Οι επιπρόσθετοι τελωνειακοί δασμοί που επιβάλλουν οι ΗΠΑ σε προϊόντα προέλευσης από την Ινδία, οι οποίοι ανέρχονταν σε 25% στις αρχές του τρέχοντος μήνα, αυξήθηκαν σήμερα στο 50%. Η απόφαση αυτή, που χαρακτηρίζεται τιμωρητική, προέρχεται από την κυβέρνηση του Ρεπουμπλικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και στρέφεται κατά της κυβέρνησης του Ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι, λόγω της συνεχιζόμενης αγοράς ρωσικού πετρελαίου από την Ινδία.

Η Ινδία συγκαταλέγεται στους κυριότερους αγοραστές ρωσικού αργού, όπως και η Κίνα, με τον Αμερικανό πρόεδρο να κατηγορεί το Νέο Δελχί πως βοηθά έτσι τη Μόσχα να χρηματοδοτεί τον πόλεμο που διεξάγει στην Ουκρανία.

Οι νέοι δασμοί δεν αφορούν, πάντως, παρά μόνο μέρος των ινδικών αγαθών που εισάγονται στην αμερικανική αγορά, η εμβέλειά τους είναι –συγκριτικά– περιορισμένη.