα πρέπει να συζητήσουμε τις πιθανές ανταλλαγές εδαφών λαμβάνοντας υπόψη τα υφιστάμενα μέτωπα», λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «οι γραμμές του πολέμου είναι πάρα πολύ προφανείς και πάρα πολύ θλιβερές».