Η Τουρκία εμπόδισε σήμερα τον πολιτικό ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας Μίλοραντ Ντόντικ να μεταβεί στην Αρμενία για να παραστεί στις τελετές για τα εκατό χρόνια από την αρμενική γενοκτονία, απαγορεύοντας στο αεροπλάνο του να πετάξει πάνω από την τουρκική επικράτεια.

"Μολονότι η έγκριση για την πτήση αυτή είχε αρχικά δοθεί, οι τουρκικές αρχές δεν επέτρεψαν την υπέρπτηση του εδάφους τους", αναφέρεται σε ανακοίνωση του προέδρου της Σερβικής Δημοκρατίας (Ρεπούμπλικα Σέρπσκα, η σερβική οντότητα της Βοσνίας).

Το αεροπλάνο στο οποίο επέβαινε ο Ντόντικ, είχε κάνει σταθμό στο Μπουργκάς, στην ανατολική Βουλγαρία, περιμένοντας την τελική έγκριση για να πετάξει πάνω από την Τουρκία, μια διαδρομή που πρέπει υποχρεωτικά να ακολουθήσει για να φθάσει στην Αρμενία.

Ο πρόεδρος περίμενε επί τεσσερισήμισι ώρες την έγκριση αυτή και στη συνέχεια αποφάσισε να επιστρέψει στη Βοσνία, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η Αρμενία τιμά την Παρασκευή τα 100 χρόνια από τις σφαγές που στοίχισαν τη ζωή ενάμισι εκατομμυρίου Αρμενίων υπό την Οθωμανική Αυτοκρατορία, παρά τις επικρίσεις της Τουρκίας, η οποία εξακολουθεί να μην δέχεται ότι επρόκειτο για μια γενοκτονία.

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι αναμένονται στο Γερεβάν για την τελετή που θα πραγματοποιηθεί στο Μνημείο το οποίο είναι αφιερωμένο στα θύματα της αρμενικής γενοκτονίας. Μεταξύ των προσκεκλημένων είναι ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

Στα μέσα Απριλίου, ο Ντόντικ είχε καταθέσει στο κοινοβούλιο της σερβικής οντότητας της Βοσνίας μια δήλωση με την οποία αναγνωριζόταν η αρμενική γενοκτονία και η οποία επρόκειτο να υιοθετηθεί μέσα στις επόμενες ημέρες.

Η πρωτοβουλία αυτή επικρίθηκε από τους μουσουλμάνους πολιτικούς ηγέτες της Βοσνίας, των οποίων η Τουρκία είναι ένας από τους κύριους διεθνείς συμμάχους.

Οι ηγέτες αυτοί χαρακτήρισαν την συμπεριφορά του Ντόντικ "υποκριτική", καθώς ο τελευταίος αρνείται να αναγνωρίσει πως οι Μουσουλμάνοι της Βοσνίας υπήρξαν θύματα γενοκτονίας στη Σρεμπρένιτσα, όπου σχεδόν 8.000 άνθρπωοι σκοτώθηκαν στο τέλος του πολέμου της Βοσνίας (1992-1995).

Η σφαγή αυτή, που ήταν η χειρότερη στην Ευρώπη μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και διαπράχθηκε από τις δυνάμεις των Σέρβων της Βοσνίας, έχει χαρακτηρισθεί γενοκτονία από τη διεθνή δικαιοσύνη.