Μαδούρο σε Τραμπ: Φτάνει πια με τις απειλές σας, η Βενεζουέλα σάς απορρίπτει, θέλουμε ειρήνη
Στα άκρα ξανά η κόντρα
Ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγορεί τον Νικολάς Μαδούρο για διακίνηση ναρκωτικών

Η αντιπαράθεση ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και τον Νικολάς Μαδούρο, που ποτέ δεν είχαν καλές σχέσεις, έχει περάσει σε άλλο επίπεδο. Ο Αμερικανός πρόεδρος κατηγορεί τον ομόλογό του από τη Βενεζουέλα για διακίνηση ναρκωτικών, υποστηρίζοντας ότι αυτός ήταν και ο λόγος για τη διαταγή ανάπτυξης του αμερικανικού στόλου ανοικτά των ακτών της χώρας. Από την πλευρά του ο Μαδούρο ανταπάντησε, επιστρατεύοντας την εθνοφρουρά.
Διαβάστε: Βενεζουέλα: Ο Μαδούρο καλεί τον λαό σε κινητοποίηση ενάντια στις "απειλές" των ΗΠΑ
Νικολάς Μαδούρο: Έκρινα αναγκαίο και σκόπιμο το Σάββατο και την Κυριακή να οργανώσουμε μεγάλες κινητοποιήσεις
«Έκρινα αναγκαίο και σκόπιμο το Σάββατο και την Κυριακή να οργανώσουμε μεγάλες κινητοποιήσεις (…) για να πούμε στον ιμπεριαλισμό: Φτάνει πια με τις απειλές σας! Η Βενεζουέλα σάς απορρίπτει, η Βενεζουέλα θέλει ειρήνη», ανέφερε ο Μαδούρο, μιλώντας σε τελετή κατά τη διάρκεια της οποίας παρασημοφόρησε εθνοφρουρούς.
Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε πριν από μερικές μέρες επιχείρηση κατά της «διακίνησης ναρκωτικών» στην Καραϊβική, με τη συμμετοχή ναυτικών, αεροπορικών και χερσαίων δυνάμεων. Σύμφωνα με πηγές στην αμερικανική κυβέρνηση, θα αναπτυχθούν ανοικτά της Βενεζουέλας τρία ελικοπτεροφόρα αποβατικά, τρία αντιτορπιλικά εφοδιασμένα με πυραύλους και το σύστημα Aegis, τουλάχιστον ένα υποβρύχιο και άλλοι πόροι.
Ο Νικολάς Μαδούρο ως απάντηση ενεργοποίησε ειδικό σχέδιο που προβλέπει την ανάπτυξη 4,5 εκατομμυρίων εθνοφρουρών σε όλη την επικράτεια της Βενεζουέλας. Το σώμα αυτό, που επισήμως έχει 5 εκατομμύρια μέλη –αν και ειδικοί εκτιμούν πως είναι λιγότερα–, αποτελείται από πολίτες και υποστηρικτές της ιδεολογίας του πρώην προέδρου Ούγο Τσάβες, του οποίου ο Μαδούρο παρουσιάζεται ως πολιτικός κληρονόμος.
Ακόμη, ο Μαδούρο ανακοίνωσε συνεδρίαση με όλους τους φορείς του συστήματος «εθνικής άμυνας» για να «προσαρμοστούν» επιχειρησιακά σχέδια. Κατά δημοσιεύματα του Τύπου στις ΗΠΑ, η κυβέρνηση Τραμπ σκοπεύει να στείλει κάπου 4.000 πεζοναύτες στην περιοχή.
Η Ουάσινγκτον, ωστόσο, που δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμα των δύο τελευταίων προεδρικών εκλογών στη Βενεζουέλα, στις οποίες επανεξελέγη ο Μαδούρο, τον κατηγορεί πως είναι επικεφαλής αυτού που αποκαλεί Cártel de los Soles («καρτέλ των ήλιων»), που περιγράφει ως εγκληματική οργάνωση στην οποία εμπλέκονται επίσης στελέχη της κυβέρνησής του και του στρατού.
Πάντως, το Καράκας λέει πως δεν υπάρχει καμία τέτοια οργάνωση.