Αντιδράσεις έχει προκαλέσει τις τελευταίες ώρες στις ΗΠΑ το "μήνυμα" του Ντόναλντ Τραμπ ότι «το Σικάγο μπορεί να καθαριστεί από τους εγκληματίες και τους αστέγους μόνο με τη συμβολή του αμερικανικού στρατού». Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε σε δημοσιογράφους, ότι ο στρατός μπορεί να αναπτυχθεί στο Σικάγο και είναι έτοιμος να πάει οπουδήποτε την τελευταία στιγμή για να καταπολεμήσει το έγκλημα.

Διαβάστε: Τραμπ: Ο Πούτιν είναι απρόθυμος να συναντήσει τον Ζελένσκι επειδή δεν τον συμπαθεί

«Μπορούμε να πάμε οπουδήποτε έπειτα από προειδοποίηση μικρότερη των 24 ωρών», δήλωσε, όταν ερωτήθηκε εάν το Πεντάγωνο προετοιμάζεται για ανάπτυξη δυνάμεων στο Σικάγο. Σύμφωνα με τον Ντόναλντ Τραμπ, το Σικάγο χρειάζεται ομοσπονδιακή βοήθεια για να εκκαθαρίσει την πόλη, ωστόσο δεν ανακοίνωσε καμία απόφαση. Μεταξύ άλλων ο Τραμπ σημείωσε: «Χρειάζονται βοήθεια. Μπορεί να περιμένουμε. Μπορεί ναι μπορεί όχι, ίσως απλά να πρέπει να πάμε και να το κάνουμε, που πιθανόν είναι αυτό που πρέπει να κάνουμε».

Αντιδράσεις στο Σικάγο

Ο κυβερνήτης του Ιλινόις, Τζέι Μπι Πρίτζκερ, αναμένεται να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου μαζί με τον γενικό εισαγγελέα της πολιτείας, Κουάμε Ραούλ για να αντιταχθεί επίσημα σε οποιαδήποτε ανάπτυξη ομοσπονδιακών στρατευμάτων στην πόλη. Ο δήμαρχος του Σικάγο, Μπράντον Τζόνσον, δήλωσε ότι η στοχοποίηση της πόλης ήταν «η πιο κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματός μας στον 21ο αιώνα» και υποσχέθηκε δικαστικές μάχες εάν φτάσουν στρατεύματα. Ο Τζόνσον είπε επίσης ότι το γραφείο του δεν έλαβε καμία άμεση επικοινωνία από τον Λευκό Οίκο σχετικά με τα αναφερόμενα σχέδια.